TELEKOM

Telenor bommet på teknologivalg

Veksten i simkort-salget bremser opp.

Telenor gjorde en feilvurdering av at AMS-leverandørene ville satse massivt på sim-kort for å formidle målerdata.
Telenor gjorde en feilvurdering av at AMS-leverandørene ville satse massivt på sim-kort for å formidle målerdata. Bilde: Colourbox
26. mai 2015 - 07:28

Samtidig som bransjen snakker seg varme på tingenes internett, avtar veksten i salg av sim-kort for maskin til maskin-kommunikasjon (M2M).

Det er første gang oppturen avtar siden Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) startet målingene, viser den siste Ekom-rapporten.

Les også: Vi tok unna 470 terabyte på mobilen i utlandet

Utbredt teknologi

Tingenes internett, eller internet of things, handler om at utstyr som kjøleskap, strømmåler eller bremser på bilen kommuniserer med andre maskiner, gjerne ved at komponentene utstyres med en IP-adresse.

Hensikten er for eksempel å melde fra om feil eller behov for vedlikehold. Kortversjonen er automatisert utveksling av data mellom maskiner.

Et innebygget sim-kort er en utbredt metode for å knytte sammen enhetene trådløst over avstander for utveksling av data. Slike M2M-løsninger brukes i alarmsystemer og målesystemer. I transportsektoren benyttes løsningene for styring og sporing av kjøretøy og containere, eller elektronisk kjørebok.

Les også: – Norge er langt fremme på tingenes internett

Passerte millionen

Antallet sim-kort for M2M-bruk har økt år for år, og i 2014 passerte det totale antallet én million kort i bruk, ifølge Ekom-rapporten.

- Det var en økning på mer enn 111.000 kort i løpet av fjoråret, og dette er en mindre økning enn det som har vært vanlig de siste årene, skriver Nkom.

Hvor mye veksten har bremset opp, fremkommer ikke av rapporten.

Mer på kortet

Telenor er den store dominerende aktøren på M2M-kommunikasjon basert på mobil kommunikasjon, med 90 prosent av simkort-salget.

- Noe av forklaringen på en liten brems kan være at brukerne utnytter eksisterende kort mye mer enn før. I tillegg er det snakk om nye teknologivalg som reduserer behovet for slike kort, sier Espen Hansen, leder av Telenor Norges M2M satsing.

Det stemmer trafikk-oversikten i Nkoms rapport.

Den viser at maskinbasert mobildatatrafikk er tredoblet til 348,5 terabytes fra 2012 til 2014.

Les også: De teknologiske utfordringene for tingenes internett

Både omsetning og datatrafikk øker for aktørene i simkort-markedet for M2M, der Telenor har 90 prosent andel. <i>Bilde: Nkom</i>
Både omsetning og datatrafikk øker for aktørene i simkort-markedet for M2M, der Telenor har 90 prosent andel. Bilde: Nkom

Voldsom vekst

Hansen forteller at det var en voldsom vekst i salg av sim-kort en periode. Alle skulle ha ring-hytta-varm eller lignende enkle funksjoner.

Nå ligger inntektene mer på datatrafikken.

- Nå putter brukerne inn langt flere funksjoner i kortet. Du har kanskje et kamera på hytta eller til og med video på hjemmealarmen, koblet til smarttelefonen, sier salgssjefen.

Les også: Mobilkanal «reservert» for Netflix

Teknologi-bom

Bransjen bommet litt på forventningene om en opptur med det smarte strømnettet og automatisk levering av målerdata fra boligene (AMS).

- Vi ventet stor omsetning av sim-kort her, men leverandørene til kraftbransjen valgte en annen løsning enn å putte ett sim-kort i hver strømmåler, sier Hansen. I stedet er flere målere koblet i et radionettverk opp mot en såkalt konsentrator - en fellesenhet utstyrt sim-kort og som formidler målerdata til energiselskapet.

Det samme er tilfelle i blant annet transport.

- Transportselskapene bruker forbindelsen til stadig flere oppgaver, som både flåtestyring og lokalt trådløst nett. Wifi på bussen er jo utbredt, sier salgssjefen.

Mer om AMS: Norges største samarbeid om strømdata

Data gir penger

Sterk økning i datatrafikken betyr økte inntekter.

Fra 2012 til 2014 økte den samlede omsetningen for alle aktørene fra 172 til 350 millioner kroner.

Les også: Droner skal overvåke kraftnettet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra