Telenor bremser andre i å tilby deg ADSL-linjer med uspesifiserte tekniske krav, hevder konkurrentene. Dette skjer til tross for at Telenor sier de har åpnet sine nett i mars og tilbyr ADSL-linjer selv.
- Det tidligere telemonopolet misbruker sin makt og tekniske kontroll til å redusere det som skulle vært en reell konkurranse i det norske lokale telenettet. Dette er den samstemte konklusjonen fra en serie personer i telemarkedet digitoday.no har snakket med den siste uken.
Debatten startet da Telenor i mars gjennomførte Local Loop Unbundling (LLUB). Utrykket betyr at alle som vil skal få lov til å installere sitt eget utstyr i Telenors lokale telefonsentraler og leie bruk av de lokale kobberledningene som går til alle hus og bedrifter (les saken: "Konkurrentene får tilgang til Telenors kobber")
Telenor fremstilte sitt LLUB-frislipp i mars som en frivillig manøver, men forskjellige aktører i telebransjen hevder at åpningen kom fordi EU krevde full LLUB fra alle gamle telemonopoler, inkludert Telia. Under fusjonsforberedelsene med Telia kom Telenor så langt i LLUB-prosessen at det ikke var mulig å snu når fusjonen ble avlyst, mener mange digitoday.no har snakket med. Uten noe EU-krav mot seg har Telenor tråkket på bremsen, påstår bransjen.
Dette har blant annet rammet Bergens-baserte Nextgentel. Selv vil ikke selskapet kommentere eller bekrefte krangelen med Telenor. Men selskapet som skal selge ADSL-linjer i 30 byer i Norge i løpet av neste år, fikk først ikke lov til å installere Cisco-utstyr i Telenors sentraler.
Først de siste ukene har Nextgentel fått en tillatelse til å installere Cisco-utstyret - og tillatelsen er kun midlertidig. Cisco har solgt ADSL-utstyr i USA i mange år.
- Telenor stilte særnorske krav til utstyret vi skulle installere. Vi kan ikke levere én type utstyr til hele Europa og så en annen type til Norge. Det ville både fordyre og forsinke utstyret, forteller Kjell-Erik Tenold, administrerende direktør i Cisco Norge til digitoday.no. Pilottesten vi gjorde med Nextgentel i Bergen viste at det ikke var noen problem å bruke EU-godkjent utstyr i Telenors nett.
- Telenor kan stille særkrav til utstyr som skal kobles til deres nett, men de må være nøye begrunnet, forteller Connie Garfalk, informasjonssjef i Post- og teletilsynet (PT).
Hun forteller at PT har fått flere henvendelser om Telenors krav og at tilsynet "er i dialog med" den statseide operatøren for å få begrunnet kravene.
- Disse kravene skulle vært offentliggjort i god tid før Telenor begynte å leie ut sine linjer til andre teleoperatører, sier Inger Riis-Johannessen, rådgiver i Post- og teletilsynet til digitoday.no.
- Vi har ikke sett disse kravene, opplyser hun.
Garfalk påpeker også at Telenor ikke kan stille krav til andre aktører som Telenor ikke stiller til seg selv.
Men Telenor Forskning og Utvikling har siden midten av 90-tallet brukt ADSL-utstyr i pilotprosjekter i sitt moderselskaps nettverk. Og i mai i fjor startet Nextra AS (tidligere Telenor Nextel) salget av ADSL-linjer til bedriftsmarkedet med israelsk Orckit-linjeutstyr.
Hvordan Orckit og Alcatel-utstyret Telenor skal bruke for å selge ADSL-linjer til privatmarkedet unngår støyproblemene Cisco har, kjenner ikke Vegard Gjerde, direktør i operatørtjenester i Telenor Telecom Solutions, til digitoday.no.
- Det foreligger ikke noen internasjonale standarder for støy fra ADSL-utstyr. Cisco-utstyret er ikke bra nok, men selskapet har fått en midlertidig tillatelse på seks måneder for bruk av utstyret. Testene viste seg at det gikk greit i Bergen, men det kan skape problemer i andre byer, sier Gjerde til digitoday.no.
- Vi trenerer ikke konkurrenter og har et godt forhold til Nextgentel, sier Gjerde
Men Tele 1 Europe AS er ikke enig.
- Vi og andre som skal leie linjer av Telenor er svært avhengige av selskapet, både når det gjelder priser og teknikk. Blant annet er prisene Telenor tar for å leie lokalnettene sine så høye at det er umulig å konkurrere om privatkunder, sier Pål E. Vegard, administrerende direktør i Tele 1 Europe til digitoday.no.