Telenor kunne fulgt opp sitt eierskap i Vimpelcom på en bedre måte, sier Telenors konsernsjef Sigve Brekke etter at det russiske teleselskapet innrømmet korrupsjon.
6,8 milliarder
Torsdag inngikk Vimpelcom forlik med amerikanske myndigheter om å betale 795 millioner dollar, noe som tilsvarer litt over 6,8 milliarder kroner.
– Det er en svært alvorlig sak. Jeg er skuffet over at et selskap som vi er deleier av, har begått korrupsjon. Dette er noe vi tar særdeles alvorlig, og noe som ikke skal eksistere i virksomheter vi er inne i, sier Brekke til NTB.
– Vimpelcom har vært en krevende investering for Telenor. Nå må vi ta læring av det som har skjedd. Vi kunne ha fulgt opp vårt eierskap i Vimpelcom på en bedre måte, sier han.
«Alle kort på bordet»
Telenor har bestilt en ekstern gjennomgang av konsernets håndtering av Vimpelcom-saken. Rapporten er ventet i slutten av mars eller begynnelsen av april.
– Jeg føler meg trygg på at ingen i Telenor er involvert i korrupsjon, men vi ønsker å se på hvordan Telenor har håndtert saken. Det er viktig for oss å få alle kort på bordet, sier Brekke.
- Les stort intervju med Brekke: – Telenor skal bli verdensledende digitalt fyrtårn
Grøvan: – Telenor må ha visst hva som foregikk
Telenors styrerepresentanter i Vimpelcom må ha kjent til korrupsjonen i selskapet, mener Hans Fredrik Grøvan (KrF) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
Torsdag inngikk det delvis Telenor-eide selskapet forlik med amerikanske myndigheter om å betale 795 millioner dollar etter å ha innrømmet korrupsjon. Grøvan mener det første spørsmålet kontrollkomiteen må stille seg, er hva Telenor og Telenors styrerepresentanter visste om hva som foregikk i Vimpelcom, skriver E24.
– Slik det kan se ut, basert på kjennskapen vi har i dag, ville det være underlig om ikke også Telenors styrerepresentanter i Vimpelcom hadde kjennskap til hvordan dette har foregått. Dette må Telenors styrerepresentanter ha kjent til, sier Grøvan.
KrF-politikeren sier han vil høre med Riksadvokaten når kontrollkomiteen kan holde en ny høring om Vimpelcom. Komiteens andre høring i saken skulle egentlig vært holdt i desember i fjor, men ble utsatt av hensyn til politiets etterforskning.
– Nå er det naturlig for oss å ta kontakt med Riksadvokaten igjen. Vi ønsker ikke å gjøre det vanskelig for etterforskningsmyndighetene å gjøre jobben sin, men samtidig er det som har skjedd svært alvorlig, og vi må komme til bunns i det så fort som mulig, sier Grøvan.