JUSS OG SAMFUNN

Telenor frykter tvangssalg i Russland

Næringsminister Sylvia Brustad lover all mulig støtte for å avverge milliardtap.

13. mars 2009 - 07:41

Oslo (NTB-Hege Tannæs-Fjeld/Anne M. Gøystdal): Regjeringen setter alle kluter til for å trygge Telenors verdier i Russland. – Vi bruker alle kanaler, sier næringsminister Sylvia Brustad (Ap).

Telenors aksjer i det russiske mobilselskapet VimpelCom er tatt i arrest etter en avgjørelse fra en domstol i den sibirske byen Omsk. Telenor frykter at aksjer for 11-12 milliarder kroner vil komme til å bli tvangssolgt før saken er avgjort i rettssystemet.

– Dette er et forsøk på å stjele VimpelCom-aksjene våre, hevder Telenor.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Stoltenberg orientert
Næringsminister Sylvia Brustad kaller utviklingen krevende og svært alvorlig.

– Det vi nå er mest opptatt av, er å trygge verdiene for Telenor. Det betyr at vi vil bruke alle de kanaler vi har i vår kontakt og dialog med Russland, sier Brustad. Hun har bedt om et snarlig møte med sin motpart, førstevisestatsminister Viktor Zubkov.

Brustad mener saken nå er inne i en kritisk fase, og hun holder tett kontakt med både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Hun vil ikke kommentere om de to personlig vil involvere seg i saken, slik blant andre Fremskrittspartiet krever.

– Det å se for seg at det skulle bli tvangssalg av Telenors aksjer uten at alle ankemuligheter er uttømt, strider mot alminnelige rettsprinsipper og vil selvsagt gi svært negative signaler om rettssikkerheten for utenlandske investorer i Russland, både norske og internasjonale selskaper, sier Brustad.

Hun er også representant for Telenors største aksjonær, ettersom staten eier 54 prosent av aksjene i selskapet.

– Gjengjeldelse
Det er en russisk namsmann som på oppdrag fra den knøttlille aksjonæren Farimex Products Inc har tatt arrest i alle Telenors aksjer i den russiske mobiloperatøren VimpelCom.

Telenor stupte på Oslo Børs etter at meldingen ble kjent. Ved stengetid hadde aksjen falt med 7,07 prosent.

– Det er misbruk av rettsvesenet og et ulovlig vedtak. Dette er mer en bare en kamp mellom to forretningsdrivende parter, sier Telenors pressetalsmann Dag Melgaard til NTB.

Telenor mener det egentlig er erkerivalen Alfa som står bak Farimex og kravet om arrest. Telenor og Alfa har i flere år ligget i beinhard strid om verdiene i Ukraina og Russland.

Arrestordren kom ifølge Telenor som en gjengjeldelse etter en dom som falt i New York onsdag. Der ble fire selskaper tilknyttet Alfa dømt for ringeakt fordi de ikke har rettet seg etter en dom som omhandlet det ukrainske teleselskapet Kyivstar. I Kyivstar eier Telenor 56,5 prosent, og Alfa eier 43,5 prosent.

Dømt til milliarderstatning
Telenor ble i februar dømt av en domstol i Sibir til å betale 1,7 milliarder dollar – tilsvarende 11,6 milliarder kroner – i erstatning til Farimex. Farimex hevder at Telenor-nominerte styremedlemmer i VimpelCom har forsinket oppkjøpet av den ukrainske mobiloperatøren Ukrainian Radio Systems. Telenor eier 33,6 prosent av de ordinære aksjene i VimpelCom.

– Vi har for øvrig ikke til hensikt å betale de uhyrlige 1,7 milliarder dollar i erstatning som retten i Omsk har ilagt oss, basert på hva vi anser som en ulovlig rettsavgjørelse. Vi har anket dommen og vil be om en midlertidig forføyning, sier Jan Edvard Thygesen, leder for Telenors virksomheter i Sentral- og Øst-Europa.

Fakta om Telenors russiske mobilinvesteringer

  • Torsdag 12. mars ble det kjent at Telenors aksjer i VimpelCom blitt tatt i arrest etter en avgjørelse fra en domstol i den sibirske byen Omsk.
  • Telenor eier 33,6 prosent av aksjene i det russiske mobilselskapet. Eierandelen ble sikret i 2007.
  • Siden har investeringen skapt mye trøbbel for Telenor. Og vanskene startet da VimpelCom kjøpte mobiloperatøren URS/Wellcom i Ukraina.
  • For mot Telenors vilje drev en annen hovedaksjonærer i VimpelCom, russiske Altimo, gjennom oppkjøpet av den ukrainske mobiloperatøren.
  • Telenor mente prisen for kjøpet var for høy og forretningsideen for dårlig, men greide ikke å hindre oppkjøpet. VimpelCom sikret seg den lille ukrainske mobiloperatøren.
  • Altimo mente at Telenor gjennom sine handlinger forsinket oppkjøpet av URS/Wellcom med omkring ett år og gikk til milliardsøksmål mot Telenor. Bak Altimo står den russiske milliardæren Mikhail Friedmans Alfa Group.
  • I april i fjor ble Telenor saksøkt av det ukjente selskapet Farimex for 3,8 milliarder dollar. Farimex er registrert på De Britiske Jomfruøyene og hevder å eie 0,002 prosent av VimpelComs aksjer. Telenor mener det er nære forbindelser mellom Farimex og Mikhail Fridman.
  • I søksmålet mente Farimex at Telenor hadde skadet inntjeningen til VimpelCom, fordi Telenor motsatte seg kjøpet av det ukrainsk mobilselskapet URS/Wellcom i Ukraina. Telenor har hele tiden avvist søksmålet som grunnløst.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.