TELEKOM

Telenor har startet 4G-byggingen

Her er utrullingsplanen i Norge, og en første demonstrasjon av supernettet.

24. juni 2010 - 09:21

FORNEBU (digi.no): - Telenor fornyer det mobile Norge, står det å lese på lysbildet til teknologidirektør Rolv-Erik Spilling.

Noen minutter senere vil han demonstrere Telenors fjerdegenerasjons mobilnett (4G) basert på LTE-teknologi («Long Term Evolution») for utvalgte teknologijournalister.

Mange av de samme journalistene deltok da Netcom demonstrerte det samme for over ett år siden. De var også til stede da Netcom lanserte 4G-nettet sitt i Oslo før jul i fjor.

Vi befinner oss i praktbygget til Telenor på Fornebu. Hovedkvartalet til verdens sjette største mobilselskap. Utenfor vaier flagget til den kinesiske teknologigiganten Huawei, som skal levere radioutstyret når Telenor de neste årene skal skifte ut hele sitt norske mobilnett.

- Vi ser at kapasiteten i bransjen eksploderer. For å møte behovene må vi gjøre noe med strukturen vi har i dag. Telenor Norge har mandat til å være et utstillingsvindu på vegne av hele Telenor-konsernet, åpner Spilling.

Telenor gjør Norge til et utstillingsvindu for mobilteknologi, sier teknologidirektør Rolv-Erik Spilling. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Telenor gjør Norge til et utstillingsvindu for mobilteknologi, sier teknologidirektør Rolv-Erik Spilling. Bilde: Per Ervland

Han sier Norge bør ligge langt fremme med å implementere «det mest moderne innenfor mobilteknologi».

Telenor har i lengre tid prøvd ut 4G internt, men har så langt ment at LTE-teknologien ikke er moden nok til kommersiell utrulling. De har hevdet at det ikke er brukerbehov for raskere mobilnett enn dagens «turbo-3G» før i 2012.

Nå er de omsider igang med bygging av det superraske 4G-nettet, men ikke hold pusten riktig ennå.

Lanseringen skjer nemlig ikke før i første kvartal 2012, sier Telenor. Dermed får Netcom råde helt alene med dette i Norge i halvannet år til.

- Dette er et ganske massivt prosjekt, sier Spilling.

Golden cluster

Telenor har startet implementeringen av det de kaller et «golden cluster», foreløpig ved 40 basestasjoner i Bergen og Lillestrøm.

Uttrykket henspiller på at mobilsambandet støtter både GSM, 3G og 4G. Essensen i satsingen omtaler de som BRAIN («broadband radio and IP network»). Det innebærer helt nytt kjernenett, og helt nytt radionett.

- Innen 1. oktober 2010 vil om lag 200 «siter» [basestasjoner] være i operasjon. Vi ønsker å oppgradere raskt, og kommer til å bytte rundt 40 basestasjoner om dagen. Det vil ta omtrent ett år å bli ferdig. Kanskje snakker vi om 10 000 basestasjoner totalt, sier teknologidirektøren.

Oppgraderingen vil også gi bedre ytelse i dagens 3G-nett. Enkelte steder får 21 megabit/s, mens Telenor ellers satser på 14 megabit.

Selve demonstrasjonen går som planlagt. Vi får se full HD-streaming av 1080p video. I tillegg viser Telenor frem et høyoppløst Playstation 3-bilspill som er koblet via WiFi mot LTE-nettverket.

Men mens Netcom tilbyr en liten USB-plugg fra Samsung til sine 4G-abonnenter, står det en diger boks fra Huawei og snakker med 4G-nettet til Telenor.

Se flere bilder nederst i saken.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Huawei sitt 4G-modem er ikke akkurat lite. Boksen er på størrelse med en stasjonær PC, og krever som vi ser en egen strømforsyning. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Huawei sitt 4G-modem er ikke akkurat lite. Boksen er på størrelse med en stasjonær PC, og krever som vi ser en egen strømforsyning. Bilde: Per Ervland

Likevel er det verdt å merke seg at det går i riktig retning. Senest i januar var Huawei sin 4G-mottakerboks et helt rack som veide 150 kilo.

Huawei ligger uansett langt bak Samsung, som benytter egne LTE-brikker.

- Det store problemet er at Qualcomm er forsinket med leveranse av sine mikrobrikker, påpeker Telenor-ingeniør Rune Rækken.

Telenor sier det er viktig med tilgang på terminaler som kan ta imot både GSM, 3G og LTE, og der overføringen mellom nettene (såkalt «handover») fungerer sømløst.

- Grunnen til det er at vi ikke kommer til å ha 4G-dekning overalt med en gang, sier Rækken.

Samtidig sender han et spark i retning Netcoms tilnærming. Foreløpig må Netcoms 4G-kunder veksle mellom to ulike USB-modem: Ett for GSM/3G og ett som bare støtter LTE.

I fremtiden blir 4G-nettet mye raskere. - 1,2 gigabit/s er allerede demonstrert med LTE Advanced, sa radioingeniør Rune Rækken. <i>Bilde: Per Ervland</i>
I fremtiden blir 4G-nettet mye raskere. - 1,2 gigabit/s er allerede demonstrert med LTE Advanced, sa radioingeniør Rune Rækken. Bilde: Per Ervland

- Å pushe LTE-dongler ut i markedet er noe du bare gjør hvis du ikke har noe annet.

10x hastighet

Radioingeniøren forteller at Telenors 4G-mobilnett vil ha en teoretisk overføringskapasitet på 300 megabit/s. På laben har de oppnådd 150 megabit/s.

I praktisk bruk vil imidlertid hastigheten bli lavere. LTE er i likhet med 3G en delt ressurs. Brukerne vil oppleve mellom 5-60 megabit/s. I praksis er det snakk om ti ganger høyere hastigheter sammenlignet med dagens 3G-nett, oppgir Telenor.

Responstiden i 4G-nettet er også en viktig faktor. Lav svartid gir bedre brukeropplevelse. Telenor har mål responstiden til å være om lag 10 millisekunder i det nye nettet.

Tilbake til teknologidirektør Spilling.

digi.no spør om han kan friste med ubegrenset nedlasting i 4G-mobilnettet. Nei, det blir nok en maksgrense, akkurat som i dagens tilbud.

- Trenden med fri bruk tror jeg vi vil forlate. Men jeg tror du vil få veldig mye utifra det du må betale.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.