– Styret i Telenor ba meg for flere uker siden om å iverksette en fullstendig gjennomgang. Alle steiner skal snus. Jeg vil at vi skal være helt sikre på hvordan Telenor har behandlet VimpelCom-saken i Usbekistan, helt fra 2005 og fram til i dag. Det ønsker vi å få et eksternt byrå til å hjelpe oss med. Vi skal være sikre på at vi får en objektiv vurdering av dette, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor til NRK.
Fredag trakk styreleder Svein Aaser i Telenor seg med umiddelbar virkning etter at næringsminister Monica Mæland (H) varslet at hun ikke lenger hadde tillit til ham.
Næringsministeren mottok onsdag ny informasjon om Telenor-styrets håndtering av VimpelCom-saken. Telenor er minoritetseier i selskapet som nå er under etterforskning i flere land i forbindelse med kjøp av mobillisenser i Usbekistan.
Kontrollkomiteen: – Vanskelig å tro på Telenor
Hemmelig
– Da jeg tiltrådte som konsernsjef for to måneder siden, ba styret meg om å ta en gjennomgang av hele Telenors eierskap i VimpelCom. Det gjorde jeg, og det resulterte i at styret vedtok å sette VimpelCom-andelen vår på salgslisten. I den forbindelse kom vi også over noe informasjon som er kjent hos etterforskende myndigheter, både amerikanske og nederlandske og også Økokrim, men som ikke var for statsråden. Styreleder Aaser og jeg selv bestemte da at dette er informasjon som er viktig for statsråden å kjenne til, sier Brekke til NRK søndag kveld.
Brekke kan ikke si hva slags informasjon dette er.
– Nederlandske og amerikanske etterforskende myndigheter har pålagt oss å unndra denne informasjonen fra offentligheten, sier Telenor-sjefen.
Ifølge VG skriver Aaser i et notat – sendt som et hemmeligstemplet vedlegg – at styret i VimpelCom diskuterte «klare bekymringer» knyttet til investeringene i Usbekistan.
Kan ikke svare
– Vi håper næringsminister Monica Mæland kan gå videre med denne informasjon til kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier Brekke videre.
Konsernsjefen opplyser at informasjonen det er snakk om forelå i Telenor-systemet da Telenor-toppene Fredrik Baksaas og Svein Aaser var på høring i Stortinget i januar. Brekke kan ikke svare på hvorfor denne informasjonen ikke ble delt med kontrollkomiteen.
– Dette var før jeg overtok som konsernleder, så det har jeg ingen informasjon om, sier han.
Det kan nå bli ny høring på Stortinget, det skal kontroll- og konstitusjonskomiteen avgjøre tirsdag.
Alvorlig
Dersom Telenor-toppene løy for Stortinget, bør det få «alvorlige konsekvenser», mener Venstres Abid Q. Raja, som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen .
– Dersom det stemmer at man holdt tilbake informasjon, og at Baksaas og Aaser bevisst har løyet for Stortinget, så er det brudd på alle spilleregler. Da blir dette en veldig stor sak, og de skal ikke slippe unna med å lyve til Stortinget, sa Raja til VG søndag.
I fjor ble det kjent at VimpelCom skal ha overført 700 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar, som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren. Betalingene i 2006 og 2011 skal være et oppgjør for telelisenser i Usbekistan. (©NTB)