Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Telenor har kjøpt seg opp til majoritetsaksjonær i Vimpelcom, til tross for pålegg fra russiske konkurransemyndigheter om ikke å gjøre det.
Den norske telegiganten kunngjorde mandag ettermiddag at den har «overholdt sine forpliktelser» og kjøpt ytterligere 3,5 prosent av aksjebeholdningen i russiske VimpelCom. Telenor er dermed selskapets største eier, med 42,9 prosent.
– Dette er en transaksjon mellom to utenlandske eiere som omfatter aksjer som er registrert på Bermuda. Den forrykker ikke balansen mellom russiske og ikke-russiske eiere, og har ingenting med russiske konkurransemyndigheter å gjøre, ser pressetalsmann Dag Melgaard til NTB.
Oppkjøpet er uansett direkte i strid med det rettslige forbudet en russisk domstol har lagt ned, etter krav fra konkurransemyndighetene, om gjennomføring av transaksjonen.
– Har ikke brutt loven
Konkurransemyndighetene har også fått gjennomslag for at transaksjonen må legges på is inntil den rettslige striden er avgjort, noe Telenor har valgt å se bort fra. Første runde i retten skal etter planen finne sted 17. oktober.
– Vi har ikke brutt noen lov, men overholdt en avtale vi er juridisk bundet av, sier Melgaard.
Kravet om å få stanset Telenors oppkjøp i VimpelCom stammer opprinnelig fra selskapets andre sterke aksjonær, oligarken Mikhail Fridman. Han har så å si fra første stund ligget i strid med Telenor om makten over VimpelCom, og kjøpte seg nylig opp til å kontrollere 40,5 prosent av de stemmeberettigede aksjene.
Foreslår kompromiss
Telenor foreslår nå en slutt på «kapprustningen» med en løsning som vil gi de to dominerende aksjonærene omtrent like stor aksjeandel og stemmerett, samt tre representanter hver i styret. Det norske selskapet foreslår at Altimo, Fridmans selskap, og Telenor i fellesskap kjøper tilbake en nylig solgt aksje-post på 6 prosent og fordeler den seg imellom, slik at makten over VimpelCom fordeles jevnt.
– Altimo har tidligere vektlagt likevekt, og det blir vi gjerne med på. Dette er en god måte å sikre fortsatt effektiv og god styring av VimpelCom på. Også konkurransemyndighetene har sagt at de ønsker å se en løsning utenfor rettsvesenet, og vi håper vi kan oppnå det med dette forslaget, sier Melgaard.
Han understreker at Telenor er forberedt på å forsvare i retten sitt standpunkt om at avtalen om aksjekjøp ikke er ulovlig, hvis selskapet ikke vinner fram med kompromissforslaget. (©NTB)