BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor leder i nordisk satellittkamp

Om oppskytingen av satellitten Thor III går etter planen onsdag morgen norsk tid, vil Telenor øke sitt forsprang på hovedkonkurrenten; svensk-danske Nordiska Satellitaktiebolaget (NSAB).

Frode Eriksen
8. juni 1998 - 15:55

Like over midnatt natt til onsdag norsk tid, er det klart for oppskyting av en ny Telenor-satellitt. Denne gangen er det Thor III som skal skytes opp i geostasjonær bane på én grad vest, der den vil få selskap av Thor I og Thor II samt et par-tre satellitter til, deriblant den innleide Intelsat 707.

Telenors siste investering på én milliard kroner vil resultere i en satellittkapasitet som langt overgår langt det NSAB kan stille opp med, noe som også gjelder kundeportefølje. NSAB har også en ny satellitt på oppskytingsplatformen, Sirius 3, av samme modell som Thor III, med planlagt oppskytningsdato 10. juli. Men allerede nå er det klart at oppskytingen blir utsatt. Også NSAB investerer én milliard kroner med Sirius 3, og diskuterer mulighetene for en Sirius 4, uten at noe er bestemt.

Det har vært flere kontakter mellom de to selskapene med tanke på et samarbeid, uten at det har lykkes. Disse tankene er blant annet initiert av Telenors samarbeidspartner Tele Danmark som eier 25 prosent i NSAB, mens den svenske romorganisasjonen og svenske Teracom deler på resten av aksjene.

- Vi har snakket med hverandre om dette og andre ting, sier administrerende direktør i Telenor International, Arve Johansen, uten at han vil si noe om detaljer.

Mens Telenor har et bredt spekter med tjenester til Norden på sine satellitter, er ikke tjenestetilbudet like bredt hos NSAB. Satt på spissen vil heller ikke SVT over på Telenors satellitter, selv om de har fått tilbud om gratis distribusjon. Den noe svakere dekningen i Sverige har likevel ikke fått noen særlig betydning for Telenors rolle som Europas tredje største satellittoperatør.

Satellittdistribusjon er utpekt som ett av de tre hovedsatsingsområdene for Telenor. Telenor Satellite Services omsatte for en halv milliard kroner i 1995, og regner med 1,9 milliarder kroner i år. Om fem år ligger omsetningen på tre milliarder med en avkastning på minst 12 prosent.

I løpet av høsten vil dessuten Telenor Satellite Services endelig bestemme seg for om de skal gå et skritt videre og investere halvannen milliard kroner i en større satellitt, som vil ha en kapasitet på linje med Thor II og III til sammen, tilsvarende vel 30 analoge transpondere eller TV-kanaler.

Om onsdagens oppskytning går som planlagt, regner Telenor med at Thor III blir overtatt i slutten av juli. Den første oppskytingsmuligheten er 9. juni mellom kl. 18:33 og 18:57 lokal tid noe som blir 00:29-00:57 den 10. juni, norsk tid. Alternativet er mellom 02:35 og 03:20 norsk tid.

Det har tatt California-selskapet Hughes Space Communications litt under ett år å bygge Thor III. Selskapet bygde også Thor II, som ble skutt opp fra Cape Canaveral 21. mai i fjor. Som sin forgjenger vil også Thor III bli fraktet ut i rommet ombord på en Delta II-rakett fra Boeing.

Thor III er den første satellitten Telenor selv vil operere fra sitt nybygde kontrollsenter i Oslo. Thor I og Thor II vil inntil videre forbli kontrollert fra Chilworth kontrollsenter i England.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.