Telenor leverte et resultat i tråd med forventningene i fjerde kvartal. Selskapet planlegger likevel å kutte antallet heltidsansatte med 6000 fram til 2020.
Det dreier seg om rundt 2000 personer hvert år de neste tre årene, og 750 av disse er ansatt i Norge.
– Det er en konsekvens av at virksomheten vår blir mer digital. Vi ser at trafikken fra kundesentre i Norge går ned 20 prosent år over år. Det er færre samtaler som kommer inn, fordi folk snakker med oss gjennom Mitt Telenor i stedet og denne utviklingen vil fortsette, sier konsernsjef Sigve Brekke til Nettavisen.
Telenor har gjennomført betydelige kutt det siste året, blant annet i Harstad der 82 ansatte har mistet jobben.
Ytterligere effektivisering
Telenor leverte et resultat for fjerde kvartal 2017 som Brekke betegner som solid, men fastslår samtidig at det er behov for ytterligere effektiviseringstiltak.
– Telenor leverer solide resultater for 2017. Våre strategiske prioriteringer, godt arbeid på tvers av selskapet samt ytterligere effektiviseringstiltak gir resultater, sier Brekke og fastslår at den delvis statseide telegiganten i løpet av fjoråret nådde finansielle mål og kunne rapportere sterke finansielle resultater.
Totalt reduserte Telenor kostnadene med 1,6 milliarder kroner i løpet av fjoråret, noe som bidro til økt lønnsomhet og en kontantstrøm på 25 milliarder kroner.
Driftsresultatet vokste med over 1,1 milliarder kroner og resultat før skatt ble forbedret med 137 millioner til 4,1 milliarder kroner. Selskapet foreslår samtidig et utbytte på 8,10 kroner per aksje for 2017. Det totale utbyttet på 12,2 milliarder kroner til aksjonærene er det høyeste utbyttet i Telenor noen gang.
Resultatet i fjerde kvartal var for øvrig i tråd med analytikernes forventninger. Driftsresultatet før andre inntekter og kostnader endte på 11,8 milliarder kroner, som gir en margin på 37 prosent. Dette er en økning på 3 prosent fra fjoråret. I tredje kvartal var imidlertid EBITDA-marginen rekordhøye 42,2 prosent.
Vurderer salg
I både Sverige, Danmark, Ungarn, Bulgaria og Serbia og Montenegro melder selskapet om økte inntekter og forbedrede driftsresultater. I Asia var resultatet noe svakere i Malaysia, Bangladesh og Myanmar, mens selskapet forbedret resultatet i Pakistan og Thailand.
Telenor opplyste forrige uke at selskapet har fått tilbud på datterselskapene i Ungarn, Bulgaria, Montenegro og Serbia og at det nå vurderer et mulig salg. En konklusjon vil være klar i løpet av årets tre første måneder.
– Telenor har, med mål om å skape verdi for sine aksjonærer, igangsatt en prosess for å evaluere den mottatte interessen, skrev selskapet i en børsmelding sist fredag.
Amerikansk fond
Det bulgarske nyhetsbyrået Novinite siterte tidligere forrige uke kilder i konsulentselskapet Mergermarket på at Telenor har blitt tilbudt 2 milliarder euro av et amerikansk fond for salg av virksomhetene i Bulgaria, Serbia og Montenegro.
Ungarske aviser, blant annet finansavisen Portfolio, spekulerte for en uke side på om også det ungarske datterselskapet Telenor Ungarn ville bli omfattet av et eventuelt salg.
Datterselskapene i Sentral- og Øst-Europa bidro i 2017 til rundt 9 prosent av Telenors omsetning og rundt 8 prosent av driftsresultatet før andre poster.