Stor bredbåndsleverandører som Telenor- eide Sonofon, TDC og Telia vil ikke finne seg i at danske myndigheter pålegger dem å stenge for Pirate Bay og andre nettsteder der man kan finne piratkopiert film, musikk, spill og programvare.
For ett år siden beordret en domstol dansk Tele2 å stenge tilgangen til Pirate Bay for sine kunder.
Det var ikke første gang danske domstoler tok dette oppsiktsvekkende grepet i skandinavisk sammenheng. Allerede høsten 2007 besluttet en domstol at Tle2-kundene ikke skulle kunne gå inn på det russiske nettstedet AllofMP3, som på grunn av mangelfull russisk lovgivning kunne tilby musikk til langt lavere priser enn vestlige nettbutikker.
Etter den siste utviklingen i Pirate Bay-saken er det klart at samtlige danske bredbåndsleverandører må rette seg etter pålegget om å sperre tilgangen til pirat-nettsteder.
Foreløpig gjelder dette bare Pirate Bay, men bredbåndsleverandørene frykter at forbudet kan bli utvidet til å gjelde også andre, lignende nettsteder.
- Selve kommunikasjonen med Prate Bay er ikke i seg selv en krenkelse av opphavsretten. Vi gjør kommunikasjonen mulig for våre abonnenter. Så må andre ta stilling til om det er ulovlig eller om man skal unnlate å gripe inn. Dette er ikke vår oppgave, sier Jens Ottosen-Stött, leder i den danske foreningen for bredbåndsleverandører til den svenske avisen Dagens Nyheter.
Ottosen-Stött sammenligner teleoperatørenes rolle med taxisjåførens. Sjåføren kan jo ikke vite om passasjeren er ute i lovlig ærend eller ikke. Og kan dermed ikke holdes ansvarlig for hva passasjeren eventuelt måtte foreta seg etter at turen er slutt.
Han spør seg også hva som blir det neste. YouTube? MySpace - og kanskje til og med Google? Alle kan jo teoretisk hjelpe deg å finne ulovlig materiale - akkurat som The Pirate Bay.
Nå vil han og bransjen han representerer ta saken videre til danske Høyestrett, for å få prøvet prinsippet.
Det hører med til historien at verken Norge eller Sverige har opplevd lignende pålegg om sperre mot Pirate Bay. Det eneste europeiske landet som bortsett fra Danmark har forsøkt noe lignende er Italia. Men her ble forsøket stoppet av nye EU-regler.
Disse reglene satte også en effektiv stopper for lignende planer i Sverige. Mange spør seg nå hvorfor danske myndigheter forsøker en strategi som har vist seg juridisk umulig i andre EU-land.