– Konkurransetilsynet har konkludert med at Telenor la hindringer i veien for utbyggingen av et tredje mobilnett i Norge. Når dominerende aktører på denne måten hindrer konkurrenter i å etablere seg, er det et alvorlig brudd på konkurranseloven, sier konkurransedirektør Lars Sørgard.
Gebyret på 788 millioner kroner er det høyeste gebyret gitt av Konkurransetilsynet noensinne.
– Markedet for mobiltjenester er et stort og viktig marked for norske forbrukere. Telenor har en betydelig omsetning i markedet, og dette er et alvorlig brudd på konkurranseloven, noe som gjenspeiles i gebyrets størrelse, sier Sørgard.
Konkurransedirektøren sier til NTB at dette er det største sakskomplekset tilsynet har hatt.
– Erfaring fra andre land er at dette er et veldig omfattende arbeid, og det er det mest omfattende vi har hatt. Det er bare å se på gebyrets størrelse. Vi har aldri gitt et gebyr i den størrelsesorden før, sier han og legger til at boten står i forhold til graden av alvor og omsetningen i markedet.
Grovt brudd
– Husk at det Telenor gjorde her, var at de når det tredje nettet var i en kritisk fase, bevisst prøvde å redusere utbyggingen av et tredje nett som kunne ført til mer konkurranse.
Avdelingsdirektør Gjermund Nese viste på pressekonferansen til Telenors dominerende rolle i det norske mobilmarkedet og kalte overtredelsen et grovt brudd.
– Det har lenge vært ønskelig å øke konkurransen i dette markedet. Derfor har et tredje mobilnett vært viktig. Telenors dominerende stilling gir dem et særlig ansvar. Men det de gjorde, var å legge hindringer i veien for tiltakene som skulle føre til økt konkurranse, sa han.
Endret avtale
Fra 2007 bygde Network Norway et tredje mobilnett i Norge sammen med Tele2, og i utbyggingsperioden var Telenor forpliktet til å gi disse aktørene tilgang til Telenors nett der det tredje nettet ikke var ferdig utbygd.
I 2010 endret imidlertid Telenor vilkårene i avtalen om leie av Telenors nett. Det er disse endringene som utgjør overtredelsen av konkurranseloven.
– Gjennom den nye avtalen reduserte Telenor prisen for selve bruken av Telenors nett, men innførte samtidig en avgift som økte med antall kunder. Denne avgiften ble ikke Network Norway kvitt med økt bruk av eget nett. Dette fjernet insentiver til å fortsette utbyggingen av det tredje nettet, sier Nese.
Etter en razzia i Telenors hovedkontor i desember 2012, der representanter fra EFTAs overvåkingsorgan ESA deltok, har Konkurransetilsynet gjennomgått et omfattende databeslag og gjennomført en rekke forklaringsopptak.
ESA konkluderte med at Telenor hindret konkurransen for mobiltjenester til norske brukere, og sendte et brev med innsigelser til konsernet.
– Konkurransetilsynet fant det bevist at vilkår i tilgangsavtalen fra Telenors side bevisst ble utformet for å stanse Network Norways videre investeringer i det tredje nettet, sier Nese.
Uenig i vedtaket
I en børsmelding sier Telenor at de er uenig med Konkurransetilsynet i at konkurranseloven er brutt ved at de gunstige vilkårene Telenor tilbød Network Norway for bruken av Telenors nett, kunne begrense Network Norways utbygging av eget mobilnett.
– Vi har samarbeidet godt med Konkurransetilsynet og tilrettelagt for deres arbeid hele veien. Vi er uenig i at vi har brutt konkurranseloven, sier administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge i børsmeldingen.
Vedtaket kan klages inn for Konkurranseklagenemnda og senere til domstolene innen seks måneder.
– Nå skal vi bruke denne tiden til å gå gjennom alle sider ved saken. Vi regner med at vi vil påklage vedtaket, sier Svendsen.
Søgård sier til NTB at Konkurransenemnda har seks måneder på seg etter en klage til å avgjøre om de opprettholder vedtaket eller endrer det.