– Telenors virksomhet i Pakistan startet som en investering i et umodent marked for 18 år siden. Vi har nå besluttet å selge virksomheten, og ved å selge den til Pakistans største integrerte IKT-selskap, vil konsolideringen bidra til å styrke Pakistans telekomsektor, sier konsernsjef Sigve Brekke i en pressemelding.
Kjøperen av Telenor Pakistan er Pakistan Telecommunications Company Ltd (PTCL). Selskapet er en del av teknologi- og investeringsgruppen e&. PTCL eier blant annet Ufone, en mobiloperatør i Pakistan med over 20 millioner kunder.
Telenor har hatt Pakistan-virksomheten til vurdering en tid, og salget kommer ikke helt overraskende. Under en resultatpresentasjon i oktober 2022 annonserte Brekke at de var på jakt etter en partner i Pakistan, og i et intervju med Bloomberg i oktober i år sa han at selskapet innen utgangen av 2023 ville avgjøre om de skulle selge virksomheten.
I intervjuet indikerte Brekke at det var flere alternativer på bordet, og at Telenor hadde vært i samtaler med flere parter.
Gjennomføres i 2024
Salget som nå er kunngjort, verdsetter Telenor Pakistan til 5,3 milliarder kroner på netto gjeldfri basis, og er en konsekvens av den strategiske gjennomgangen av Telenors virksomhet i Pakistan, som ble annonsert i juli i fjor, opplyser Telenor.
Telenor har tidligere nedskrevet verdien av virksomheten med 2,5 milliarder kroner på grunn av en forverring av den makroøkonomiske situasjonen.
Telenor opplyser at Telenor Pakistan vil fortsette å levere tjenester til sine 45 millioner kunder under salgsprosessen. Avtalen er avhengig av godkjenning fra myndighetene, og er ventet å bli gjennomført i løpet av 2024.
– Vi vurderte alle alternativer under den strategiske gjennomgangen og mener at det pakistanske markedet vil være bedre tjent med en sterk lokal aktør gjennom dette salget. Vår strategi i Asia er å bygge nummer én-posisjoner i de markedene vi opererer i, med skala som en forutsetning for verdiskaping og lønnsom vekst, sier Petter-Børre Furberg som overtok som leder for Telenors Asia-virksomheter i august.
Da Inside Telecom snakket med Sigve Brekke under presentasjonen av tredjekvartalsresultatene i oktober 2022, sa Sigve Brekke at grunnen til at Telenor da så på strategien i Pakistan var at selskapet mente det var nødvendig å «bygge skala» i de asiatiske markedene.
– Vi må ha større markedsposisjoner for å ta den neste vekstbølgen. Etter at vi har fusjonert i Thailand har vi nummer en-posisjoner i tre markeder, men for Pakistan har vi det ikke. Derfor må vi finne en løsning der også, sa Brekke.
Urolige tider
Pakistan har vært et urolig marked for Telenor de siste par årene. I mai i år ble selskapet sammen med de andre teleoperatørene i landet, beordret til å stenge tilgangen til mobile internett-tjenester over hele Pakistan etter at det brøt ut store protester da landets tidligere statsminister Imran Khan ble arrestert.
Telenor meldte da at de var dypt bekymret over hendelsene i landet, og at de hadde tatt saken opp med myndighetene for å sikre snarlig gjenoppretting av tjenestene.
Høsten 2022 ble nesten 1000 av Telenors mobiltårn i Pakistan rammet av storflommen som la deler av landet under vann. Telenor tilbød da gratis samtaler i alle flomrammede områder for å støtte redningsarbeidet.
Med salget i Pakistan består den gjenværende Telenor Asia-porteføljen av operatørene Grameenphone i Bangladesh, CelcomDigi i Malaysia og True Corporation i Thailand, med nærmere 160 millioner kunder.
Petter Børre Furberg sier at Telenor Asia vil fortsette å være en aktiv eier for de tre markedsledende virksomhetene som nå utgjør Telenors asiatiske portefølje.