TELENOR ASA

Telenor selger datterselskap i Pakistan for 5,3 milliarder kroner

Telenor vil konsentrere Asia-virksomheten om landene der de er markedsledende.

Telenor selger sin virksomhet i Pakistan.
Telenor selger sin virksomhet i Pakistan. Foto: Stian Schløsser Møller
14. des. 2023 - 07:07

– Telenors virksomhet i Pakistan startet som en investering i et umodent marked for 18 år siden. Vi har nå besluttet å selge virksomheten, og ved å selge den til Pakistans største integrerte IKT-selskap, vil konsolideringen bidra til å styrke Pakistans telekomsektor, sier konsernsjef Sigve Brekke i en pressemelding.

Kjøperen av Telenor Pakistan er Pakistan Telecommunications Company Ltd (PTCL). Selskapet er en del av teknologi- og investeringsgruppen e&. PTCL eier blant annet Ufone, en mobiloperatør i Pakistan med over 20 millioner kunder.

Telenor har hatt Pakistan-virksomheten til vurdering en tid, og salget kommer ikke helt overraskende. Under en resultatpresentasjon i oktober 2022 annonserte Brekke at de var på jakt etter en partner i Pakistan, og i et intervju med Bloomberg i oktober i år sa han at selskapet innen utgangen av 2023 ville avgjøre om de skulle selge virksomheten.

I intervjuet indikerte Brekke at det var flere alternativer på bordet, og at Telenor hadde vært i samtaler med flere parter.

Gjennomføres i 2024

Salget som nå er kunngjort, verdsetter Telenor Pakistan til 5,3 milliarder kroner på netto gjeldfri basis, og er en konsekvens av den strategiske gjennomgangen av Telenors virksomhet i Pakistan, som ble annonsert i juli i fjor, opplyser Telenor.

Telenor har tidligere nedskrevet verdien av virksomheten med 2,5 milliarder kroner på grunn av en forverring av den makroøkonomiske situasjonen.

Telenor opplyser at Telenor Pakistan vil fortsette å levere tjenester til sine 45 millioner kunder under salgsprosessen. Avtalen er avhengig av godkjenning fra myndighetene, og er ventet å bli gjennomført i løpet av 2024.

– Vi vurderte alle alternativer under den strategiske gjennomgangen og mener at det pakistanske markedet vil være bedre tjent med en sterk lokal aktør gjennom dette salget. Vår strategi i Asia er å bygge nummer én-posisjoner i de markedene vi opererer i, med skala som en forutsetning for verdiskaping og lønnsom vekst, sier Petter-Børre Furberg som overtok som leder for Telenors Asia-virksomheter i august.

Da Inside Telecom snakket med Sigve Brekke under presentasjonen av tredjekvartalsresultatene i oktober 2022, sa Sigve Brekke at grunnen til at Telenor da så på strategien i Pakistan var at selskapet mente det var nødvendig å «bygge skala» i de asiatiske markedene.

– Vi må ha større markedsposisjoner for å ta den neste vekstbølgen. Etter at vi har fusjonert i Thailand har vi nummer en-posisjoner i tre markeder, men for Pakistan har vi det ikke. Derfor må vi finne en løsning der også, sa Brekke.

Telenor-kontrollerte Grameenphone har mer enn 80 millioner kunder i Bangladesh. Bildet er fra selskapets hovedkontor.
Les også

Telenor-datter i Bangladesh er en pengemaskin

Urolige tider

Pakistan har vært et urolig marked for Telenor de siste par årene. I mai i år ble selskapet sammen med de andre teleoperatørene i landet, beordret til å stenge tilgangen til mobile internett-tjenester over hele Pakistan etter at det brøt ut store protester da landets tidligere statsminister Imran Khan ble arrestert.

Telenor meldte da at de var dypt bekymret over hendelsene i landet, og at de hadde tatt saken opp med myndighetene for å sikre snarlig gjenoppretting av tjenestene.

Høsten 2022 ble nesten 1000 av Telenors mobiltårn i Pakistan rammet av storflommen som la deler av landet under vann. Telenor tilbød da gratis samtaler i alle flomrammede områder for å støtte redningsarbeidet.

Med salget i Pakistan består den gjenværende Telenor Asia-porteføljen av operatørene Grameenphone i Bangladesh, CelcomDigi i Malaysia og True Corporation i Thailand, med nærmere 160 millioner kunder.

Petter Børre Furberg sier at Telenor Asia vil fortsette å være en aktiv eier for de tre markedsledende virksomhetene som nå utgjør Telenors asiatiske portefølje.

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) forsikret at regjeringen tar Telenors problemer på det største alvor da hun redegjorde i Stortinget om de gjentatte problemene med nødnummer og Telenors mobilnett.
Les også

Tung til Stortinget: – Alle fire Telenor-hendelsene utløst ved planlagt vedlikehold

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra