Siden Space Norway er heleid av den norske stat, er transaksjonen betinget av godkjenning av Stortinget.
– Gjennom avtalen vil Telenor Satellite få en industriell eier med et strategisk fokus på satellittvirksomhet med de prioriteringer det medfører for å utvikle virksomheten videre, inkludert potensielle investeringer i ny satellittkapasitet, skriver Telenor i en børsmelding.
Selskapsverdien er på 2,36 milliarder kroner, og transaksjonen forventes gjennomført i januar 2024. Inntil videre beholder selskapet navnet, men det vil naturlig nok bli omdøpt når Telenor ikke lenger står som eier.
Flere satellitter
Telenor Satellite har cirka 110 ansatte som nå vil følge med over til Space Norway, og drifter fire satelitter i geostasjonær bane, som styres via selskapets antenner i Nittedal utenfor Oslo.
Administrerende direktør Dag Støland i Space Norway sier til Inside Telecom at de nå starter arbeidet med å utvikle satelittparken. Space Norway har allerede planer om å skyte opp høybane- og lavbanesatelitter i 2024 og 2025, som skal styres av antenner Kongsberg Satellite Services (KSAT) har i Tromsø og på Bardufoss.
I tillegg begynner selskapet nå arbeidet med å forberede en fornyelse av de fire Thor-satelittene Telenor Satellite har i geostasjonær bane.
De geostasjonære satelittene brukes i dag til bredbånds- og kringkastingstjenester. Høybanesatelitten som skal skytes opp til neste år, vil gi bredbåndsdekning nord for Polarsirkelen, mens lavbanesatellittene som skytes opp i 2025, brukes både til kommunikasjon og jordobservasjon.
Dag Støland sier til Inside Telecom at lavbanesatellittene er spesialdesignet for havovervåking, og at tjenester innen dette feltet er noe av det som skal gi økonomisk avkasting framover, og gjøre milliardinvesteringen lønnsom for staten.
Satellittene vil også bidra til å sikre energitransport fra norsk sokkel til Europa.
Telenor svarer på pris-kritikk: God dekning koster
Staten forventer avkastning
Også næringsminister Jan Christian Vestre, som var til stede da salget ble kunngjort i Space Norways lokaler i Oslo, poengterer viktigheten av å styrke samfunnssikerhet og beredskap i en tid med geopolitisk uro, og peker på kontroll over satellitter som kritiske samfunnsfunksjoner er avhengig av, som en av grunnene til at staten vil finansiere oppkjøpet av Telenor Satellite.
Han sier til Inside Telecom at Space Norway nå vil bli omkategorisert fra et sektor 2-selskap til et sektor 1-selskap. Det vil si at mens selskapets målsetting tidligere har vært en mest mulig effektiv oppnåelse av sektorpolitiske mål, vil målformuleringen nå være den samme som for Equinor, Yara, Hydro og andre kommersielle selskapene staten er eier i - nemlig høyest mulig avkastning over tid.
Næringsministeren sier at oppkjøpet derfor ikke er starten på en statsfinansiert romnæring i Norge.
Telenor skriver i børsmeldingen at salget av Telenor Satelite er en del av deres strategi om å realisere eiendeler utenfor kjernevirksomheten til selskapet.
I en melding selskapet har sendt ut skriver Dan Ouchterlony, leder av Telenor Amp, at Telenor Satellite i Space Norway får en industriell eier med spisskompetanse innen satellittbransjen, og som vil prioritere de økonomiske ressursene selskapet trenger for å realisere sitt potensial.
– Det er bedre at selskapet får en så ambisiøs eier som Space Norway, enn å ha en konservativ eier, sier han til Inside Telecom.
Vil samarbeide framover
Han forteller at inntektene fra salget ikke er øremerket noen spesielle prosjekter, men at Telenor har flere prosjekter i kikkerten. Med satellittvirksomheten ute av Telenor, vil Telenor Amp nå særlig konsentrere seg om cybersikkerhet og Internet of Things.
Telenor og Space Norway vil sannsynligvis samarbeide tett framover. Selskapene opplyser at de har signert en intensjonsavtale som skisserer et strategisk partnerskap og mulig forretningssamarbeid med hensyn til blant annet satelittkapasitet og satellitt-rådgivning.
Telenor Satellite er i dag en europeisk satellittoperatør. De betjener markedene i Europa, Midtøsten og Nord-Afrika med kringkastings- og datatjenester. Selskapet leverer TV-tjenester til millioner av hjem og gir datatilkobling til rundt 2000 skip og 600 landbaserte terminaler.
I de tre første kvartalene av 2023 hadde selskapet inntekter på 707 millioner kroner.
Hovedtillitsvalgt: Telenor er på ville veier