JUSS OG SAMFUNN

Telenor ser fram til å bli ferdig i Sibir

Motstanderen, Alfa-gruppen, har aldri tapt en sak i Sibir. Høyesterett i Moskva er siste håp.

10. juni 2009 - 06:51

Moskva (NTB): Telenors anke i VimpelCom-saken skal etter planen behandles onsdag. Det norske selskapet regner med tap, og ser først og fremst fram til å få saken overført til høyesterett i Moskva.

Saken skal avgjøres i ankedomstolen i Tjumen i Vest-Sibir. Saken skulle egentlig vært avgjort 26. mai, men ble den gang utsatt.

Behandlingen er Telenors nest siste sjanse for å nå fram i rettsvesenet. Skulle Telenor tape, er neste stopp Høyesterett i Moskva. Der mener Telenor at de uansett har «mye mer å fare med» enn i Vest-Sibir.

– Det er bedre å tape enn at saken utsettes enda en gang. Vi må være realistiske. Historien viser at Alfa aldri har tapt en rettssak i Sibir, og det har vært mange. Vi vil for all del bli ferdig med Sibir og få saken over til Moskva, sier Telenors informasjonssjef i Russland, Anna Ivanova Galitsina, til Dagens Næringsliv.

Saksøkt av miniselskap
Alfa-gruppen er den største aksjonæren i det russiske mobilselskapet VimpelCom. Telenor er overbevist om at miniaksjonæren Farimex, som er registrert på De britiske jomfruøyene og som eier 0,002 prosent av VimpelCom, kun er et stråselskap for Alfa.

Det er Farimex som har saksøkt Telenor. Selskapet hevder det norske konsernet har påført VimpelCom store tap ved å trenere oppkjøpet av den ukrainske mobiloperatøren URS/Wellcom.

Siste rettsavgjørelse ga Farimex medhold og 1,7 milliarder amerikanske dollar – tilsvarende snaut 11 milliarder kroner – i erstatning fra Telenor. Det omstridte tvangssalget er satt i gang for å inndrive erstatningsbeløpet.

Forvirrende om tvangssalg
Tirsdag kom det motstridende meldinger om tvangssalget av Telenors aksjer i VimpelCom.

Først opplyste første visedirektør Sergej Sazanov hos den føderale namsmannen at salget ikke ville bli gjennomført før det var falt en avgjørelse i ankesaken.

Deretter ble Sazanovs uttalelse tilbakevist på etatens egen nettside.

Frykter underpris
Da dommen falt ble Telenors aksjer verdsatt til rundt 11 milliarder kroner. I mellomtiden har VimpelCom-aksjene steget, og verdien anslås nå til om lag 25 milliarder kroner.

– Det er en frykt vi har at aksjene blir solgt til kraftig underpris, sier Telenors pressetalsmann Dag Melgaard til Aftenposten.

Han påpeker at om aksjene blir solgt for 11 milliarder, så kan kjøperen selge aksjene umiddelbart med stor fortjeneste.

– Og vi vil i så fall ha tapt våre aksjer og våre investeringer, understreker Melgaard.

Internasjonal oppmerksomhet
Saken har vært løftet opp på politisk nivå og har vært gjenstand for samtaler, blant annet mellom statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og hans russiske kollega Vladimir Putin.

– Det er vanskelig å si hvorfor dette skjer nå, men det er på det rene at det internasjonale samfunnet følger denne saken svært nøye. Det er russiske myndigheter og det russiske rettssystemet veldig klar over, sier Melgaard.

Telenor eier 33,6 prosent i VimpelCom, Alfa har en eierandel på 42,4 prosent. De to storeierne har hatt et anstrengt forhold til hverandre i nærmere fem år.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.