TELEKOM

Telenor starter «app store»

Skal utfordre både Apple og Google med programvarebutikk.

28. juli 2010 - 14:43

Teleoperatørene er livredde for å bli redusert til rene linjeleverandører eller «bit pipes», som er uttrykket de selv bruker.

Så langt har de måttet sitte på sidelinjen og se at andre gjør store penger på innholdsleveranser til deres mobilkunder.

Det er denne utviklingen de nå håper å snu.

Telenor inngår i en bred allianse med teleoperatører som skal starte en egen, åpen plattform og butikk for salg av programvare til mobiltelefoner.

Målet med initativet er å få en bit av den lukrative kaken, der Apple med sin App Store og Google med sin Android Market i dag regjererer grunnen mer eller mindre helt alene.

Wholesale Application Community (WAC) ble formelt stiftet som et felleseid selskap av 24 teleaktører i går. Telenor er sammen med AT&T, Deutche Telekom, Verizon og China Mobile noen av de største deltakerne.

- WAC blir en grossist, som både tester og godkjenner apps fra tredjeparts utviklere, slik at de deltakende teleselskapene kan tilby programvaren til kunder i sine respektive app-butikker, sier selskapet til Wall Street Journal i dag.

Interessant nok er det Telenor-ledelsen selv som uttaler seg til den amerikanske avisen i saken.

- Teleoperatørenes store kundemasse vil gjøre det enklere for utviklere å selge applikasjoner gjennom WAC. Brukere av avanserte smarttelefoner blir trolig hovedmålgruppen i Vest-Europa, men WAC vil også tilby applikasjoner til billigere håndsett, som er mye brukt i vekstmarkeder, sier konserndirektør og leder av corporate development i Telenor Morten Karlsen Sørby.

Sørby er dessuten valgt inn som styremedlem i selskapet WAC.

Helt overraskende er dette imidlertid ikke. Telenors teknologidirektør Rolf-Erik Spilling har tidligere sagt at de deltar tungt i WAC.

- Med WAC kan man få en løsning for plattformer som Symbian og Android. iPhone er naturlig nok ikke med, sa Spilling til digi.no i en sak om Android-utviklere forrige måned.

Slik blir butikken

WAC skal fungere som et non-profit selskap. De vil ta «en liten avgift i transaksjonskostnad» heter det i en pressemelding. Foruten dette er det naturlig å anta at inntektene fordeles mellom utvikler og det respektive teleselskap.

Utviklere skal selv få sette utsalgspris på programvaren. Hvor stor prosentandel de får av summen er foreløpig ikke kjent.

Det som derimot er klart er at kundene betaler for varene over mobilregningen.

- I fremtiden vil WAC tilby forretningsmodeller som muliggjør kjøp også innenfor en applikasjon, samt utnytter muligheter i teleselskapenes infrastruktur, som location (hvor mobilkunden befinner seg i terrenget) for utvidede funksjoner i applikasjonene, samt å kunne levere annonser til sluttbruker, opplyses det i pressemeldingen.

SDK

Den første spesifikasjonen fra WAC og en egen utviklerpakke (SDK) skal lanseres i november. Det påpekes at WAC vil basere seg på standarder fra World Wide Web Consortium (W3C) for å skape en plattform for utvikling av rike webapplikasjoner for mobil.

Et veikart og en tidlig versjon av spesifikasjonen skal foreligge allerede i september. Det legges opp til å tilby egne operatørspesifike programmeringsgrensesnitt, ifølge nettsidene til WAC.

Den kommersielle lanseringen av WAC-plattformen er planlagt til februar 2011.

- Foruten de nåværende deltakerne så oppfordres ytterligere teleselskaper, samt selskaper som driver egne applikasjonsbutikker, som Apple og Google, om å bli med i samarbeidet, sier WAC.

Netcom avventer

Netcom-eier TeliaSonera er også oppført på listen over deltakende teleoperatører i WAC.

- Foreløpig er det ingen konkrete planer om å starte app store i Netcom. Men det diskuteres hvordan vi eventuelt skal løse det. Det er flere spørsmål man kan stille seg, som om mobilselskapene skal ha egen mobilbutikk, eller om vi skal samarbeide med terminalprodusentene, sier Netcoms innholdssjef Marius Halle til digi.no.

Netcom har allerede inngått samarbeid om betaling over mobilregningen for Nokias Ovi Store. Halle vedkjenner at TeliaSonera har pratet med Google om det samme, men kjenner ikke status i forhandlingene.

Google har som kjent ikke åpnet for kjøp og salg av programvare i Android Market i mer enn en håndfull land, Norge og Norden ikke inkludert.

- Kan noe av grunnen være at Google avventer, i påvente av forhandlinger om å tilby betaling direkte over mobilregningen?

- Jeg har også den tanken, sier Marius Halle, og fortsetter - men Norge er også et relativt lite land og står ikke først på listen til Google. For Googles del ville det vært en stor fordel å gjøre slike lokale tilpasninger, ikke minst i konkurransen med Apple.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra