Telenor ønsker å ta seg betalt av innholdsprodusenter som legger beslag på en stadig større del av kapasiteten i selskapets internett- og mobilnettverk.
- Regimet om at distribusjon av datatrafikk er gratis for den som sender må endres, sa Telenors teknologidirektør Rolv-Erik Spilling til Dagens Næringsliv i forrige måned.
Selskapet mener de har reist en viktig debatt om hvordan infrastrukturen skal finansieres.
Målet er å innføre en avgift for å distribuere nettvideo i høy kvalitet. De som ikke betaler må da til takke med den øvrige kapasiteten i nettverket, eller det Telenor omtaler som «best effort».
Utspillet følges med interesse fra Sverige. Der har Telenor en helt annen konkurransesituasjon – og tilsynelatende ingen behov for den omleggingen som moderselskapet forfekter i Norge.
- Telenors utspill i norsk media om at selskapet vil ha mer betalt av tilbydere av videotjenester er del av en norsk debatt og ingenting som gjelder det svenske markedet. Vi har ingen slike planer, sier Andreas Hamrin, pressesjef i Telenor Sverige til Telekomnyheterna.
I nabolandet har Telenor heller ingen planer om å innføre en nærmere angitt maksgrense på mobiltrafikk, slik mange svenske operatører har. Mantraet er fri surfing, selv om de har en vag formulering om at hastigheten kan strupes i ekstreme tilfeller.
- Det vil alltid være kunder som liker å surfe fritt på sine telefoner. Jeg er overbevist om at dette er grunnen til at flere av våre kunder har valgt oss, sier Hamrin til Svenska Dagbladet.
Hva er grunnen til at Telenor har to så vidt forskjellige syn avhengig av hvilken side av kjølen man befinner seg på?
- I utgangspunktet skjønner jeg at dette kan virke forvirrende, sier Telenors informasjonssjef Atle Lessum til digi.no.
Han mener sitatene fra sin svenske kollega virker «for kategoriske».
- Det er riktig at man ikke har gjort en slik vurdering i Sverige akkurat nå, men den samme diskusjonen har vært ført der til ulike tider, på akkurat samme vis, mellom operatører og innholdsleverandører.
- Er utfordringen med kraftig økning i datatrafikken mindre i Sverige enn i Norge?
- Nei, den er akkurat den samme. Datatrafikken i de svenske nettene øker kraftig, og også i Sverige lurer operatørene på hvordan man skal håndtere dette i framtiden.
- Kan dere forstå at innholdsprodusentene reagerer på at Telenor har ulik praksis på hver side av kjølen?
- Ja, det kan jeg for så vidt forstå, dersom man tolker det strengt dit hen at praksisen er ulik. Men det vi har gjort i Norge er å reise spørsmålet og få i gang en diskusjon, og ikke minst belyse problemstillingen. At dette vil komme opp som en diskusjon i Sverige også, nok en gang, er svært sannsynlig, sier informasjonssjefen.
- Kan bli vondt for innholdsleverandører
Forbrukerrådet har reagert kraftig på Telenors planer, som de mener bryter med prinsippet om nettnøytralitet. Dette avviser imidlertid Telenor. (Se også artikkelen - Skal ikke strupe nettet).
Telenor får støtte fra Post- og teletilsynet, som etter å ha tenkt nøye på saken avviser at planene deres bryter med nettnøytraliteten.
- De vil prøve å få en kommersiell avtale med innholdsleverandører, men dette har ikke noe med nettnøytralitet å gjøre. Internett er et sted man skal betale for tjenestene. Jeg er fortsatt ikke særlig bekymret, sier PT-direktør Willy Jensen til digi.no.
- Dette kan bli vondt for innholdsleverandørene, men det berører ikke nettnøytralitet. Jeg er faktisk sikrere nå på dette punktet enn jeg har vært ved tidligere uttalelser, sier Jensen.
- Utfordringen med den store økningen av trafikk i nettene må løses, vi mener det er bra og nyttig med åpne og gode diskusjoner om temaet, sier Atle Lessum i Telenor.
Les også:
- [11.02.2011] - Skal ikke strupe nettet
- [07.02.2011] - Google er gratispassasjer
- [04.02.2011] Nettnøytralitet dreier seg om forretningsmodell
- [02.02.2011] - Internett må forbli åpent
- [31.01.2011] - Nettnøytralitet er viktig
- [26.01.2011] Forbrukerrådet ut mot Telenor
- [25.01.2011] Telenor bryter ned nettnøytraliteten