TELENOR

Telenor: – Vi likte dårlig å havne på hælene. Nå blir det nær umulig å ta igjen forspranget vårt

Offensiv markering av 50 års mobilhistorie.

2. des. 2016 - 11:58
Vis mer

FORNEBU (digi.no): Det blir mer fart, bedre dekning og nye muligheter i mobilnettet fremover. Slik lød budskapet da Telenor inviterte til pressemøte torsdag.

Samtidig feiret de 50 års jubileum for mobiltelefoni. Det første tilbudet så nemlig dagens lys 1. desember 1966.

– Mobilteknologien har vært helt sentral i utviklingen av det moderne velferdssamfunnet. I hjem, skole og i arbeidslivet ser vi hvordan mobiltelefonen forenkler og effektiviserer folks hverdag. Vi investerer milliardsummer i mobilnettet for å gi kundene tilgang på nettet hvor de enn ferdes, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge i en melding.

Den tidligere telemonopolisten kan nå banke i bordet med nærmere ti tusen basestasjoner.

I går monterte de dessuten opp 4G-samband på basestasjon nummer 5.000. Allerede har 97,2 prosent av Norges befolkning et tilbud. Målet er 99,8 prosent innen neste år.

– Vi skal oppgradere 7.500 basestasjoner. Det er signifikant flere enn konkurrenten, skryter dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Likte dårlig å havne bakpå

Amundsen kom også med en sjelden innrømmelse av at Telenor i fjor hadde havnet i bakleksa. Telia hadde da bygget ut bedre dekning med fjerdegenerasjons mobiltelefoni.

– Vi likte dårlig å henge på hælene, som vi gjorde for cirka et år siden. Siden har oppgraderingen vår sikret at det skal bli svært vanskelig, for ikke å si umulig, å ta igjen det forspranget vi har med 4G nå, hevder dekningsdirektøren.

Teoretisk 300 Mbit/s

I dag kan Telenor by på inntil 300 Mbit/s i datahastighet i mobilnettet, hvis du er heldig og eneste kunde på en fullt oppgradert basestasjon.

Dette er riktignok en teoretisk fart, men det viser at utviklingen går raskt. Utfordringen til Telenor og spesielt da i utkantstrøk eller øde områder er å grave tilstrekkelig med fiber eller få på plass tilføring av høyhastighets radiolinjeforbindelse.

Det er ved kombinasjon av frekvensene 800, 1800 og 2600 MHz det er mulig å klemme såpass med datatrafikk ut til dagens mobiltelefoner, men også arealdekningen er blitt bedre.

Amundsen fortalte en historie om en kunde i Lofoten som opplevde å få 20 Mbit/s hele 60 kilometer unna nærmeste basestasjon.

Telenor standardiserer nå på 4G og GSM i basestasjonene, mens de lar 3G være. Det er ingen hemmelighet at de kommer til å skru av 3G lenge før GSM forsvinner, for å bruke frekvensene til å levere enda raskere mobiltelefoni i fremtiden.

Narrowband IoT skal få fart på tingenes internett. <i>Foto: Marius Jørgenrud</i>
Narrowband IoT skal få fart på tingenes internett. Foto: Marius Jørgenrud

– En skikkelig «game changer»

Dette er teknologien som virkelig skal få fart på tingenes internett (IoT) i Norge, som digi.no skrev nylig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Les saken: Slik virker Narrowband IoT

Telenor snakker om dette som en «game changer» og en ny effektiv, pålitelig standard, som telebransjens organ 3GPP definerte så sent som i juni i år.

Det er en kraftfull radioteknologi som både skyter langt inn i normalt dekningsvake kjellere (800 Mhz frekvensutnyttelse bidrar her), men også en strømgjerrig teknologi som skal gi sensorer med over 10 års batteritid uten lading.

Telenors budskap nå er at Narrowband IoT vil bli for tingenes internett det 4G er for mobiltelefoner.

Dette kan sees på som en videreutvikling av M2M, som er brukt i alt fra ambulanser, fotobokser, alarmsystemer og Tesla-biler til cola-automater.

– Vi har holdt på med maskin-til-maskin-kommunikasjon (M2M) lenge, så dette er egentlig ikke noe nytt. Overgangen mellom M2M og IoT kan være diffus noen ganger. Noe kommer også til å være koblet til via bluetooth, noe via wifi og så kommer det veldig mye annet. Det vi hevder er at det skjer et taktskifte nå. Vi har allerede over 1,2 millioner ting koblet på nettet vårt gjennom M2M-teknologi og simkort. Det øker med 150.000 enheter i år, sier leder for Telenor Bedrift, Ove Fredheim.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra