JUSS OG SAMFUNN

Telenor viktigst for Stoltenberg i Russland

Det mest tidkrevende temaet i samtalene med Putin.

20. mai 2009 - 07:38

Moskva (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Striden om Telenors aksje-post i russiske VimpelCom ble det vanskeligste og mest tidkrevende temaet da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møtte Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev tirsdag.

Både i de kortere samtalene med Russlands president Medvedev og i de mer inngående over to timer lange samtalene med statsminister Putin, var det Telenor-striden som tok mest tid. Stoltenberg kom med klare og sterke oppfordringer om å stanse den mest presserende trusselen: Et tvangssalg av VimpelCom-aksjer for 11 milliarder kroner. Telenors anke skal behandles av domstolen i Tyumen i Vest-Sibir 26. mai. Telenor er forberedt på å ta saken helt til høyesterett.

Rettsstatsprinsipper
Stoltenberg har i samtalene lagt tung vekt på at Telenor har krav på en «ryddig og forutsigbar» behandling i Russland og det russiske rettssystemet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– Dette er en konflikt mellom to selskaper som må løses mellom Telenor og Alfa-gruppen. Men myndighetene har ansvar for rammevilkårene. Det vil være et brudd på grunnleggende rettsstatsprinsipper dersom man iverksetter tvangssalg før saken er avklart i rettsvesenet, sier Stoltenberg til NTB etter tirsdagens samtaler med Putin og Medvedev i Moskva.

Usikkert utfall

Den store utfordringen er ifølge Stoltenberg at den russiske lovgivningen åpner for tvangssalg før ankedomstolen har tatt saken opp til behandling.

– Jeg tror ikke vi kan si at vi har noen trygghet for hva som blir utfallet av denne saken. Desto viktigere er det at vi fra norsk side er veldig tydelige på at Telenor må få en forutsigbar behandling. Dette er et problem for Telenor, men også et problem for investeringsmulighetene i Russland i framtiden for mange utenlandske selskaper, sier Stoltenberg.

Statsministeren unngår å utdype i hvor stor grad Telenor-striden påvirker de norsk-russiske forbindelsene negativt. Men han karakteriserer denne saken som et «uløst problem» som skaper usikkerhet både for Telenor og andre selskaper.

Vil ha investeringer
Også statsminister Vladimir Putin vektla hensynet til investeringsklimaet i Russland da han kommenterte den eneste verkebyllen i samtalene.

– Vi er interessert i at utenlandske investorer føler seg komfortable her, uansett hvilke virksomheter de driver, sa Putin på en pressekonferanse etter møtet med Stoltenberg.

Han parerte et spørsmål fra norsk presse framført av TV 2 med e motspørsmål om TV-kanalen er eid av norske myndigheter. For i motsetning til den norske staten, har ikke russiske myndigheter eierandeler i de stridende selskapene, ifølge Putin.

– Når det gjelder antakelsen om at det har vært et element av korrupsjon i denne saken, har vi et rettsvesen der den mistenkte er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Å fremme en påstand om korrupsjon uten bevis er ikke en korrekt framgangsmåte. Men hvis vi skulle få informasjon om at det har forekommet korrupsjon, vil vi selvsagt se på det, sa Putin på pressekonferansen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.