TELEKOM

Telenor vil gå inn i Myanmar

Jon Fredrik Baksaas møter Aung San Suu Kyi i Bangkok.

Aung San Suu Kyi talte på World Economic Forum i Bangkok i dag. Hun skal også delta i en panelbedatt med blant andre Jon Fredrik Baksaas.
Aung San Suu Kyi talte på World Economic Forum i Bangkok i dag. Hun skal også delta i en panelbedatt med blant andre Jon Fredrik Baksaas. Bilde: Brent Lewin / Bloomberg / Getty Images / All Over Press
1. juni 2012 - 08:11

Bangkok/Brussel (NTB-Andreas Bondevik): Telenor vurderer å gå inn i Myanmar. Fredag får konsernsjef Jon Fredrik Baksaas muligheten til å gjøre et godt inntrykk på opposisjonsleder Aung San Suu Kyi.

Baksaas deltar sammen med Suu Kyi i en paneldebatt om kvinner og ledelse på Verdens økonomiske forums møte i Bangkok denne uken.

– Myanmar er et land som vi mener vi vil kunne mestre med våre tjenester. Vi er interessert i å forberede oss og dem, i den grad det er interesse for en dialog om hvordan telekommarkedet kan struktureres, sier Baksaas til NTB.

– Men jeg kan love deg at vi er ikke alene om å tilby denne typen tjenester.

Racet i gang
Ifølge Baksaas er Myanmar-racet allerede i gang, og han mener det er helt naturlig at Telenor med sin erfaring fra andre land i regionen ser på om de skal forsøke å etablere seg i det tidligere militærdiktaturet.

– Selv om vi har en situasjon i India som vi slett ikke liker, så har vi håndtert det forretningsmessige i disse landene på en måte som industrien har merket seg. Og det håper jeg de som etter hvert skal beslutte i Myanmar, også har merket seg, sier Telenor-sjefen.

I India mistet i februar Uninor – som kontrolleres av Telenor – 22 lisenser til å drive mobilnett for 36 millioner mobilkunder etter en dom i indisk høyesterett. Begrunnelsen var underprising og fusk ved tildelingen av lisensene.

Avsluttende fase
Tildelingen skjedde før Telenor gikk inn i det indiske markedet.

Den indiske teleregulatøren Telecom Regulatory Authority of India (Trai) anbefaler at Telenor skal betale 14,3 milliarder kroner å kjøpe nye lisenser. En ministergruppe skal om kort tid konkludere i saken.

– Nå er vi inne i det vi tror er den avsluttende fasen. Vi ser mot en beslutning fra ministergruppen. Den var forventet i slutten av mai, men den sklir nok ut i juni, sier Baksaas.

– Beslutningen blir grunnleggende for om vi ser det som mulig å etablere lønnsomhet på virksomheten vår i India over et lengre perspektiv.

Til Norge
Baksaas er fredag eneste mannlige deltaker i paneldebatten om hvordan kvinner kan bidra til langsiktig vekst og utvikling i Asia.

– Dette blir veldig interessant, jeg gleder meg. Suu Kyi skal jo til Norge i juni. Jeg har sett henne i aksjon her på World Economic Forum, hvor hun får en voldsom mottakelse.

– Hva blir ditt budskap om hvordan man gjør ting i Norge?

– Det blir at vi har en arv om likhet og respekt i Norge og Skandinavia, som vi har tatt med oss i vår bedriftskultur, sier Baksaas.

Ønsker velkommen
– Hva vil du si til nobelprisvinner Suu Kyi fredag?

– Det får vi ta der og da. Men jeg vil i hvert fall ønske henne velkommen til Norge i juni.

Baksaas sier det er en lang vei mot flere kvinnelige næringslivstopper i Asia, og peker på at prosentandelen fortsatt er liten øverst i hierarkiene.

Han tror likevel ikke på noe gisp fra salen når han lister opp tall fra Telenor som viser at kvinneandelen i konsernledelsen er på 33 prosent, en økning fra 14 prosent i 2010.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Det er ikke sikkert de blir veldig imponert, men jeg håper det er noen som plukker den opp.

Godt for konklusjonene
På spørsmål om hvordan han vil forklare en skeptisk asiatisk næringslivstopp at stor kvinneandel gjør Telenor til et bedre selskap, svarer Baksaas:

– Da svarer jeg det miljømessige. At hvordan det å få inn flere perspektiver og synspunkter er godt for konklusjonene. Og at det er en fordel, siden våre kunder i hele verden er både kvinner og menn. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.