Bak kulissene har tre av Norges største og mest kjente selskaper slåss i over et år. Hva selskapene blir enige om vil bestemme mye for hvordan og hvor raskt Norge vil ta steget over i den digitale tidsalder. Saken er et klassisk eksempel på hvordan ny teknologi (digital-TV) tvinger frem en endring eller revurdering av gamle ordninger (NRK og TV 2s duopol).
- Les også:
- Digital-TV vil bremse bredbånd-utbygging
- NRK og TV 2 forhandler med Telenor om digital-TV
- TV 2 og NRK vil dele ut enkle datamaskiner
- NRK og TV2s digitale bakkenett: dag 1
Etter over et år med forhandlinger sa Telenor til slutt nei til TV 2 og NRK - teleselskapet tror ikke det er noe butikk i bakkebasert digital-TV. Prislappen for å bygge ut bakkenettet og dele ut dekodere til alle som vil ha, blir for dyrt.
Nå skal NRK og TV 2 lede løpet alene, men de er likevel avhengige av Telenor. Og tenker Tormod Hermansen og hans arvtager helhetlig, taler mye for at Telenor sier nei igjen.
- Telenor er landets største aktør på satellitt, kabel-TV og tele. I tillegg eier de dagens analoge TV-nettverk. De har tre nye veier for å levere TV-signaler på og kan tyne mer penger ut av det analoget nettet. For NRK og TV 2 kan ikke stoppe å sende.
- Telenor ville være hovedinvestor og ha med NRK og TV 2 med som partnere. Veien er lang fra det og til at Telenor skal godta å ende opp som en underleverandør.
- Telenor vil forlange full økonomisk garanti for investeringene (1-2 milliarder kroner) de må putte inn. NRK og TV 2 har dårlig råd.
- Vil en Høyre-tung regjering som har beordret et budjettkutt i NRK la selskapet ta opp lån og gi garantier? Hvis NRK feiler, vet Stortinget så altfor godt hvem som må tre reddende til.
- Telenor kan si nei - i hvert fall svært lenge - for skal noen andre bygge ut, må de bygge nye tårn og prisen blir langt høyere.
- Telenor har ingen samfunnsforpliktelser til å hjelpe NRK - selskapet er fristilt - og skal Stortinget bidra, må de gi NRK penger.