Telia falt for norskutviklet sensor

Samarbeider med Disruptive Technologies om IoT.

Se så smått: Teknologidirektør i Telia, Jon Christian Hillestad, og adm. direktør og gründer i Disruptive Technologies, Erik Fossum Færevaag holder en av de knøttsmå sensorene som nå skal ut på den nordiske IoT-markedet via Telia.
Se så smått: Teknologidirektør i Telia, Jon Christian Hillestad, og adm. direktør og gründer i Disruptive Technologies, Erik Fossum Færevaag holder en av de knøttsmå sensorene som nå skal ut på den nordiske IoT-markedet via Telia. Bilde: ORV
27. mars 2017 - 14:53

NYDALEN (digi.no): Telia vil ha norske DT – Disruptive Technologies med på laget. De to selskapene fikk kontakt sent i fjor høst og i dag lanserer de et tett samarbeid. DT får en prominent plass i Telias IoT-løsning som teleselskapet presenterte i fjor. De norske sensorene skal lokke nye aktører til å utvikle løsninger på Telias plattform og løse et problem mange sliter med; sørge for at måledata flyter fra sensorer til nettskyen på en enkel og sikker måte.

– Da en av våre ansatte så sensorene til DT sa han at dette var sykt spennende. Han visste ikke hva han skulle med dem ennå, men slike bare måtte han ha hjemme, sier teknologidirektør i Telia, Jon Christian Hillestad.

Sensing som en tjeneste: Telia har sluppet Disruptive Technologies inn som en av kjerneteknologiene de tilbyr i sin IoT-plattform. <i>Foto: Telia</i>
Sensing som en tjeneste: Telia har sluppet Disruptive Technologies inn som en av kjerneteknologiene de tilbyr i sin IoT-plattform. Foto: Telia

Han sier Telia ønsker å utvikle seg til noe mer enn et mobilselskap. Satsingen på IoT skal bidra sterkt til denne utviklingen og de ønsker å ha mange partnere på sin IoT-plattform. Like lite som de vil lage sine egne mobiltelefoner vil de lage egne sensorer. Derfor er det viktig med partnere. Noen av dem blir spesielt viktige og DT er tiltenkt en helt spesiell rolle. De skal ikke bare fungere på plattformen, men være inne i den. Sammen skal de tilby muligheter andre selskaper kan bygge videre på og Telia legger til «sensing as a service» til plattformen.

Enkelt å lage innovative løsninger raskere enn før

– Samarbeidet med DT gir enkel tilgang til alle slags måledata og det vil være et viktig grunnlag for den verdiskapningen som skal skje på toppen ved å se informasjon i sammenheng. Med disse sensorene er det blitt så enkelt å utvikle at selskaper kan komme opp med innovative løsninger mye raskere enn før. Nå er det opp til andre å utvikle på plattformen vår. Siden vi lanserte den i desember har vi hatt kontakt med rundt hundre selskaper som ønsker å basere sine tjenester på den. Det betyr at vi tar oss av all kompleksiteten med identitetskontroll, sikkerhet, analyse og alt det andre som trengs for å få en tjeneste til å fungere, sier Hillestad.

Avstemning: To trykksensorer på en papplate er alt som skal til for å lage et konsoll for avstemninger. <i>Foto: ORV</i>
Avstemning: To trykksensorer på en papplate er alt som skal til for å lage et konsoll for avstemninger. Foto: ORV

– Samarbeidet med Telia passer godt inn i våre visjoner om en digital hverdag hvor alt skal kobles til. Selv om det finnes mange tilkoblede sensorer ute i dag har vi knapt startet. I dag er det dingser som kobles til, men vi ser også for oss hvordan tjenester og andre ting kan kobles til. Det har vært mye snakk om Industri 4.0 og IoT, men nå ser vi at det tar av for alvor. Derfor er det veldig hyggelig at vi nå har fått et viktig samarbeid med Telia, sier adm. direktør og gründer i Disruptive Technologies, Erik Fossum Færevaag.

Samarbeidet med Telia tar utgangspunkt i Norden og vil være tilgjengelig fra mai, men det er ikke utelukket at det kan utvides til andre land hvor Telia er til stede. DT har en global strategi og vil gjerne samarbeide med alle.

– Vi lager et verktøy som alle kan bruke. Tenk på en hammer. Alle snekkere kan skaffe seg en slik, men da gjelder det å være flink til å bygge noe flott med den, sier Fossum Færevaag.

Han viser til at BKK har tatt i bruk sensorene for å overvåke temperatur i sikringsskap og til å sjekke slitasje på motorer, mens andre bruker dem til å oppdage innbrudd.  

Sensorkit <i>Foto: ORV</i>
Sensorkit Foto: ORV

Virker ut av boksen

En av egenskapene Telia falt for med den norske sensorteknologien var enkelheten. I tillegg til størrelsen på 19x19x2 mm, prisen, og batterilevetiden på minst 15 år, var det måten sensorene koblet seg opp i nettverket på som tiltalte. Et trykk på sensoren i nærheten av en smarttelefon er nok til å koble den inn i sensornettet.

– Skal visjonene la seg realisere må dette være lettvint. Det skal være en glede å installere dem, men så skal det også være lett å glemme dem. Da skal de bare stå der og sende data i år etter år, sier Hillestad.

Under gigahertzen

Sensorene til DT kommuniserer med «cloud-connectoren», det vil si ruteren, på det frie frekvensområdet 868 MHz. Det sikrer at signalene når lenger enn de gjør på 2,4 GHz og at det er mulig å bygge en antenne inn i sensorens små dimensjoner.

– Vi vil for enhver pris unngå 2,4 GHz hvor vi finner både WiFi, Bluetooth og mer til. Dette frekvensbåndet er blitt rene rockekonserten og det er tiltagende vanskelig å kommunisere her, sier Fossum Færevaag.

Dyrt

Telia ønsker ikke si så mye om prisene ennå, men det første produktet inneholder selve plattformen med all nødvendig programvare og skytjenester, fem sensorer og det som er kalt en Cloud Connector. I praksis er det en ruter med et SIM-kort som står for kommunikasjonen til mobilnettet. Det vil koste 349 kroner i måneden.

Lær mer om NB-IoT: Slik virker Narrowband IoT – teknologien som skal få fart på tingenes internett i Norge (Digi Ekstra)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.