I dag har Telia i Norge lansert sin egenutviklede plattform for det som kalles NB IoT – Narrowband Internet of Things. Det er et begrep som er verd å merke seg, for dette er en ny global kommunikasjonsstandard som teleorganisasjonen 3GGP står bak. Den skal sørge for at alle mulige dingser kan kommunisere med telenettet.
– Dette vil legge til rette for en nye runde med ny industriell innovasjon og nye forretningsmodeller og er et svært viktig skritt i retning av å digitalisere samfunnet rundt oss, tror Telia Norge-sjef Abraham Foss.
Med lanseringen av nettet og presentasjonen av to pilotbrukere er Telia Norge først i Norden med NB IoT. Den ene pilotbrukeren, 7Sense har lansert verdens første løsning for landbruket. De monterer en enhet som kommuniserer med NB IoT på vannspredere i landbruket og gjør dem smarte. Det reduserer vannsvinn, øker inntjening og gir bedre kontroll og fleksibilitet i driften. 7Sense har patentsøkt systemet som de forventer mye av.
Les også: Nå skal jordbruket digitaliseres
Bygger videre på mobilnettet
IoT over telenettet er ikke noe nytt. Men til nå har dette gått over datasambandet. NB IoT, derimot, er noe helt nytt. For det første bruker det et eget smalt bånd som reserveres i operatørens frekvenser. I starten vil Telia benytte en liten bit av 900 MHz-båndet, men vil senere flytte dette til 800 MHz. Hver basestasjon kan håndtere mer enn 100 000 enheter.
Billigere
Andre konkurrerende standarder baserer seg på å bruke åpne ulisensierte frekvenser, men da må de bygge et eget radionett. Det koster svært mye, og gjør at NB IoT blir vanskelig å konkurrere med fordi det bruker mobilnettet og gir en mergevinst i det. Det eneste som må gjøres, er å sette inn et kort i basestasjonene. Telia har inngått en avtale med Huawei som skal forsyne dem med den nødvendige elektronikken. Selve radiosystemet krever ingen endring.
Fantastisk dekning
Det spesielle med standarden er at den har svært mye bedre dekning enn dagens IoT-enheter i mobilnettet. Det kommer av at dette ikke er beregnet på store informasjonsmengder og at informasjonen sendes mange ganger. Telia mener dette gir rundt syv ganger bedre dekning enn i dag. Det må til for mange av disse enhetene vil sende fra innsiden av fabrikklokaler, fra kjellere og andre steder med dårlig dekning.
Sparer på strømmen
En annen stor fordel er batterilevetiden. Den skal være på mer enn ti år for mange anvendelser. Poenget er at enhetene ikke sender hele tiden, men i korte perioder med lange pauser imellom, hvor de kan skru av radioen.
Et annet viktig punkt er kostnaden som er spådd til å bli mindre enn 10 prosent av dagens enheter som er basert på 4G. Det er en kombinasjon av mindre komplekse produkter og et forventet massemarked. Hvis titalls milliarder enheter skal kobles til nettet, er det gode nyheter.
Made in Norway
Telia Norges lansering er både tenkt ut og utviklet i Norge og vil bli tatt i bruk i resten av telekonsernet. Satsingen er et resultat av en intern idékonkurranse i Telia hvor det kom inn rundt 200 forslag.
– Det var vårt forslag som vant og jeg fikk med en premie på 50 millioner svenske kroner hjem fra samlingen. Det var grunnlaget for et svært raskt utviklingsløp som nå foreligger som en egenutviklet NB IoT-plattform, sier teknologidirektør i Telia Norge, Jon Christian Hillestad.
Plattformen de har kalt Telia Next sørger for enkel tilkobling og håndterer enhetenes identitet, personvern og rettigheter. Plattformen vil også kunne lagre data om kundene ønsker det og gjøre analyse på tvers av datakilder.
– Ved å sammenstille data, kan vi øke verdien. Når 7Sense i Horten har utviklet et NB IoT-basert system for å styre vanning i landbruket, kan de også koble seg til værdata og bruke det inn i styringssystemet. Det er ingen vits å vanne hvis det vil hølje ned om to timer, sier Hillestad.
Parkering
En annen pilotbruker av systemet er APX systems. De har utviklet en parkeringssensor for handicapplasser. Ved å bore ned en liten sensor i asfalten kan de sende informasjon om plassen er opptatt eller ikke.
– Sensoren kan detektere om det står en bil over og så sender den informasjon om tilstanden. Når sensoren og kommunikasjonsenheten skal sitte beskyttet nede i asfalten, sier det seg selv at både batterilevetid og dekningsegenskaper er avgjørende. Her passer NB IoT som hånd i hanske, sier adm. direktør i APX systems Jan Erik Evanger.
Systemet er allerede montert på parkeringsplassen på Storo senter i Oslo og brukerne kan se på en app hvor det er ledig plass. På sikt vil de også kunne reservere plassene slik at de blir gulmerket i appen til andre brukere.
De to første brukerne har bare godt å si om den nye maskin til maskin standarden, men det er ventet at mange vil følge etter.
– Vi ønsker å legge til rette for innovasjon i det nye NB IoT og her er det veldig store muligheter. Når vi hører tall som 50 milliarder enheter som snakker med nettet i løpet av få år, blir dette viktig. Det meste vi omgir oss med både privat, i industrien, landbruket, det offentlige og i andre samfunnssektorer, skal kunne kommunisere. Og når alt kommuniserer kan vi også hente ut masse verdi ved å koble sammen datakildene som genereres, sier Foss.
Vi også
Telenor har vært raskt på banen med sin egen annonsering. Ifølge kommunikasjonssjef Kristine Meek har de allerede slått på NB IoT og de vil foreta en test med en parkeringssensor hos Telenor i morgen. I løpet av neste år vil de rulle ut sitt eget kommersielle nett. Selskapet har allerede 1,1 millioner enheter koblet til nettet på «gamlemåten».
– Vi tror NB IoT kommer til å bli viktig i kommunene når de digitaliserer sine tjenester, spesielt innen velferd, miljø og transport, sier Meek.
De to store nettverkseierne er ikke alene om å mene at NB IoT er viktig. Com4 har bygget sitt eget maskin til maskin-nett, men leier selve radiooverføringen fra Telia.
– Vi jobber med NB IoT og vil bygge vår egen plattform for å utnytte teknologien. Dette vil bli viktig for eksisterende kunder, men også for nye på grunn av teknologiens egenskaper. NB IoT er først og fremst interessant for sensorer som ikke trenger å sende store datavolumer og hvor man tåler litt forsinkelser, sier adm. direktør i Com4, Stein André Larner.
Les også: Telia bygger sensornett basert på Oslos bysykkelstasjoner