BEDRIFTSTEKNOLOGI

Teraflops-ytelse med bare én brikke

Intels «Knights Corner» leverer like mye regnekraft som superdatamaskin fra 1997.

Rajeeb Hazra, daglig leder for Intel Technical Computing Group, viser fram selskapets mangekjernede Knight Corner-brikke.
Rajeeb Hazra, daglig leder for Intel Technical Computing Group, viser fram selskapets mangekjernede Knight Corner-brikke. Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
16. nov. 2011 - 15:17

Intel presenterte denne uken et eksemplar av hjelpeprosessoren som er kjent under kodenavnet «Knights Corner». Dette er en brikke som vil kunne monteres på et PCI Express-kort for montering i en kraftig server. Brikken har femti kjerner, er laget med Intels 22 nanometers 3-D Tri-Gate-prosessteknologi og skal kunne levere mer enn 1 teraflops flyttallsytelse med dobbel presisjon. Arkitekturen kalles for MIC (Many Integrated Core).

Intels nye hjelpeprosessor, Knights Corner, har 50 CPU-kjerner. <i>Bilde: Intel</i>
Intels nye hjelpeprosessor, Knights Corner, har 50 CPU-kjerner. Bilde: Intel

Ifølge Intel er det den kraftigste brikken som noen gang har blitt presentert. Den har ifølge selskapet like høy ytelse som «ASCI RED»-systemet som ble installert ved Sandia National Laboratories i 1997. Det var opprinnelig utstyrt med drøyt 9000 200 MHZ Pentium Pro-prosessorer, og ble regnet som verdens første teraflops-datamaskin. Maskinen ble senere oppgradert med 333 MHz Pentium II OverDrive-prosessorer.

Ifølge Intel skiller Knights Corner seg fra tradisjonelle akseleratorer ved at den er fullt tilgjengelig og programmerbar som en fullt fungerende tungregne-node. Brikken vil være «synlig» for applikasjoner som om den var datamaskin som kjører sitt eget Linux-baserte operativsystem, uavhengig av vertsoperativsystemet.

Superdatamaskinen ASCI Red til Sandia National Laboratories ble i 1997 verdens første datamaskin til å levere en ytelse på mer enn 1 teraflops. Dagens kraftigste superdatamaskin er mer enn 10 000 ganger kraftigere. <i>Bilde: Top500.org</i>
Superdatamaskinen ASCI Red til Sandia National Laboratories ble i 1997 verdens første datamaskin til å levere en ytelse på mer enn 1 teraflops. Dagens kraftigste superdatamaskin er mer enn 10 000 ganger kraftigere. Bilde: Top500.org

I pressemeldingen sier Intel ingen ting om når MIC-produktene kommer, men opplyser at produktene tilby høy ytelse fra en arkitektur som er spesifikt designet for å prosessere høyst parallelle arbeidsoppgaver, samtidig med kompatibilitet med eksisterende x86 programmeringsverktøy og -modeller.

MIC-arkitekturen er utvilsomt Intel svar på konkurransen selskapet nå møter fra ikke minst Nvidias GPU-er (Graphics Processing Units) i arenaer for tungregning og superdatamaskiner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.