Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Internett erstatter ikke Afghanistan som et opptreningssted for militante islamister, men kan ses på som limet som holder al-Qaida sammen, ifølge en fersk FFI-studie.
Det er en utbredt oppfatning blant militante islamister (jihadister) at internett er viktig for strategisk kommunikasjon. Men det er en overdrivelse at det foregår direkte opptrening av potensielle terrorister på nettet, heter det i rapporten.
Det skyldes ikke bare faren for å bli avslørt av vestlig etterretning.
– Det er veldig vanskelig å drive opplæring på internett. Det trengs også fysisk trening, det holder ikke bare å ha manualene. Internett vil ikke ta over for de fysiske treningsleirene jihadistene har hatt tidligere, sier forsker Hanna Rogan ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NTB.
Sammen med sin kollega Anne Stenersen har hun skrevet rapporten om al-Qaidas bruk av internett. Den blir lagt fram samtidig med et FFI-seminar om nettverkets ideologi i Oslo torsdag.
– Det pågår for øyeblikket ingen organiserte bestrebelser fra al-Qaida på å trene opp sine tilhengere på nettet, skriver de to i rapporten.
Terroristenes «førskole»
Kommunikasjon og ideologisk indoktrinering er dermed fortsatt hovedmålet med de militante islamistenes bruk av internett. FFI-forskerne mener det er nybegynnerne som møtes for å få direkte opptrening via nettet, som både fungerer som «klasserom» og «bibliotek».
Frykten for å bli avslørt av etterretningsorganer er en viktig grunn til at det stort sett bare er grunnleggende opptrening som blir lagt ut og diskutert.
– Det er kanskje riktigere å kalle internett en «førskole for hellig krig» enn et «universitet for hellig krig», slik det enkelte ganger er blitt beskrevet, skriver forskerne.
På kommunikasjonssiden har derimot også lederne, med Osama bin Laden og Ayman al-Zawahiri i spissen, vært aktive internettbrukere i en årrekke. Deres taler og utspill blir debattert av grasrota i bevegelsen i diskusjonsgrupper på nettet.
Hizbollah
Stenersen og Rogan har funnet rundt 50 instruksjonsvideoer på arabisk på de ekstremistiske nettsidene de har studert. Rundt 20 av disse er av klart bedre kvalitet enn resten.
– Disse er ikke produsert av al-Qaida, men av den libanesiske gruppen Hizbollah, skriver forskerne.
At den sjiamuslimske bevegelsen deler sitt materiale, blant annet amerikanske militærinstruksjoner, med sunnimuslimske al-Qaida, er et godt eksempel på Hizbollahs pragmatisme, mener Rogan.
Økt i omfang
Sprengstoff er det emnet som diskuteres klart mest, fulgt av konvensjonelle våpen samt kunnskap om operasjoner i felt og sikkerhet.
FFI-forskerne ser også at omfanget av internettbruken har økt og at kvaliteten på video- og lydopptak er blitt bedre.
– De når et stort publikum, og det er mye lettere for dem å spre sitt budskap på internett enn da de var avhengig av vanlige medier, sier Rogan.
Terrorangrepene mot USA 11. september 2001, Madrid i 2004 og London året etter er alle blitt tilskrevet al-Qaida, som ble dannet av Osama bin Laden i Afghanistan i 1988.
Les også:
- [07.05.2008] Vil ha sterkere sikkerhet rundt nettsamfunn
- [07.05.2008] Afghanistan-bilder bekymrer
- [28.04.2008] Ny terrorlov skaper dilemma
- [02.04.2008] Uvettig politi på Facebook