FORBRUKERTEKNOLOGI

Test: Huawei Matebook 13

Ingen andre PC-er gir deg mer for pengene akkurat nå

Huaweis 13-tommer har imponerende ytelse til en god pris.

Huawei Matebook 13.
Huawei Matebook 13. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no
25. mars 2019 - 05:00
Vis mer

I det siste har vi testet mange ekstremt kostbare PC-er, og ser vi på prislappen på de nyeste flaggskipmodellene fra selskaper som Apple, Lenovo og Microsoft kan man nesten lure på hvor det skal ende. Det er derfor moro å få inn en bærbar PC som er temmelig godt utstyrt og som har en ytelse helt i toppsjiktet, til en langt lavere pris enn mange av konkurrentenes modeller.

Huawei  er kjent for å lage produkter som gir veldig mye for pengene, både når det gjelder mobiltelefoner og PC-er. Etter å ha testet nye Huawei Matebook 13 en ukes tid, er vi imponert over hva du får for under 12.000 kroner. 

Matebook 13 er en tynn og lett maskin bygget i aluminium. Den er omtrent like tynn som Microsoft Surface Laptop 2, og veier omtrent det samme – men «fotavtrykket» er bittelitt mindre ettersom Microsoft-PC-en kommer med en 13,5-tommers skjerm, mens Matebook 13 har en 13-tommer.

Aluminiumskabinettet virker solid, og fås i to ulike gråtoner – «mystic silver» og «space gray». 

Skjerm med 3:2-format

Den 13 tommer store skjermen har en forholdsvis høy oppløsning – 2160 x 1440 punkter. Det betyr at høyde-/breddeformatet er 3:2. Mange av konkurrentene velger for eksempel 16:10-format i sine bærbare PC-er, men selv om dette er fint til film er det mye bedre å få litt ekstra plass i høyden på en PC som også skal brukes til andre formål enn bare underholdning. 

Bildekvaliteten på skjermen er upåklagelig, men maksimal lysstyrke på 300 nits er noe lavere enn enkelte av konkurrentene. Til innendørsbruk er likevel lysstyrken mer enn god nok.

Det er mulig å justere fargetemperaturen på skjermen via programmet Display Manager, og det er også en egen «eye comfort»-funksjon som lar deg filtrere vekk blått lys som kan virke slitsomt på øynene. 

Vår test-PC kom med en 10-punkters berøringsskjerm, men Huawei selger også enkelte varianter av PC-en uten berøringsskjerm. 

På venstre side er det en USB-C-port (fungerer også som ladeport) og en 3,5 mm hodetelefonutgang. <i>Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no</i>
På venstre side er det en USB-C-port (fungerer også som ladeport) og en 3,5 mm hodetelefonutgang. Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no
Det følger med en overgang til HDMI og VGA. <i>Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no</i>
Det følger med en overgang til HDMI og VGA. Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no

PC-en er forholdsvis beskjedent utstyrt når det gjelder tilkoblingsmuligheter. Det er én USB-C-kontakt på hver side av maskinen, samt en 3,5 mm hodetelefonutgang som også kan brukes for tilkobling til mikrofon. USB-C-portene støtter USB 3.1, men dessverre ikke Thunderbolt.

Et stort pluss er at det følger med en overgang fra USB-C til HDMI og VGA (overgangen har også en USB-C-port, slik at du ikke mister den når du bruker overgangen i USB-C-porten til PC-en). 

Fingeravtrykksleser i av/på-knappen

Det er en innebygget fingeravtrykksleser i av-/på-knappen. Denne autentiserer deg samtidig som du skrur på PC-en, slik at du kommer deg raskere inn i Windows. Fingeravtrykket lagres kryptert på en egen brikke i maskinen, slik at ikke dette skal kunne komme på avveie ved at det lagres i filsystemet eller sendes noe sted.

Frontkameraet til PC-en har dessverre ikke IR-kamera, dermed får du ikke rask pålogging med ansiktsgjenkjenning via Windows Hello. Men fingeravtrykksløsningen fungerer veldig godt på denne PC-en, så noe kjempestort savn er det ikke.

Pekeplaten er veldig stor – og en av de beste vi har brukt på en Windows-PC. <i>Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no</i>
Pekeplaten er veldig stor – og en av de beste vi har brukt på en Windows-PC. Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no

Tastaturet er veldig bra, og utmerket å skrive på. Det er passe avstand mellom tastene, og plasseringen av tastene er fornuftig. Det eneste vi kanskje kunne ønsket oss er en litt bredere venstre shift-tast. Denne er ikke bredere enn en vanlig tast, og dermed lett å bomme på. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Tastaturet er svært bra, men venstre shifttast kunne vært noe større. <i>Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no</i>
Tastaturet er svært bra, men venstre shifttast kunne vært noe større. Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no

På grunn av 2:3-formatet til skjermen er det plass til en stor og god håndleddstøtte, og Huawei har valgt å gjøre pekeplaten temmelig bred. Det er noe vi liker. Alt i alt mener vi Huawei Matebook 13 har en av de beste pekeplatene blant Windows-PC-er, og ikke så langt unna den vi finner i Macbook.

Huawei oppgir at batteriet skal holde til 10 timers videoavspilling med lysstyrken på 50 prosent. I praksis opplevde vi batteritiden som god, men ikke eksepsjonell. Takket være hurtiglading kan du på 15 minutter lade opp batteriet nok til å drive PC-en i 2,5 timer. 

NFC og deling med Huawei-mobiler

En litt spesiell funksjon på denne PC-en er Huawei Share. PC-en har en innebygget NFC-brikke, og ved å holde mobiltelefonen inntil en sensor nederst til høyre på tastaturet kan du raskt koble sammen PC-en og mobiltelefonen for å overføre bilder og videoer fra mobiltelefonen. Dessverre fungerer denne løsningen kun hvis du har en nyere Huawei-telefon – vi skulle gjerne sett at Huawei hadde lansert mobilapper som hadde gitt samme funksjonalitet også på andre Android-mobiler (eventuelt også iPhone). 

Huawei PC Manager holder driverne oppdatert, og kan også finne eventuelle problemer med PC-en. Programvaren kan også brukes til å navigere i bilder, videoer og musikk fra en tilkoblet Huawei-mobiltelefon.
Huawei PC Manager holder driverne oppdatert, og kan også finne eventuelle problemer med PC-en. Programvaren kan også brukes til å navigere i bilder, videoer og musikk fra en tilkoblet Huawei-mobiltelefon.

Ellers er det Windows 10 Home som ligger på PC-en, og det er lite unødvendig dill som kommer forhåndsinstallert (unntatt all den meningsløse «bloatwaren» som Microsoft insisterer på å installere). Du får med et lite, nyttig program som heter Huawei Manager som sørger for å holde drivere og annen programvare på maskinen oppdatert. 

Ytelse

Huawei Matebook 13. <i>Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no</i>
Huawei Matebook 13. Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no

PC-en fås med både Intel Core i5- og i7-prosessorer. Vår test-PC kom med en 1,8 GHz i7-prosessor (8. generasjon). Dette er samme 4-kjerners Core i7-prosessor i U-serien som sitter i blant annet Microsoft Surface Laptop 2 – men våre ytelsestester viser at Matebook 13 faktisk er en god del raskere på de fleste områder. Årsaken er nok blant annet at Matebook 13 kommer med en kraftigere grafikkløsning: Nvidia Geforce MX150. 

Her er noen ytelsestester (bla mellom de ulike testene ved å trykke på pilene eller velge fra nedtrekksmenyen): 

Ytelsen er oppsiktsvekkende god tatt i betraktning at dette er en forholdsvis rimelig PC som også er tynn og lett, og har god batteritid. 

Huawei Matebook 13 er laget i aluminium. <i>Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no</i>
Huawei Matebook 13 er laget i aluminium. Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no

I PCMark 10 er det kun Lenovo Thinkpad X1 Extreme og Dell XPS 15 2-in-1 som er raskere av de PC-ene vi har testet tidligere, mens den blir slått av Thinkpad X1 Extreme og Macbook Pro i Geekbench-testene. Dette er langt dyrere maskiner. 

Geforce MX150 er ikke det råeste grafikkortet som finnes, men testene våre viser at Matebook 13 absolutt henger med også på 3D-ytelse, selv om denne PC-en nok ikke vil være førstevalget til gamere. Men vil du slå ihjel tiden med litt spilling av og til, så funker det ganske bra. 

Huawei Matebook 13. <i>Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no</i>
Huawei Matebook 13. Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no

Ifølge Huawei benytter denne PC-en en ny type kjølevifte kalt «Shark Fin 2.0», som skal avlede varme og kjøle PC-en raskere. Det er noe viftestøy ved hard belastning av PC-en, men ved vanlig «kontorbruk» var det sjelden viften var igang. 

Konklusjon og alternativer

Vi er imponert over hvor mye krefter som skjuler seg under panseret til Huawei Matebook 13. Er du ute etter en liten, tynn og lett bærbar PC med veldig god ytelse (også på spill), så er dette kanskje det beste kjøpet du kan gjøre. 

Med en prislappen på under 12.000 kroner er dette ekstremt mye PC for pengene. 

Hvis ikke grafikkytelse er avgjørende, kan vi også anbefale den noe dyrere HP Spectre Folio. Den har også 13-tommers skjerm, og en imponerende lang batteritid. 

Vil du ha noe skikkelig kraftig? Det er en grunn til at Lenovo Thinkpad X1 Extreme har fått navnet «Extreme»

Vi likte Vi likte ikke
- Svært god ytelse, også på 3D-grafikk - Ikke Thunderbolt 3-støtte
- God skjerm   
- Bra tastatur  
- Stor og god pekeplate  
- God batteritid  
- Veldig mye for pengene!  
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.