FORBRUKERTEKNOLOGI

Test: iPhone XS 

Den nye iPhone-toppmodellen er en råtass – men det svir i lommeboka

Vi har testet iPhone XS – og også sjekket om det finnes noen mer fornuftige alternativer for deg som liker følelsen av å få mye for pengene.

Apple iPhone XS.
Apple iPhone XS. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no
1. okt. 2018 - 09:26

Apple lanserte nylig tre nye iPhone-modeller: Apple iPhone XS, XS Max og XR. Vi har nå testet iPhone XS, som er etterfølgeren til fjorårets toppmodell iPhone X. Ifølge Apple skal modellnavnet uttales som 10S – altså «ti ess», ikke «eksess».

Få også med deg testen av lillebroren: iPhone XR er den iPhone-modellen de fleste bør velge

Vis mer

iPhone XS ser nesten identisk ut med iPhone X, og du skal ha et godt øye for å klare å se forskjell. Med mindre du velger årets nye farge – gull. Det er en liten plaststripe i rammen øverst og nederst på XS som du ikke finner på X – men ellers er det lite på utsiden som vitner om at dette er en helt ny modell. 

De største forskjellene finner du på innsiden. En helt ny – og selvfølgelig raskere – prosessor som er bedre på AI og et bedre kamera er noen av forskjellene. XS veier også marginalt mer – 177 gram, mot 174 gram for den gamle X-modellen. 

Apple lanserte også modellen iPhone XS Max, som har en 6,5-tommers skjerm – mens den vanlige XS-modellen vi har testet har en skjerm på 5,8 tommer – det samme som iPhone X. Max-modellen har ellers de samme spesifikasjonene som XS – men et større batteri.

De nye iPhone-modellene er tidenes dyreste – med en prislapp som starter på vanvittige 11.490 kroner for modellen med minst lagringsplass (64 GB). Vil du ha den store Max-modellen, må du ut med enda mer.

Spørsmålet vi stiller oss er: Er den virkelig verdt pengene? Og er det noe poeng å oppgradere hvis du har en iPhone X i dag? Før vi svarer på det, skal vi gå gjennom de ulike egenskapene ved telefonen – samt kjøre noen ytelsestester.

Sterkere glass foran og bak

Forgjengeren iPhone X var i likhet med den nye XS-modellen også vanntett, men den nye modellen skal være enda mer motstandsdyktig mot vann. IPhone X hadde IP67-klassifisering, mens XS har IP68. Det betyr at den skal tåle å senkes to meter ned i vann i opp til 30 minutter.

En annen forbedring, er at iPhone XS har fått enda sterkere glass foran og bak. Glasset skal såvidt vi vet være av typen Corning Gorilla Glass 6, som ble lansert i sommer. Apple er sammen med kinesiske Oppo blant de aller første mobilprodusentene som tar i bruk dette nye glasset. Ifølge produsenten, Corning, skal det være dobbelt så sterkt som Gorilla Glass 5, og i lab-tester overlevde det i gjennomsnitt 15 fall fra 1 meters høyde mot en hard overflate. Vi er ikke overbevist om at det nå er slutt på iPhone-skjermer med sprekker i glasset – men det er i hvert fall betryggende å vite at glasset som er valgt er noe av det mest robuste som finnes akkurat nå.

Apple iPhone XS. <i>Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no</i>
Apple iPhone XS. Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no

I likhet med iPhone X har XS heller ingen hjem-knapp, og skjermen dekker hele fronten av telefonen – med unntak av en liten flik som går inn på toppen av skjermen for å få plass til diverse kameraer og sensorer. 

Telefonen vi fikk til test var i såkalt «Space Gray»-farge, en farge vi kjenner fra tidligere. I tillegg fås den i sølv/hvitt, samt i en gullfarge som er ny i år. Rammen rundt telefonen er som før i stål.

Lightning-kontakten brukes til lading og for tilkobling til ulike former for utstyr. <i>Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no</i>
Lightning-kontakten brukes til lading og for tilkobling til ulike former for utstyr. Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no

Skjermen er den samme AMOLED-skjermen som i forrige modell, og bildekvaliteten er suveren. Oppløsningen er høy, og i likhet med skjermene i toppmodellene fra Sony og Samsung har også iPhone XS støtte for HDR – High Dynamic Range. Det betyr at skjermen kan vise flere detaljer i både de mørke og lyse områdene av bildet samtidig. HDR-formatet Dolby Vision støttes, slik at du får HDR i filmer som vises i dette formatet.

Hvitbalansen i skjermen justeres automatisk basert på lyset fra omgivelsene («True Tone»). Takket være OLED-teknologien blir alt som skal være svart virkelig svart, og på denne skjermen er også fargegjengivelsen på bilder og video svært god. 

Helt ny prosessor – først ut med 7 nanometer

En av de største nyhetene er den nye A12 Bionic-brikken. Dette er den første systembrikken som er kommersielt tilgjengelig som er produsert med en ny 7 nanometer produksjonsprosess. Brikken har 6,9 milliarder transistorer, seks CPU-kjerner og fire GPU-kjerner. Nytt i A12 Bionic er en såkalt «neural engine», en 8-kjerners prosessor dedikert til maskinlæring og kunstig intelligens. Dette er noe også konkurrenten Huawei har kommet med tidligere.

Ifølge Apple skal A12 Bionic være opptil 15 prosent raskere på CPU-ytelse og ha opptil 50 prosent bedre grafikkytelse. I våre ytelsestester oppnådde vi rundt 10-12 prosent bedre ytelse i 3DMark og hele 61 prosent i testprogrammet Geekbench 4 (Compute). Ytelsen til nye prosessorer kan bli bedre etter hvert som programvare blir optimalisert for dem – og i iPhone XS sitt tilfelle vil vi tro at apper som blir oppdatert til å ta i bruk den nye AI-prosessoren vil kunne bli en del kjappere.

Her er noen ytelsestester vi gjorde: 

I daglig bruk er ytelsesforskjellen mellom iPhone X og XS neppe så stor at du vil merke særlig forskjell om du har en iPhone X i dag. Undertegnede har brukt begge telefonene samtidig, og det er virkelig ikke lett å merke forskjell på dem.

Batteritiden er som på de fleste toppmodeller – den holder stort sett ut dagen. Det er for øvrig støtte for trådløs lading, som er veldig praktisk. 

Støtte for eSim og to SIM-kort 

En av de store nyhetene i iPhone XS og XS Max er støtte for eSIM – elektroniske SIM-kort. Telefonen har støtte for to SIM-kort – men det er kun den kinesiske modellen som har to fysiske SIM-kortplasser. Skal du bruke to SIM-kort, må altså det ene være et eSIM-kort. Det støttes foreløpig ikke av noen norske mobiloperatører.

Du skal ha et godt blikk for å se forskjell på iPhone XS (til høyre) og X (hint: se på kanten i bunnen av telefonen). <i>Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no</i>
Du skal ha et godt blikk for å se forskjell på iPhone XS (til høyre) og X (hint: se på kanten i bunnen av telefonen). Foto:  Kurt Lekanger, Digi.no

Etter det digi.no erfarer vil kanskje eSIM-støtte komme på plass i løpet av året fra i hvert fall Telenor. Når det etter hvert forhåpentligvis kommer, kan hoved-SIM-kortet ditt være et eSIM-kort, og så kan du sette inn et lokalt SIM-kort når du er i utlandet utenfor Europa, og enkelt veksle mellom disse. Eventuelt ha et SIM-kort nummer to til privat bruk, og eSIM til jobbformål. 

Telefonen skal ha fått nye og bedre antenner som gir støtte for blant annet det som kalles 4x4 MIMO. Støtten for ulike frekvensbånd skal være bedre enn noensinne, og LTE Advanced kategori 16 gir teoretisk hastighet på 1024 Mbit/s inn på telefonen – om mobilnettet støtter det. I tillegg støttes LAA (licenced assisted access), som betyr at operatøren kan benytte wifi-nett som tillegg for å øke nedlastningshastigheten. Wifi- og Bluetooth-støtten er som for – 802.11ac dual-band og Bluetooth 5.0.   

Det er selvfølgelig Apples nyeste operativsystem for mobiltelefoner som kommer installert på enheten. Det er ikke så voldsomt mange visuelle endringer i iOS 12, men det er gjort mange forbedringer under panseret - forbedringer som også kan gi bedre ytelse.  

Nytt og bedre kamera

Kameraet har blitt noe mer lysfølsomt. <i>Foto:   Kurt Lekanger, Digi.no</i>
Kameraet har blitt noe mer lysfølsomt. Foto:   Kurt Lekanger, Digi.no

De fleste bildene vi tar, tar vi med mobiltelefonen. Det gjelder i hvert fall for det store flertall av oss. Derfor er det også viktig at kameraet er av topp kvalitet – og det viser da også våre tester at det er på denne mobilen.

Kameraet har fått en ny bildesensor med større bildepunkter (piksler), noe som betyr at kameraet skal være enda bedre når det er lite lys. Sensoren har også flere «fokuspiksler», som skal gi dobbelt så rask autofokus som på iPhone X. Den nye A12-brikken og AI-delen av denne skal bidra til å ta bedre bilder, og bildene tas raskere fra du har trykket utløseren. 

Det er også en ny funksjon som kalles «Smart HDR» som skal gi mer detaljer i de lyse og mørke områdene. 

Vi tok en del bilder med både iPhone X og iPhone XS. På mange av bildene er ikke forskjellene så store, men på bilder tatt i dårlig lys der kanskje deler av bildet har mer lys enn andre – der ser vi tydelig at XS-kameraet har fått med seg mer detaljer. Det kan for eksempel være et bilde tatt om kvelden, hvor enkelte deler er opplyst av gatebelysning. Mens de lyseste områdene var nesten helt utbrent på iPhone X, kom detaljene frem på bildene tatt med XS. 

iPhone XS (til høyre) får med mer detaljer og nyanser i de aller lyseste og mørkeste områdene av bildet enn iPhone X. Begge bildene er tatt med auto-innstillinger (klikk for større bilde). <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
iPhone XS (til høyre) får med mer detaljer og nyanser i de aller lyseste og mørkeste områdene av bildet enn iPhone X. Begge bildene er tatt med auto-innstillinger (klikk for større bilde). Foto:  Kurt Lekanger

En ny funksjon som bør nevnes, er at hvis du bruker portrettfunksjonen for å få uskarp bakgrunn, så har du nå mulighet til å justere hvor uskarp bakgrunnen skal være – etter at bildet er tatt. Grunnen til at det fungerer er selvfølgelig at denne typen «bokeh»-effekt på mobiltelefoner egentlig er juks, det er programvare som simulerer objektivuskarpheten du får på større kameraer med mer avansert optikk enn det som er mulig å få til i en mobiltelefon.

Hvis du tar portrettbilder med iPhone XS, vil du kunne åpne disse bildene på en iPhone X eller tidligere modell – og justere dybdeskarpheten i etterkant. Men du kan ikke ta et bilde med iPhone X og få muligheten til å justere dybdeskarpheten. Om det er en teknisk årsak til det, vet vi ikke. Vi tipper det er en mulighet Apple har valgt å låse opp kun på de nyeste og dyreste modellene for å ha nok et argument for hvorfor man skal kjøpe den nyeste modellen. 

Du kan justere dybdeskarpheten på bilder tatt med portrettfunskjonen, etter at bildet er tatt.
Du kan justere dybdeskarpheten på bilder tatt med portrettfunskjonen, etter at bildet er tatt.

Som før er det optisk bildestabilisering på begge hovedkameraene. Frontkameraet – eller «selfiekameraet» om du vil – er det samme som før, men har nå mulighet til å filme i 1080p (full HD) med 60 bilder i sekundet, mot 30 tidligere.

Av andre nyheter nevner vi at det nå endelig er stereolyd ved videoopptak, via fire innebygde mikrofoner, og at stereohøyttalerne i telefonen har blitt bedre.

Konklusjon og alternativer

 Apple iPhone XS er i likhet med forgjengeren en telefon som imponerer på de fleste områder. Telefonen ser ikke bare bra ut, den har også svært god ytelse, markedets beste og kjappeste ansiktsgjenkjenning, et veldig godt kamera og en super skjerm. 

Prisen imponerer også – i negativ forstand. Da vi testet iPhone X for snart ett år siden skrev vi at prisen var nesten komisk høy. Nå har Apple utrolig nok økt prisen ytterligere, og med en startpris på 11.490 kroner for 64 GB-modellen og vanvittige 15.590 kroner for toppmodellen med 512 GB er det nesten så vi lurer på hvor dette skal ende. Det er ingen tvil om at Apple prøver å posisjonere seg som et luksusmerke – for selv om dette er en av markedets beste mobiltelefoner, er den jo verken bedre eller mer avansert enn konkurrentenes toppmodeller som selges for en langt lavere pris. Har du mange Apple-dingser fra før, så fungerer riktignok disse enda mer strømlinjeformet sammen med en iPhone enn med en annen telefon.

Det kanskje beste alternativet til iPhone XS akkurat nå er Sonys nye Xperia XZ3-modell, som selges for 3500 kroner mindre enn 64 GB-versjonen av iPhone XS. XZ3 har også kun 64 GB, men kan i motsetning til iPhone oppgraderes med mer lagringsplass ved å sette inn et MicroSD-kort. Sony Xperia XZ3 har også en like god skjerm som iPhone XZ, og i ytelsestestene våre er den raskere enn iPhone på 3D-grafikk – mens iPhone slår den i enkelte CPU-tester.

Du kan lese testen av Sony Xperia XZ3 her »

Andre gode alternativer er Huawei P20 Pro, for ikke å glemme Samsung Galaxy S9, eventuelt S9+0. Hvis du foretrekker Apple-universet, er fortsatt iPhone 8 og 8 Plus i salg, til en rimeligere penge (fra 6790 kroner). Men da får du store skjermrammer og ikke den nye heldekkende OLED-skjermen og ansiktsgjenkjenningen fra iPhone XS og X.

Vi likte Vi likte ikke
- Imponerende ytelse
- Svært bra kamera
- Svært god skjerm som dekker hele fronten
- Rask ansiktsgjenkjenning
- Vanntett
- Trådløs lading 
- Mulig å justere dybdeskarphet etter at bildet er tatt
– eSIM
- Ingen hodetelefonutgang
- Stiv pris

Her er noen bilder tatt med kameraet i Iphone X: 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.