FORBRUKERTEKNOLOGI

Test: Oneplus 6

Toppspesifisert mobil til lavpris

Endelig er merket Oneplus kommet til landet. Vi har testet selskapets nye toppmodell, Oneplus 6.

 Oneplus 6.
 Oneplus 6. Foto: Odd R. Valmot
4. juni 2018 - 20:00
Lanseringskø: Det var ikke helt Apple-tilstander da Teliaforhandlere åpnet salget av Oneplus 6, men ganske mange hadde møtt opp for å få kloa i en. Og snittalderen var ikke høy. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Lanseringskø: Det var ikke helt Apple-tilstander da Teliaforhandlere åpnet salget av Oneplus 6, men ganske mange hadde møtt opp for å få kloa i en. Og snittalderen var ikke høy. Foto:  Odd R. Valmot

Det er mye hype rundt nye mobiler, men sjelden kø for å kjøpe. Med mindre det er en nye modell fra Apple da.

Nå har Telia bestemt seg for å ta inn kinesiske Oneplus 6 og da dukket det opp en kø utenfor Telias butikk ved kjøpesenteret Byporten i Oslo. Ikke den lengste vi har sett, men en god del ungdommer hadde møtt opp for å få kloa i den nye telefonen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Vi har hatt den i en uke og begynner å forstå fascinasjonen deres. Ikke minst for at dette er mye telefon for pengene.

Du får langt billigere telefoner, men dette er en high-end modell som konkurrerer med telefoner som koster veldig mye mer. Her får man topp spesifikasjoner som siste Qualcomm Snapdragon 845-prosessor, 8 GB RAM (systemminne) og 256 GB lagringsminne til ned mot 6099 kroner.

Overaskende god skjerm: Sammenliknet med Samsung S9+ er Oneplus 6 utstyrt med en svært lyssterk skjerm. Den har også mer av skjermflaten dekket av skjerm, takket være 19:9-formatet som inkluderer «busslomma. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Overaskende god skjerm: Sammenliknet med Samsung S9+ er Oneplus 6 utstyrt med en svært lyssterk skjerm. Den har også mer av skjermflaten dekket av skjerm, takket være 19:9-formatet som inkluderer «busslomma. Foto:  Odd R. Valmot

En Samsung Galaxy S9+ som riktignok har bedre spesifikasjoner på noen områder, men med samme lagringsminne og 6 GB RAM koster 10 700 kroner. Ikke rart noen står i kø.

Da er nok Huawei P20 en mer aktuell konkurrent, men den kan ikke vise til de samme spesifikasjonene. Da må man opp til Pro-modellen som koster nesten 8 500. Den er riktignok en tøff utfordrer både for Oneplus og de andre toppmodellene.

Er 6000 for mye kan man få en billigere modell med 6 GB Ram og 64 GB lagringsminne for en tusenlapp mindre. Til sammenlikning tar Apple 1700 kroner for en slik arbeidsminneøkning på iPhone X, men begge utgavene til Apple har bare 3 GB Ram.

Vi bør kanskje nevne en annen toppmodell som har gått litt under radaren i det siste, Huawei Mate 10 Pro. Den fås nå ned mot 5000 kroner og har minst like heftige spesifikasjoner som noen av de andre.

Mye for lite

I følge Stefan Bonnevier som er PR-sjef for Oneplus ble selskapet grunnlagt i desember 2013 av Pete Lau. Han kom fra den kinesiske mobilprodusenten Oppo og hadde satt seg som mål å gi kundene telefoner med topp spesifikasjoner til lav pris. Oneplus One kom for 4 år siden og nå har selskapet nådd en milliard dollar i omsetning og vunnet en masse priser.

Oneplus 6 er laget i tråd med dette. I hvert fall hvis vi sammenlikner med highend. Men i denne klassen er det mye å bryne seg mot, ikke bare en sammenstilling av komponenter. 

Design

Alle mobiltelefonprodusenter uten unntak sier at de satser på design. Det sier selvfølgelig Oneplus også, men for all del, den er pen. Men så begynner mobiltelefonene å ligne farlig mye på hverandre også. Forsiden på moderne telefoner er dekket av skjerm og så er det stort sett hvor avrundet den er i ulike kanter og hjørner som avgjør. Baksiden er blank, flat og med en overflate av glass med plass til et par vertikalt monterte kameraer og en fingeravtrykkleser under. Og en dobbel blits.

Speil: Baksiden er i glass. Det er to kameraer, dobbel blits og en fingeravtrykkleser. Som man knapt trenger, for ansiktsgjenkjenningen er lynrask. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Speil: Baksiden er i glass. Det er to kameraer, dobbel blits og en fingeravtrykkleser. Som man knapt trenger, for ansiktsgjenkjenningen er lynrask. Foto:  Odd R. Valmot

Forsiden minner om en litt stor iPhone X på grunn av «busslomma» i skjermen. Den blanke og glatte baksiden runder av mot skjermen og minner litt om en Samsung Galaxy S9+.

Stort sett er det baksiden som stråler ut det flotte, men den er som regel skjult i et skjermdeksel likevel. Oneplus er en av de omtenksomme som legger ved et deksel. Et billig og gjennomsiktig et, men det gjør jobben.

Når du pakker opp telefonen har den et fabrikkmontert plastdeksel over skjermen. Mange kjøper jo slike, men sliter med å få dem nøyaktig montert og uten luftblærer. Det er all grunn til å fortsette å bruke det som kommer med telefonen. I det minste til det blir stripete og uklart.

Selskapet opplyser at telefonen tåler vanlig bruk i vått vær, den skal også klare et fall i en vannpytt, men dette er ikke en du kan ta med ned under vann som andre toppmodeller. Det er det nok fint få som gjør likevel, så vi mener denne typen vanntetthet er tilstrekkelig.

Google calling: Oneplus har valg å ikke utstyre telefonene med et tungt eget grensesnitt og det meste er gjenkjennelig original Android. Det gir et OS som er mer lettdrevet og man får forhåpentligvis nye versjoner vesentlig raskere. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Google calling: Oneplus har valg å ikke utstyre telefonene med et tungt eget grensesnitt og det meste er gjenkjennelig original Android. Det gir et OS som er mer lettdrevet og man får forhåpentligvis nye versjoner vesentlig raskere. Foto:  Odd R. Valmot

God og lyssterk skjerm

Oneplus 6 er en representant for mange telefoner som forlater LCD og går over til OLED. En riktig bra og svært lyssterk en på røslige 6,28 tommer sitter i telefonen, men ikke så høyoppløst som i Samsung Galaxy S9+. Derimot har Oneplus strukket den enda litt mer og den har et aspektforhold på hele 19:9. Det betyr at den har 18:9 helt opp til den såkalte «busslomma», som Apple introduserte verden til med iPhone X, og så går resten med til området på siden av lomma.

Skjermoppløsningen er på 1080 x 2280 punkter. Det er et stykke unna Samsung, men mer skjermoppløsning enn dette har man egentlig bare glede av når telefonen brukes i VR-briller, og det er ikke akkurat hverdagsbruk.

Skjermen er svært lyssterk, men har ikke HDR som mange har lagt til for å øke dynamikkomfanget og fargegjengivelsen når man viser film. Sammenliknet med Samsung S9+ er den mer kalibrerbar i standardmodus hvor hvittonene har en høyere Kelvinverdi, eller har mer blått i seg enn Samsung som er mer varmhvit. Hva man liker er jo smak og behag, men det øker kontrasten på tekst, og bilder får litt mer blåskjær i stedet for gulskjær. Men liker man det ikke, er det lett å fikse i kontrollpanelet.

Svært god ytelse

En ytelsestest som gir et resultat på 4.680 i 3DMark Sling Shot Extreme er temmelig heftig. Det er utrolig raskt for en Android-telefon, og best av de telefonene vi har testet. Også ytelsen i Geekbench er meget bra, men her blir den slått av Apple.

Ifølge representanten fra Oneplus er en av forklaringene til den gode ytelsen at de sammen med Google har utviklet en egen tilpasning av Android, Oxygen OS, med et svært Google-tro grensesnittet. Det er tilpasset maskinvaren i telefonen og skal stå for rundt 30 prosent av forbedringen i ytelse. Og rask er den. Ytelsen vi måler er betydelig raskere enn både Samsung og Huaweis toppmodeller, og vil nok glede de som spiller.

I tillegg har telefonen en spillmodus som blokkerer varsler og andre forstyrrelser når man gjør noe så viktig som å spille.

Vanlige dødelige vil merke at alt går unna, men neppe markant forskjell mot de «tregere» konkurrentene. En konsekvens av prosessorytelsen, i tillegg til gode algoritmer, er at ansiktsgjenkjenningen er svært kjapp. Slik den også er på iPhone X og Huawei P20 Pro. 

Lyd

På høyttalersiden er ikke Oneplus 6 helt på høyden med de andre toppmodellene. Den har én høyttaler og ikke to som de andre, og er ikke like god som for eksempel Sonys nye som kan by på veldig kraftig stereolyd.

Lyd: Til toppmodell å være er lyden litt ynkelig og den er i mono fra høyttaleren på undersiden. Til trøst har telefonen beholdt 3,5 mm analogporten. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Lyd: Til toppmodell å være er lyden litt ynkelig og den er i mono fra høyttaleren på undersiden. Til trøst har telefonen beholdt 3,5 mm analogporten. Foto:  Odd R. Valmot

I motsetning til Samsung har de valgt å beholde en 3,5 mm analog lydport. Det ville vært et stort pluss før, men i dag, hvor de aller fleste likevel har valgt trådløse headset er det ikke like viktig.

Kameraer

I forhold til forrige modell, som riktignok ikke ble importert til Norge i vanlige kanaler, har modell 6 også to kameraer: Ett hovedkamera på 16 MP med blenderåpning f/1.7 og både optisk og elektronisk stabilisering, og ett på 20 MP – også med f/1.7 – som assisterer når det er mørkt. 

Det er mulig å filme 4K video i 60p og hurtigfilm i 480p i opptil et minutt med 720 bilder i sekundet.

Det er mange måter å utnytte to kameraer på. Vi foretrekker måten Samsung gjør det på ved å ha et med vidvinkel og et med 2X zoom. Kameraet i Oneplus 6 kan også zoome 2X, men det skjer digitalt og går ut over oppløsningen.

Vis mer

Kvaliteten på bildene er bra, spesielt under normale lysforhold. Men ikke utmerket som hos Samsung S9+ og Huawei P20. Kamerariggen kunne vært bedre under dårlige lysforhold, men når vi ser på prisen er det tilgivelig.

Frontkameraet er på hele 16 MP med f 2,0 og stætter 1080 video.

Batteri

Batterikapasiteten er omtrent som vi kunne forvente av en telefon med så stor og lyssterk skjerm. Det et stykke opp til klasseledende Huawei som har 4 Ah i sine toppmobiler, men Oneplus har fått mye ut av batteriet på 3,3 Ah i denne mobilen. Vi er imponert over hvor lenge det holder.

Dessuten følger det med en lader som ikke bruker lang tid på så fornye kraftforsyningen.

Konklusjon

 Oneplus 6.  <i>Foto:  Oneplus</i>
 Oneplus 6.  Foto:  Oneplus

Vi må medgi at Oneplus 6 overasket oss. Ikke bare er den ekstremt rask, den er pen også. Vi liker det rene grensesnittet og at den ikke overøser oss med masse ferdiginstallerte apper.

Få telefoner i dag gir så mye skjerm på forsiden i forhold til frontarealet som denne. På toppen av det hele har vi en pris det er vanskelig å konkurrere med.

Den største konkurrenten er kanskje Huawei P20 Pro med sin ekstreme trekamerarigg og programvaren rundt dem. Og som i tillegg har en helt uovertruffen batterikapasitet. Så for de som kan frigjøre seg fra Apple og Samsung blir det et valg mellom en billig og svært velutstyrt kineser og en telefon som koster et par tusen mer.

Karakter: 8/10

Vi likte Vi likte ikke

- Prisen
- Ytelsen
- Fysisk lyd- og vibrasjonsbryter
- skjermen
- Lang batteritid

- Lyden
- Ikke trådløs lading

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.