Verktøy-leverandøren Borland har staket ut en strategi for å levere noe mer enn bare utviklingsmiljøer. Strategikartet omfatter hjelpemidler for utvikling i grupper ("define"), modelleringsverktøy ("design"), fordelingsverktøy ("deploy") og testverktøy ("test") i tillegg til utviklingsverktøy ("develop"). På kartet kretser disse fem rundt en kjerne for drift, det vil håndtering av løpende endringer i alle de øvrige utviklingsstadiene ("manage").
– Tettere integrering gir mer igjen for arbeidet, og bidrar til verdiøkning, forklarer produktsjef i Borland, Jon Harrison, som stikker innom digi.no før han møter opp på JavaZone 2003-arrangementet i Oslo. – Vi tilbyr verktøy for hele levetiden til en applikasjon, og det på både Java og .Net. Vi har nylig kjøpt teknologi innen grafisk modellering og endringshåndtering, og mener vi har nådd et første nivå innen den integreringen vi tar sikte på. Hensikten er å gjøre utviklerne mer produktive, slik at applikasjoner kommer raskere i produksjon, samtidig som både ytelse og dokumentasjon forbedres.
Det Harrison er mest opptatt av, er å presentere et produkt som Borland kunngjorde tidlig i september, og som kommer i salg innen månedsskiftet: Optimizeit ServerTrace 2.0 DataCenter.
– Poenget med dette verktøyet er å bedre ytelsen i kompliserte applikasjoner under Java 2EE. Applikasjoner på dette nivået har svært mye funksjonalitet, og spiller på veldig mange komponenter. ServerTrace viser hvor mye tid det tar å kjøre databasekall, enterprise Java beans med mer, og lar deg grave deg nedover helt til kildekoden, slik at du bedre kan finne fram til hva som trengs for å kjøre raskere.
Harrison mener dette løser et svært alminnelig problem, og peker på undersøkelser fra blant annet Gartner.
– Når en ny applikasjon legges ut, er det svært sjelden at brukerne er fornøyd med responstidene, nærmere bestemt bare 14 prosent av tilfellene. I stedet for å rette dette i etterkant, er det langt mer kostnadseffektivt å finne fram til flaskehalsene under selve utviklingsprosessen, og rette dem opp der.
Testverktøy fra for eksempel Mercury Interactive er ingen erstatning for ytelsestesting under utviklingsfasen, mener Harrison.
– Slike verktøy utfyller ServerTrace. ServerTrace tar seg av det som skjer inne i selve applikasjonen. Når den fungerer optimalt, bruker du andre verktøy for å optimere selve systemet.
Borland sier de vil følge opp ServerTrace for Java med et tilsvarende verktøy for .Net, men kan ikke si når dette produktet vil komme.