GJØVIK (digi.no): Tre av de som deltok i finalen av NM i hacking, er Martin Ingesen (23), Nikolai Magnussen (24) og Simen Linderud (23). Alle tre er godt vant til å konkurrere i cybersikkerhet.
Ingesen og Magnussen har blant annet vunnet TGHack fire år på rad, mens Linderud tidligere i år vant tittelen «Master of Cyber Security» under HackCon-konferansen.
I fjor gikk både Ingesen og Magnussen videre til landslaget, mens Linderud ble reserve. Norge stakk da av med en fjerdeplass i European Cyber Security Challenge (ECSC).
De tre deltok sammen på lag i de innledende rundene tidligere i år, under lagnavnet «Edward Pwnden» – og var laget med høyest poengsum av de som kvalifiserte videre til finalen. I finalen ble de imidlertid fordelt på hvert sitt lag, og måtte forberede seg på at ikke alle tre ville kvalifisere.
– Det blir sikkert litt bittert om noen av oss går videre og noen ikke, men vi unner jo hverandre å kvalifisere, sa Ingesen før finalen brakte løs.
Best av juniorene
Deltakeren som gjorde det best av juniorene (16-20 år) i de innledende rundene, var Birk Tjelmeland (19).
Han vant Norsk informatikkolympiade tidligere i år, men har aldri deltatt i cybersikkerhetskonkurranser tidligere.
– I de innledende rundene hadde jeg jo god tid og kunne google alt jeg lurte på, så jeg vet ikke hvordan det kommer til å gå nå, sa Tjelmeland før finalen.
Tjelmeland konkurrerte alene under de innledende rundene. Under finalen ble de 25 finalekvalifiserte deltakerne fordelt på fem lag med fem deltakere på hvert lag.
Tjelmeland havnet på lag sammen med blant annet Ingesen.
Første runde: Attack/defence
Finalen var delt inn i tre deler: Attack/defence, scenario-basert og presentasjon. Først ut var attack/defence.
– Her kan alle angripe alle. Lagene får poeng hvis de klarer å angripe andre, og mister poeng hvis de ikke klarer å forsvare seg mot andres angrep, forklarer seniorrådgiver ved NTNU IIK og organisatorisk ansvarlig for konkurransen, Espen Torseth.
Denne runden besto av tre deloppgaver, skrevet i rust, C og JavaScript. For å løse disse oppgavene måtte lagene bruke kunnskaper om blant annet binær patching, reverse engineering, skripting, analyse av kode for å finne sårbarheter, og å skrive exploits for å utnytte sårbarheter de fant. Her handlet det altså først og fremst om å måle lagets tekniske ferdigheter.
Etter denne runden var det laget til Ingesen og Tjelmeland som lå best an. Magnussen og Linderud var ikke like fornøyde med sine lags innsats, som lå på henholdsvis nest siste og siste plass.
– Jeg har vært veldig heldig med mine lagkamerater, de er raske og flinke. Og vi har fått god kjemi, det er jo det viktigste, sa Ingesen.
– Det er et veldig bra lag. De seniorene jeg er på lag med er veldig flinke og har vært med her før, så de vet mer hva det går i, sa Tjelmeland, og innrømmet at han kjente på at han var en av juniorene på laget.
Scenario og presentasjon
Da runde to skulle starte, var det ingen av deltakerne som ante hva de gikk til.
– Vi har ingen peiling på hva neste runde blir, så det blir veldig spennende å se, sa Ingesen rett før rundestart.
– Runde to var satt opp som et penetrasjonstestoppdrag, der lagene skulle angripe et nettverk med klienter og servere med ulike operativsystemer. Her var det lagt inn flere kjeder av sårbarheter, konfigurasjonsfeil og lignende som lagene skulle finne, forklarer Torseth.
Magnussen forteller at han syntes det var en spennende konkurranseform, og at det fremsto som et realistisk scenario.
– Etter første runde var det et scenario vi ikke fikk vite noe om. Hemmelighetsholdet er jo en stor del av ECSC, så jeg vil si det er en bra ting at vi får ganske lite informasjon, siden det er nærmere hvordan konkurransen kommer til å utspille seg i London. Det er jo viktig at vi forbereder oss på alle potensielle oppgaver, sier han.
Andre runde målte i større grad lagenes samarbeidsevner, og hvor godt de organiserte arbeidet.
Tredje og siste runde var presentasjon av funnene fra runde to. Her så dommerne etter hvor godt laget klarte å kommunisere funnene sine til andre.
Landslaget er klart
Etter tre runder og over et halvt døgn med intens tevling var det ett lag som hadde gjort det klart bedre enn de andre: Laget til Ingesen og Tjelmeland beholdt fortrinnet gjennom hele konkurransen, og stakk av med seieren.
– For mitt lag gikk både første og andre del som en drøm. Jeg var på et godt lag som var teknisk flinke, og samtidig dyktige til å kommunisere og hjelpe hverandre til fremgang, sier Ingesen.
I tillegg til at hele vinnerlaget automatisk ble tatt inn i landslaget, ble det håndplukket fem andre deltakere og to reserver fra de andre lagene.
Magnussen var en av de som ble valgt ut fra de andre lagene, mens Linderud denne gangen ikke nådde opp.
– Det er jo selvfølgelig litt kjipt, men det viktigste er å skape et landslag. Vi lå dessverre litt for langt bak etter første runde, og vi greide ikke gjøre nok for å ta igjen Martin sitt lag som endte med å gjøre det best totalt sett, forteller Linderud.
Magnussen synes det er synd at ikke Linderud ble tatt med videre.
– En håper jo selvsagt alltid at gode lagkamerater kvalifiserer seg videre, selv om vi visste at sannsynligheten for at alle tre skulle bli tatt ut til landslaget var relativt liten, sier han.
– Det er selvsagt trist å ikke ha med Simen, men vi var jo forberedt på at ikke alle tre ville kvalifisere. Han har jo fremdeles en sjanse neste år, så vi får jobbe sammen om å kvalifisere i 2019 også, sier Ingesen.
Linderud forteller at han er enig med dommerne når det kommer til seniorene som ble valgt, og synes landslaget i sin helhet bærer preg av gjennomtenkte valg.
– De utfyller hverandre bra og alle har en soleklar rolle på laget. Så jeg har høye forhåpninger til ECSC, sier han.
Her er hele landslaget:
Seniorer | Juniorer |
Anders Been Wilhelmsen (kaptein) | Birk Tjelmeland |
Nora Futsæter (visekaptein) | Kasper Furnes Bernhoff |
Martin Ingesen | Tor Berre |
Simen Lybekk | Daniel Isaksen |
Nikolai Magnussen | Ole Fredrik Borgundvåg Bergh |
Eirik Hole (reserve) | |
Mikael Klages (reserve) |