USAs etterretningstjeneste National Security Agency (NSA) sliter i økende grad med å holde på kompetansen.
Etaten er rammet av en tiltakende hodeflukt. Store mengder ansatte velger i økende grad å søke lykken i næringslivet, der lønningene er langt høyere.
– De tjener så klart tonnevis av mer penger på utsiden. Det er likevel overraskende at folk med kybererfaring ved noen av de store selskapene har syvsifrede lønninger (i dollar, red.anm). Det er fem ganger mer enn forsvarssjefen tjener. Og dette er folk som er 32 år gamle.
Ingen ringere enn Keith Alexander – NSAs toppsjef fra 2010 til 2014 – fortalte dette til en gruppe journaliststudenter, reportere og militære ved University of Maryland i forrige uke.
Dette ifølge den amerikanske avisa Capital Gazette i Annapolis, samt nettavisen Cyberscoop.
Alexander er pensjonert firestjerners general. Etter en lang karriere i det amerikanske forsvaret gikk han over til sivil sektor som administrerende direktør i sikkerhetsfirmaet IronNet Cybersecurity.
Mer om det: Tidligere NSA-sjef får 270 millioner til IT-oppstart
Snowden-effekten
Generalen trekker også fram en annen utfordring som skal virke dempende på lysten til å jobbe for det mektige etterretningsorganet. Lav moral.
Rekrutteringen til NSA skal være skadet av avsløringene om masseovervåkning, i kjølvannet av Edward Snowdens lekkasjer av store mengder topphemmelige dokumenter i 2013.
Ordene falt etter et seminar ved universitetet, som ligger en halvtimes kjøring unna spionorganets hovedkvarter i Fort Meade i delstaten Maryland.
Verken hodefluktens omfang eller turnover i etaten ble tallfestet. Ifølge offisielle anslag jobber det 55.620 personer bare ved NSAs hovedkvarter. Mer enn 10.000 av disse skal være innleide konsulenter.
Ifølge dem selv er etaten verdens største miljø av matematikere.
3. Yes, we ARE the largest employer of mathematicians in the world. (Cool, right? Well, we think it is …) #NSA #news #NSATop10
— NSA Careers (@NSACareers) 31. desember 2014
Rekrutteringsutfordringer for NSA i kjølvannet av Snowden-lekkasjene er for øvrig ikke noe nytt. Føderale agenter har blant annet vært bedt om å holde seg unna hackerkonferanser som tidligere har vært viktige rekrutteringsarenaer for dem.