WORLD WIDE WEB

Tim Berners-Lee auksjonerer bort den originale kildekoden til «WorldWideWeb»

Kan bli et ettertraktet samleobjekt.

Webens far, Tim Berners-Lee, foran kildekoden til den aller første nettleseren. Det er denne kildekoden som nå kan kjøpes som en «non-fungible token». Fotografiet av Berners-Lee er fra et besøk i Oslo i 2012.
Webens far, Tim Berners-Lee, foran kildekoden til den aller første nettleseren. Det er denne kildekoden som nå kan kjøpes som en «non-fungible token». Fotografiet av Berners-Lee er fra et besøk i Oslo i 2012. Illustrasjonsfoto: Per Ervland. Montasje: Digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. juni 2021 - 13:00

I 1989 utviklet Tim Berners-Lee konseptene som ble til World Wide Web (WWW), informasjonssystemet som du bruker for å lese blant annet denne artikkelen. I årene som fulgte, 1990 til 1991, utviklet han den første implementeringen av de sentrale konseptene – språket HTML (Hypertext Markup Language) og protokollene HTTP (Hyper Transfer Protocol) og URI (Uniform Resource Identifier).

Den aller første nettleseren

Denne implementeringen var en programvareapplikasjon som Berners-Lee kalte for «WorldWideWeb». Han programmerte den i språket Objective C ved å bruke verktøyet Interface Builder på en NeXT-datamaskin som var designet av Steve Jobs, grunnleggeren av Apple.

Tim Berners-Lees oppfinnelse har satt enorme spor etter seg de siste tre tiårene, og det har lenge vært det viktigste bruksområdet for internett.

Nå er det mulig å kjøpe denne opprinnelige kildekoden som en form for unikt, digitalt verk. De rundt 10.000 linjene med kildekode – som skal være de originale, tidstemplede filene – er nemlig lagt ut til auksjon, sammen med en animasjon, en vektorgrafikkfil og et digitalt brev skrevet av Berners-Lee.

Steve Jobs' jobbsøknad er verdifulle saker, og nå auksjoneres den bort igjen – i både fysisk og digital utgave.
Les også

Nå skal Steve Jobs' originale jobbsøknad auksjoneres bort

«Non-fungible token»

Som bevis på at dette er de originale filene utstyrt med NFT-er (Non-fungible token) – blokkjedebaserte verdier som sertifiserer at gjenstanden er unik.

Det kan finnes «uendelig» mange kopier av den digitale gjenstanden, men bare én med den unike NFT-en. Denne unikheten kan gi gjenstanden en verdi hos samlere – akkurat som et vanlig frimerke med en sjelden feiltrykk.

Kildekoden som nå auksjoneres ut, skal være den eneste signerte kopien av kildekoden til verdens første nettleser. Sånn sett så er gjenstanden helt unik.

Selv om slike NFT-er har vært et fenomen i store deler av forrige tiår, er det i siste året at etterspørselen etter slikt unikt, digitalt innhold virkelig har tatt av. I tillegg til digitale bilder, er blant annet musikk, filmplakater og gjenstander i dataspill blitt gitt ut som NFT-er. I praksis kan alt som er digitalt gjøres til en NFT.

Til veldedighet

Det er britiske Sotheby's som står for auksjonen. Til BBC News forteller auksjonshuset at Berners-Lee – omtalt som Sir Tim – og hans kone skal donere pengene til et veldedig formål. Auksjonen varer til den 30. juni.

Berners-Lee har aldri forsøkt å tjene penger direkte på oppfinnelsen sin. Weben er den dag i dag basert på åpne og royaltyfrie standarder. Berners-Lee og hans daværende arbeidsgiver, Cern, gjorde WWW til offentlig eiendom i 1993.

Camila Medina, nordisk strategileder i Schneider Electric, skriver at det er viktig å definere hvilken type datasentre vi skal utvikle i Norge for å ta vare på våre mest kritiske data.
Les også

Digitaliseringsstrategien 2030: Det grønne skiftet og datasentre bør være første prioritet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra