Intel lanserte i går offisielt en ny serie serverprosessorer, døpt Xeon 5600. Prosessorene tilbyr så mange framskritt innen ytelse, sikkerhet og energisparing at miljøer som tar dem i bruk vil kunne tjene inn investeringen i løpet av ned mot fem måneder, sier Intel.
Xeon 5600 bygger på «Westmere»-arkitekturen, og erstatter Xeon 5500 med «Nehalem»-arkitekturen.
Eksempelet som underbygger denne påstanden går ut på at man kan erstatte 15 servere drevet av eldre enkjernede prosessorer, med én server drevet av sekskjernede Xeon 5600. Sammenliknet med forrige generasjon Xeon, skal ytelsesøkningen være opptil 60 prosent.
Xeon 5600 er Intels første serverprosessor framstilt etter en 32 nanometers prosess. Variantene som tilbys gir anledning til å velge mellom fire og seks kjerner, og mellom ulike nivåer i strømforbruket.
Lavspenningsvariantene nøyer seg med 40 og 60 watt med henholdsvis fire og seks kjerner. På et mellomnivå kan man for eksempel få en sekskjernet modell som kjøres i 2,93 GHz og trekker 95 watt, eller en firekjernet modell som kjøres i 2,66 GHz og trekker 80 watt. De kraftigste utgavene trekker henholdsvis 130 watt med fire kjerner i 3,46 GHz, og 130 watt med seks kjerner i 3,33 GHz.
Ifølge Intel er den lavspente Xeon 5600 (L5640) like kraftig som den mektigste Xeon av forrige generasjon (X5570), samtidig som strømforbruket er redusert med 30 prosent.
Ifølge Kirk Skaugen som leder Intel Architecture Group, vil Xeon 5600 utgjøre «ryggraden» i datamiljøer basert på standard prosessorer, og viser til forbedringene innen ytelse, virtualisering og energi. I tillegg til servere, vil Xeon 5600 også brukes i arbeidsstasjoner beregnet på særlig beregningsintensive applikasjoner, som bildebehandling og digital prototyping.
Skaugen framhever to nye sikkerhetsegenskaper, døpt henholdsvis «Advanced Encryption Standard New Instructions» (AES-NI) og «Trusted Execution Technology» (TXT). Disse skal øke sikkerheten til både transaksjoner og virtuelle servere. Intel mener dette legger et grunnlag for bedre sikkerhet når datasentraler organiseres etter nettskyprinsippet.
Den utvidede maskinkrypteringen AES-NI er kjent fra de nyeste pc-prosessorene i Core-familien. Kryptering og dekryptering i maskinvare gir en klar ytelsesgevinst. Det gagner både transaksjoner og sikkerhetstiltak som databasekryptering og diskkryptering.
TXT er ment å gi bedre sikkerhet for drift i miljøer med utstrakt bruk av virtualisering, med blant annet bedre vern mot ondsinnet kode og større sikkerhet når applikasjoner flyttes mellom virtualiserte servere under produksjon.
Intel mener kombinasjonen av AES-NI og TXT også bidrar til bedre pålitelighet i virtualiserte miljøer.
Xeon 5600 er beregnet på toveis og større servere. Intel har ikke gitt opp enveis servere: For et segment de kaller «enveis mikroservere» lanserer de samtidig Xeon L3406, som nøyer seg med 30 watt.
I et annet segment, integrerbare prosessorer («embedded processors), som altså er beregnet på enheter med dedikerte funksjoner, tilbyr Intel de første sekskjernede prosessorene, samt nye firekjernede prosessorer.
Blant serverleverandørene som vil tilby Xeon 5600 i sine produkter er Cisco, Cray, Dell, Fujitsu, HP, IBM, Oracle og SGI. Blant programvareselskapene som støtter Xeon 5600 med sine produkter er Citrix, IBM, Microsoft, Novell, Oracle, Red Hat, SAP og VMware
Les også:
- [24.03.2010] Virtuelt direktorat
- [18.03.2010] IBM retter nettsky-tjenester mot utviklere
- [09.02.2010] Sprenger grenser for minne og båndbredde
- [16.09.2009] Oracle viser ny «databasemaskin»
- [08.09.2009] Avansert Intel-teknologi blir billigere
- [31.03.2009] Xeon 5500 utløste HPs største serverslipp