Ifølge Berlingske Tidende er danskene ivrige etter å stemme på nettet ved kommende valg. I en ennå ikke offentliggjort undersøkelse fremkommer det at to tredeler av de 1.600 spurte, sier de gjerne vil stemme via Internett ved kommende valg i Danmark hvis det er mulig.
Den danske innenriksminister oppfordres til å lage lokale valg på nettet.
Fordelene ved e-valg på nettet er mange, mener valgforsker Jens Hoff som har stått bak undersøkelsen.
- E-valg vil kunne få flere til å stemme ved valg som eksempelvis til Europa-parlamentsvalget, der normalt kun kan lokke halvparten av oss med i stemmeboksen. Samtidig kan muligheten for å stemme på nettet være avgjørende for travle mennesker og eldre som under andre omstendigheter ikke ville stemt til et valg, vurderer Jens Hoff, lektor ved Statskundskab på Københavns Universitet.
- Inntil nå har vi her hjemme ligget langt bak når det gjelder elektroniske valg i forhold til andre EU-land, mener Jens Hoff og legger skylden på innenriksministerens gammeldagse holdning.
- Ministeriets holdning til e-valg er dypt foreldet. De seneste offisielle meldinger er mer enn ti år gamle der ministeren i 1993 var avvisende overfor nye elektroniske tiltak. Det virker som ministeriet ikke er kommet særlig videre siden den gang, sier han.
Selv om e-valg nå er kommet på dagsordenen i regeringens IT-handlingsplan, skjer det stadig lite. Undersøkelsene om e-valg, som skulle ha vært i gangsatt det siste året, har først i løpet av sommeren kommet i gang. Samtidig erkjenner innenriksminister Lars Løkke Rasmussen (V), at ministeriet har vært for langsom til å sette gang konkrete forsøk med e-valg.
Senest har Frederiksberg kommune nettopp oppgitt et avgjørende skritt mot e-valg på nettet, fordi kommunen ikke fikk grønt lys fra innenriksministeren til elektroniske valgkort til sommerens Europaparlamentsvalg.
Den saken har nå fått Lars Løkke Rasmussen opp av stolen.
- Jeg har ikke noen gammeldags holdning til elektroniske valg. Jeg skal ha et møte med vitenskapsminister Helge Sander (V) innen meget kort tid, der vi skal finne ut hvordan vi kan møte det initiativ som ligger i regeringens IT-handlingsplan, sier Lars Løkke Rasmussen.
I USA er Internett-basert valg gjenstand for omfattende diskusjoner. Pentagon investerte nylig 22 millioner dollar i et system som kunne latt soldater og andre amerikanere i utlandet avgi stemme over Internett, men måtte trekke det tilbake etter kritikk fra IT-eksperter som mener det inntil videre er umulig å laget systemer som er tilstrekkelige sikre. Et avgjørende moment er at om man skulle oppdage fusk, for eksempel på grunn av hacking, er det ingen mulighet til å foreta en gjenopptelling.
Les også:
- [06.02.2004] USA trekker ordning for valg over Internett
- [22.01.2004] Sikkerhetseksperter avviser nettbasert stemmegivning