Google og de andre søkemotorene har blitt stadig flinkere til å finne mer på Internett, men de presenterer stort sett treffene på samme måte som bransjepioneeren Altavista gjorde da de åpnet: En lang rekke egentlig lite brukervennlige tekst-lenker.
For å ta opp konkurransen med Google lanserer stadig flere nye alternative grensesnitt - både for sin egen søkemotor eller Google selv.
Microsoft åpnet i går en testversjon av sitt nye nettsøk som gjør noen fremskritt, men to andre nye gratis-alternativer går mye lengre. Teknikken er enda ikke helt ferdig, men Pico fra Blinkx og Quintura er begge spennende teknologier.
Gratis-programmet Pico Blinx kan minne litt om PC-tillegget søkeselskapet Autonomy tilbød gratis for npen år siden. Ferdig installert legger tillegget på toppen av de fleste programvinduer og følger med på teksten i vinduet.
Programmet viser så en rad av ikoner som lar deg gjøre søk på forskjellige typer innhold - basert på hva som står på siden du jobber med. Meningen er at du selv ikke skal måtte tenke på hva du skal søke på eller skrive inn disse søkeordene.
Et klikk på de forskjellige knappene gir et vindu med treff på nyheter, relaterte nettsider, video-klipp, personer og mye annet.
Akkurat hvordan og hvor flink Pico er til å plukke ut søkeord i for eksempel Word-dokumentet du jobber mer er ikke helt klart, men Pico er ikke helt ferdig. Noen enkle forsøk digi.no gjorde gir ikke så verst treff. Bildet under viser vinduet som spretter opp når vi var inne på intel.com og klikket på "relaterte nettsider"-knappen (den lyseblå klode-knappen).
Her kan du lese mer og laste ned Blinkx Pico.
Det har også dukket opp et annet og spennende søkeprogram som heter Quintura. Ideen er ikke helt ny, men programmet lar deg søke og viser deg treffene på en visuell måte. Forskjellen er at tidligere systemer som har vist slike visuelle kart ofte har vært ganske trege, men Quintura har fått opp farten.
Kartet gir et oversikt over mulige søkeord man kan kombinere med sitt første søk. Når man klikker på et ord, driller man nedover og sidelengs i søketreffene på en ganske smart måte. Kvaliteten på tilleggsordene synes å variere noe, men teknikken er interessant og vil være nyttig for mange brukere i en del situasjoner.