TELEKOM

– Toget har gått for kinesisk OS

På Taiwan har man liten tro på et alternativ til Android.

Også IDC tror at kineserne vil velge de samme mobiloperativsystemene som resten av verden.
Også IDC tror at kineserne vil velge de samme mobiloperativsystemene som resten av verden. Bilde: Nelson Ching/Bloomberg via Getty Images / All Over Press
7. mars 2013 - 10:24

Denne uken ble det kjent at departementet for industri og informasjonsteknologi i Beijing advarte at Android ga Google for makt i Kina. Departementet oppfordrer kinesiske aktører til å utvikle egne alternativer.

    Les også:

Ifølge Taipei-baserte Digitimes.com har taiwanske leverandører av mobilkomponenter liten tro på at det vil lykkes Kina å utvikle en reell konkurrent til Android.

Nyhetstjenestens kilder sier toget har gått for et kinesisk mobiloperativsystem.

– Det vil ta minst tre til fem år å gjøre et nytt mobiloperativsystem konkurransedyktig. Dersom kinesiske selskaper –telefonleverandører som Lenovo, Huawei, ZTE og Coolpad, og nettilbydere som Alibaba og Baidu – setter i gang først nå, har det for mye å ta igjen, heter det.

Et nytt OS er avhengig av et stort antall andre teknologier. De kinesiske selskapene som er aktuelle mangler relevante patenter, og vil få problemer med å etablere det nødvendige økosystemet, heter det videre.

De taiwanske kildene mener det vil være mer hensiktsmessig om kinesiske selskaper ber Google løsne på vilkårene for bruken av Android, slik at det kan utvikles selvstendige Android-baserte systemer.

En slik fragmentering har Google nylig avvist. Nye lisensregler for utviklerpakken Android SDK ble innført i fjor høst, nettopp for å hindre fragmentering.

Et alternativt forslag fra de taiwanske kildene er å utvikle tjenesteplattformer og mobilapplikasjoner som kan kjøre på alle mobiloperativsystemer.

Manglende tiltro til et mulig kinesisk mobiloperativsystem gjenspeiles også i en prognose utgitt av den kinesiske avdelingen til analyseselskapet IDC.

Her brukes denne grafen for å illustrere utviklingen av ulike mobiloperativsystemers markedsandeler i Kina fram til 2017, en periode der smartmobilers andel av mobilmarkedet ventes å vokse fra 73 prosent i 2012 til opp mot 100 prosent i 2017.

Antatte markedsandeler til mobiloperativsystemer på det kinesiske markedet. <i>Bilde: IDC</i>
Antatte markedsandeler til mobiloperativsystemer på det kinesiske markedet. Bilde: IDC

Kategorien «andre» forsvinner nesten helt fra 2014. IDC-meldingen nevner at det utvikles mobiloperativsystemer basert på Linux-kjernen, som FirefoxOS, Tizen, Ubuntu og Aliyun, og at disse kan ventes å få en viss støtte fra leverandører og brukere. Det er likevel ikke tilstrekkelig til at kategorien «andre» truer Android, iOS og Windows.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra