Forskere har begynt å se til måten selve hjernen fungerer på i sin jakt på drive datateknologien fremover, og nå har det skjedd et stort fremskritt på dette områder. Det melder blant andre nettstedet Motherboard.
Ved University of Manchester i Storbritannia har nemlig forskere nå skrudd på det de kaller verdens største såkalte «nevromorfiske» superdatamaskin – som er navnet på datamaskiner som er inspirert av måten hjernen fungerer på.
Tok 10 år å bygge
Maskinen har fått navnet SpiNNaker (Spiking Neural Network Architecture) og inneholder én million prosessorkjerner. Den har vært under planlegging i hele 20 år og tok 10 år å konstruere.
Det spesielle med maskinen er altså at den emulerer den unike arkitekturen til hjernen, som er i stand til massiv parallellprosessering gjennom å sende milliarder av små informasjonsmengder til tusenvis av steder på samme tid.
Maskinen gjør dette ved å simulere de biologiske hjernecellene som kommuniserer via elektrokjemiske signaler.
I likhet med hjernen er maskinen også i stand til prosessering som er såkalt ikke-deterministisk, altså hvor prosessene ikke er forutsigbare og repeterbare – slik de er i vanlige datamaskiner.
Vil finne ut hvordan hjernen fungerer
Dette skal ifølge forskerne kunne sette dem i stand til å oppdage nye prinsipper innen parallellprosessering, uten at det er helt klart hva dette innebærer i praksis.
En hjerne består imidlertid av mangfoldige milliarder hjerneceller, og simulering er derfor krevende. For å sette det i perspektiv inneholder en musehjerne cirka 100 millioner hjerneceller, eller nevroner, mens en menneskehjerne inneholder rundt 100 milliarder.
I første omgang er målet til forskerne å modellere opptil én milliard nevroner med maskinen. Hittil har maskinen blant annet blitt brukt til å simulere aktiviteten til bestemte deler av hjernen, deriblant en begrenset del av hjernebarken, som blant annet er ansvarlig for prosessering av sanseinformasjon.
Når det gjelder bruksområder er det nettopp innsikt i hvordan hjernen fungerer som så langt er blant de sentrale anvendelsene til systemet. I den forbindelse utvikles prosjektet i samarbeid med Human Brain Project, som jobber med å fremme hjerneforskning.
Mer informasjon om SpiNNAker kan du finne på prosjektets hjemmeside.
Les også: Forskere har laget et nettverk av hjerner som lar flere personer «sende tanker» til hverandre »