BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tommelen opp for grønn data i Lefdal gruve

Kan bli verdens største, sier forprosjektet der Ingvild Myhre har ledet styringsgruppen.

Lefdal gruve er gravd ut av fjellet rett ved fjorden, og rekker ned til 134 meter under havet. Gangene tegnet i grønt vil kunne brukes til datasentral samtidig som gruvedriften fortsetter i gangene tegne i grått.
Lefdal gruve er gravd ut av fjellet rett ved fjorden, og rekker ned til 134 meter under havet. Gangene tegnet i grønt vil kunne brukes til datasentral samtidig som gruvedriften fortsetter i gangene tegne i grått. Bilde: Lefdalgruve.no
26. okt. 2010 - 15:06

Forprosjektet for Lefdal gruve har konkludert med at gruvegangen kan bli verdens største grønne datasenter, heter det i en pressemelding fra bedriften Måløy Vekst.

Ideen om å utnytte deler av den enorme olivingruven – verdens største – mellom Måløy og Nordfjordeid i Sogn og Fjordane kom på bakgrunn av rapporten Sky og Fjordane som IKT-Norge leverte til daværende fornyingsminister Heidi Grande Røys i juli i fjor. I anledning statsrådens besøk til Måløy i august i fjor, la den lokale bedriften LocalHost fram sin plan for et «samlet forprosjekt for å få avklart alle forhold knyttet til mulig bruk av Lefdal gruve til datalagring.»

Dette forprosjektet er nå fullført. Hafslund, IBM, North Cape Minerals, DnB Nor, Sogn og Fjordane Energi (SFE) og Tandberg har støttet forprosjektet økonomisk eller med fagekspertise og teknologi. LocalHost har stått for prosjektledelsen. Styringsgruppen har vært ledet av Ingvild Myhre, tidligere administrerende direktør i Network Norway og Telenor Mobil og nå blant annet leder av Teknologirådet. Styringsgruppen bestod ellers av konsernsjef Christian Berg i Hafslund, administrerende direktør Morten Thorkildsen i IBM Norge, konsernsjef Ole Schancke Eikum i SFE og administrerende direktør Birger Nilsen i North Cape Minerals. Prosjektet støttes av IKT-Norge, Innovasjon Norge og Fornyingsdepartementet.

3D-bildet viser hvilke enorme dimensjoner gruvegangene har. Det samlede arealet for en framtidig datasentral er på 120.000 kvadratmeter. <i>Bilde: Lefdalgruve.no</i>
3D-bildet viser hvilke enorme dimensjoner gruvegangene har. Det samlede arealet for en framtidig datasentral er på 120.000 kvadratmeter. Bilde: Lefdalgruve.no

Myhre peker på at datamengden i verden dobles hvert halvannet år, og at det er enormt internasjonal fokus internasjonalt for å bygge ut store, sikre og energieffektive anlegg for datalagring.

– Prosjekt «Lefdal Gruve» har ikke bare vist at gruven er egnet som datasenter, men at gruven er optimal for storskala oppbygging av datasenterfasiliteter til en internasjonalt konkurransedyktig kostnad, sier Myhre.

Ifølge forprosjektet har gruven et totalt utbyggbart areal på rundt 120 000 kvadratmeter, fordelt på store bergrom i seks nivåer. Det er allerede verdens største råbygg for en datasentral. Initiativtaker LocalHost har utviklet en egen kjøleteknologi basert på tilgang til vann fra fjorden. Andre fordeler ved Lefdal gruve er rikelig tilgang til energi fra fornybare energikilder – meldingen nevner både vannkraft og vindkraft – og sterk fiberinfrastruktur.

For øyeblikket er gruven inne i en periode med «driftshvile». Ifølge forprosjektet er det «gjort omfattende tester og analyser som viser at det ikke er noen konflikter mellom utbygging av datasenter i de øvre nivåene og fortsatt olivinutvinning i nedre lag av gruven.»

Gruvegangene vil kunne utnyttes i flere etasjer i hvert av de seks nivåene. <i>Bilde: Lefdalgruve.no</i>
Gruvegangene vil kunne utnyttes i flere etasjer i hvert av de seks nivåene. Bilde: Lefdalgruve.no

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge sier han er overbevist om at Norge kan bli en stormakt innen grønn datalagring og at Lefdal gruve er et godt eksempel på hvilke muligheter Norge har internasjonalt på dette området.

Ifølge Morten Thorkildsen i IBM Norge, som har bidratt med teknisk analyse til prosjektet, vil Lefdal gruve kunne drives minst like energieffektivt som ethvert annet stort datasenter i Europa.

– Det er også potensial for å utnytte hundre prosent fornybar energi fra fremtidens smarte strømnett, sier Thorkildsen.

Under slagordet «The Norwegian Solution» er Lefdal gruve presentert på store IT-konferanser i USA, Europa og Norden. Egnetheten som datasenter er attestert av CH2M Hill, en global spesialist på bærekraftig industri og infrastruktur. De beskriver kjølesystemet til LocalHost som det mest effektive IT-bransjen har sett til nå, og rangerer Lefdal gruve over de beste eksisterende anleggene de har analysert i USA, Nederland og England.

Siden alle forutsetninger for en kommersialisering av Lefdal gruve er til stede, sier LocalHost at de i tiden framover vil legge en strategi for å løfte prosjektet videre.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.