I kjølvannet av sakene om at mange smartmobiler sender posisjonsdata til sine respektive plattformleverandører, har det blitt kjent at også en av de største leverandørene av mer tradisjonelle navigasjonsenheter, nederlandske TomTom, brukt slike data på en uheldig måte. Selskapet har nemlig solgt data, som er hentet fra brukernes GPS-enheter, videre til politiet i Nederland.
Dataene som har blitt samlet inn, inkluderer også informasjon om hastigheten som har blitt holdt.
Selve innsamlingen av dataene har TomTom vært åpne om fra begynnelsen av. Den skjer, dersom brukeren godkjenner det, når enheten knyttes til en pc. Men noen enheter støtter også overføring av dataene i sanntid.
TomTom bruker dataene internt på flere måter, inkludert å danne seg bilder av hvor det til tider sannsynligvis er trafikkork og å finne ruter for å omgå slike.
Selskapet selger også informasjonen videre til lokale og regionale veimyndigheter, som også bruker den til å analysere trafikkbildet og hvilke behov for forbedringer som finnes.
Det som tydeligvis ikke har vært åpenbart for TomTom, er at politiet i Nederland har benyttet disse dataene til å lage planer for hvor det er behov for automatisk trafikkontroll ved hjelp av fotobokser, på steder hvor gjennomsnitthastigheten er høyere enn fartsgrensen.
TomTom uttalser at selskapet ikke har noen formening om hvorvidt denne bruken av dataene er bra eller ikke, men forteller at mange kunder misliker tanken om at data de har bidratt til å samle inn, brukes på denne måten. Dette til tross for at dataene er anonymiserte og ikke kan spores tilbake til brukeren eller enheten de er hentet fra.
Selskapet vil derfor se hva som kan gjøres for å stoppe denne bruken.
Les også:
- [23.11.2011] GPS-brukere har delt billioner av veikoordinater
- [13.05.2011] Nettet som led i påsken
- [28.04.2011] Apple skylder på feil i programvaren
- [26.04.2011] Windows Phone forteller Ballmer hvor du er
- [26.04.2011] Krever svar om mobilsporing