BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tradisjonsrike Debian i ny versjon

Linux-veteran klar for fem nye år.

Den nye utgaven av GNU/Linux-distribusjonen Debian har tilnavnet Jessie.
Den nye utgaven av GNU/Linux-distribusjonen Debian har tilnavnet Jessie. Bilde: PÉHÄ, digi.no (CC-BY-SA)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. apr. 2015 - 11:08

Linux-distribusjonen Debian 8 "Jessie" ble utgitt i helgen. Dette er den første nye versjonen av operativsystemet på nesten to år.

Debian er blant de aller eldste Linux-distribusjonene som fortsatt er aktive. Den er fortsatt blant de mest brukte.

I tillegg er det mange andre distribusjoner som bygger på Debian, inkludert Linux Mint, Ubuntu og SteamOS.

Les også: Klar med Ubuntu i kompaktutgave 

Init

Det er lite Debian-prosjektets kunngjøring som tyder på at det har skjedd noen revolusjonerende endringer i Debian med denne utgivelsen. En viktig endring er at Debian, i likhet med en rekke andre distribusjoner, når gjør systemd til standard init-system.

Dette åpner for flere nye muligheter, i tillegg til raskere oppstartstid. Men det gamle init-systemet sysvinit er fortsatt tilgjengelig i Debian 8 for brukere som ikke er helt klare for overgangen riktig ennå.

Debian-prosjektet vil støtte Debian 8 med oppdateringer i de neste fem årene.

Forrige versjon: Debian 7 løser utbredt problem 

Maskinvare

Det loves også betydelig bedre støtte for UEFI-baserte (Unified Extensible Firmware Interface), altså BIOS-erstatningen som de aller fleste nyere pc-er leveres med. Støtten for Apple Mac skal være forbedret på en rekke områder, noe som blant annet skal gjøre installasjonen enklere å få til. Det har også blitt lagt til støtte for arkitekturene ARM64 og PPC64EL.

XPS: Lekker bærbar for utviklere

Pakker

Antallet tilgjengelige programvarepakker har blitt økt fra drøyt 36 000 i 2013 til over 43 000 med den nye versjonen. Mange av programvarepakkene har blitt oppdatert til nye versjoner.

– Med dette brede utvalget av pakker og dets tradisjonelt brede støtte for arkitekturer, forblir Debian tro mot sitt mål om å være det universelle operativsystemet. Det er egnet for mange ulike bruksområder, fram desktop-systemer til netbooks, fra utviklingsservere til klyngesystemer, og for database-, web- eller lagringsservere, heter det i kunngjøringen.

Skolelinux

En ny betaversjon av den utdanningsrettede utgaven av Debian, Debian Edu – i Norge mest kjent som Skolelinux – er nå tilgjengelig i en betaversjon, basert på Debian 8.

Petter Reinholdtsen, som er involvert også i dette prosjektet, forteller til digi.no at noe finpuss gjenstår, men at dette bør være på plass i løpet av noen uker.

Ifølge Debian Edu-prosjektet brukes denne utgaven av Debian ved flere hundre skoler over hele verden, først og fremst i Tyskland, Spania og Norge.

Les også: Bedre driftsløsning for Skolelinux 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.