Tjenesten Ricochet drives av selskapet Metricom. Den er tilgjengelig for brukere gjennom utvalgte Internett-tilbydere.
Tjenesten krever at man kjøper Ricochet-modemet, som normalt koster rundt 300 dollar. I tillegg kommer et Internett-abonnement til mellom 75 og 79 dollar (700 til 800 kroner) i måneden, avhengig av Internett-tilbyderen. Prisen hindrer tjenesten fra å være konkurransedyktige overfor stasjonære brukere. Metricom henvender seg følgelig til folk med bærbare PC-er og behov for forholdsvis rask Internett-tilgang fra ulike arbeidssteder.
Bildet over viser hvordan Ricochet-modemet festes til lokket på PC-en. Tilkopling skjer til USB-utgangen, eldre standard serieutgang eller gjennom et eget PC-kort.
Metricom-nettverket kommuniserer med brukerne gjennom radiosendere og -mottakere på størrelse med skoesker. Disse plasseres på egnede steder som øverst på lyktestolper. Tettheten er rundt to per kvadratkilometer. For hver 25 til 50 kvadratkilometer er det en større WAP (her betyr det "wired access point") som fungerer som bindeledd mellom apparatene på lyktestolpene og det faste Internettet.
Bærefrekvensene er de frie 900 MHz og 2,4 GHz båndene, samt det regulerte 2,3 GHz båndet. Teknologien beskrives ellers som frekvenshopping og spredt spektrum, tilsvarende gårsdagens trådløse lokalnett. En rekke ordninger vokter sikkerhet og pålitelighet i nettet.
Metricom støttes finansielt av WorldCom - som også tilbyr tjenesten - og Vulcan Ventures til Paul Allen, ellers kjent som medgründer av Microsoft og nær venn av Bill Gates.
Ricochet-tjenesten er tilgjengelig i og rundt byene Atlanta, Baltimore, Dallas, Houston, Philadelphia, Phoenix, San Francisco og San Diego, samt Manhattan i New York. Metricoms nettverk i Seattle og Washington DC er i ferd med å oppgraderes fra en eldre 28 kbps utgave. Ellers er Ricochet tilgjengelig på 15 flyplasser. Det er planer for ytterligere tjue amerikanske tettsteder innen utgangen av 2001.
Et framstøt i Europa synes usannsynlig, der GPRS og UMTS lover langt større hastigheter i løpet av forholdsvis kort tid, og der flyplasser heller ser for seg IP-soner med Internett-tilgang etter standarden IEEE 802.11b som lover 11 Mbps.
Les mer om trådløs datakommunikasjon
Trådløse datatjenester blir størst i Europa
Databransjen skal forenkle trådløst Internett
Solide forbedringer i IBMs nyeste ThinkPad
Integrert trådløst lokalnett på Wintel-bærbare
Trådløst snokerhull skyldes manglende sikkerhetspolitikk
Norske lokalnett: trådløst eldorado for datasnokere