Troms Kraft hevder å være først ute med åpent fiberbredbånd til private husstander, og mener med det å markere en milepæl i norsk telehistorie.
For norske kunder er fortsatt svært fastlåst i sine valg. Riktignok er Telenor i ferd med å få konkurranse både med trådløse nett og fiber. Men de kunder som fram til nå har slått til på tilbudet om trippelnett på fiber, har måttet forholde seg til forhåndsdefinerte nett- og innholdsleverandører.
Dette ønsker Troms Kraft å gjøre noe med ved å tilby et superraskt nett, som åpner for en rekke bredbåndstjenester.
Fibernettet har mulighet for en hastighet på 100 Mb/s. Foreløpig tilbyr tjenesteleverandørene som i dag er med på markedsplassen, en hastighet på 10 Mb/s. Men både 50Mb/s og 100Mb/s produkter skal være rett rundt hjørnet.
Kundene skal selv kunne velge bredbåndstjenester fra Canal Digital, Viasat og flere andre teleoperatører gjennom fiberpluggen i veggen. NetNordic har inngått en tre års avtale verdt 100 millioner kroner.
Akkurat som en strømkunde fritt kan velge strømleverandør uavhengig av hvilken nettleverandør man har, kan altså en bredbåndskunde fritt velge bredbånds- og innholdsleverandør.
NetNordic har hentet mye av teknologien fra Sverige og de erfaringer de har gjort med sitt «Öppna Stadsnät».
– Selv om Norge ennå bare er bygd ut med to til tre prosent fiber, er det åpent fibernett som vil skape konkurransen framover, sier Solberg til digi.no.
Han mener konkurranse på nettet vil skape både valgfrihet og bedre tjenester for kunden, og på sikt også være med på å presse bredbåndspriser ned. I Sverige kan man få en 10 Mb/s fiberlinje fra 199 kroner i måneden.
Tromsø-beboerne må betale en etableringsavgift på 6 500 kroner for å få gravd fiberen inn til huset.
Det meste av inntektene får Troms Kraft fra bredbåndsleverandører som benytter nettet. Det vil bli bygget fiber både i grøfter og strømstolper som skal gi en verdiskapning på 300 millioner.
Troms Kraft har ambisjoner om å levere bredbåndstjenester til mellom 17 000 til 20 000 husstander og 2000 bedrifter de neste tre årene.
I Oslo har Hafslund Tokom, som i november kjøpte opp Bredbåndsfabrikken, tilsvarende planer.
Les også:
- [09.12.2011] Lanserer gratis «bredbånd»
- [04.07.2006] Først i Norge med åpent fibernett
- [23.01.2006] Hafslund stopper triple-play-satsning
- [13.01.2006] Strekker fiberlinjer i strømmastene
- [21.10.2005] Tilbyr fiberlinje til Oslo-boere
Hafslund eier i dag, gjennom Hafslund ToKom, over 600 km fibernett i Oslo og omegn. Kjøpet av Bredbåndsfabrikken representerer en utvidelse av Hafslunds infrastruktur.
Bredbåndsfabrikken har lagt 60 km med fiber i Oslo, i områdene Grünerløkka, Tøyen, Sagene, Grønland, Torshov og Oppsal, og ytterligere 30 km med føringsvei.
Administrerende direktør Roger Flølo sier til digi.no at tilbudet på åpent fibernett mot private husholdninger foreløpig er lagt på is i Oslo-regionen, men vil komme i overskuelig framtid.