NTNU vil at Trondheim skal bli et «laboratorium» for forskning og utvikling av mobile datatjenester.
Det har lenge vært spekulert om NTNU har penger og samarbeidspartnere nok til å kunne gjennomføre et slikt ambisiøst prosjekt. Det er fortsatt uklart hvilke aktører som er med i samarbeidet, men nå er første runde på plass.
Koordinator for forskningsaktiviteten innen IKT på NTNU, Tore Jørgensen, sier til digi.no at alt går etter planen. Innen 15. august skal størsteparten av sentrum i Trondheim, den såkalte «midt-byen», være bygget ut med 180 vanlige WLAN-basestasjoner (802.11g-teknologi).
NTNU har fått med seg Trondheim kommune og Sør-Trøndelag Fylkeskommune på et spleiselag. For til sammen beskjedne åtte millioner kroner kan de bygge ut først fase.
I første runde er det studenter og elever som får glede av nettet. 30.000 elever på NTNU, ungdomsskoler og videregående skoler får tilgang sammen med de ansatte på NTNU, i kommunen og fylkeskommunene, forteller Jørgensen til digi.no.
De tre partene skal bidra med driftsmidler etter bruk, men er også isamtaler med andre aktører. For nettet har stor kapasitet og basestasjonene er koblet opp med fiber.
Så langt har ikke brukere med bærbare PCer og avanserte mobiler kunnet koble seg opp mange steder. Telenor har punkter på en del hoteller og Statoil-stasjoner. Trondheim blir dermed den første byen i Norge som får et større nett.
Med dette nettet vil brukere med WLAN-utstyrte mobiler kunne snakke gratis med IP-telefoni og surfe uten egen bredbåndslinje dersom de bor i sentrum. Akkurat hvor stor kapasiteten blir, kan ikke Jørgensen si noe om, men den blir nok til vanlige internett-tjenester.
Andre aktører skal få lov å leie seg inn i nettet og det er opp til dem å åpne for betalende brukere. Dette åpner muligheter for selskaper som Telenor, Tele2 eller andre aktører som ønsker å drive kommersielt.
- Vi forhandler med mange aktører, både i forhold til den fysiske nettutbyggingen og på nettlaboratoriet med testing av produkter og tjenester på funksjonalitet og bruksområder, sier Jørgensen til digi.no.
Når NTNU åpner for et samarbeid, vil det være fritt fram for partnere å teste de tjenester de ønsker å prøve ut. Posisjonering og roaming med bevegelser uten å få brudd i forbindelsen, vil være naturlige tjenester å utforske.
- Vi bygger et av de mest avanserte trådløse nett i verden, og vi skal være attraktive for bedrifter som vil utvikle og markedsteste produkter, framholder Jørgensen.