Free Software Foundation (FSF) har lagt ut det fjerde og endelige utkastet til revidert GNU-lisens: GNU General Public License versjon 3, GPLv3. Det er satt av fire dager til å motta tilbakemeldinger. Den endelige og offisielle utgaven av lisensen vil publiseres fredag 29. juni. GPLv2 brukes i dag av Linux og mye annen åpen kildekode. FSF-gründer og lisensforfatter Richard Stallman ser fram til at all GNU-kode skal distribueres under GPLv3.
Les også:
- [13.08.2007] Google styrker Linux' patentforsvar
- [10.07.2007] Samba overføres til den nye GNU-lisensen
- [29.06.2007] Ingen større entusiasme for ny GNU-lisens
- [15.06.2007] Kjerne-utviklere vil ikke bytte Linux-lisens
- [14.06.2007] Solaris og Linux kan få felles lisens
- [29.05.2007] Microsoft med milliard-forskudd til Novell
- [24.05.2007] Skepsis til ny Linux-lisens blant utviklere
- [15.05.2007] Linux-folket er godt rustet mot patentkrig
- [14.05.2007] Kan kreve penger fra Linux-brukere
- [30.03.2007] Oppgradert Linux-lisens allerede foreldet
- [05.02.2007] Novell kan miste retten til å dele ut Linux
I forhold til forrige utkast fra 28. mars i år, er det gjort noen få svært viktige endringer, sier FSF.
Siden patentavtalen mellom Novell og Microsoft i fjor høst, og enda mer etter Microsofts åpne trusler mot Linux-fellesskapet tidligere i vår, har FSF vært spesielt opptatt av å formulere GPL for å hindre Microsoft fra å kunne presse utviklere, distributører og brukere av Linux for patentpenger.
FSF mener de har lykkes i dette: Distributører som inngår diskriminerende patentavtaler etter 28. mars 2007 har ikke anledning til å formidle programvare som er underlagt GPLv3.
Det understrekes samtidig at dette ikke vil ramme Novell:
– Novell er ikke forhindret fra å distribuere GPLv3-programvare fordi patentvernet de avtalte med Microsoft i november i fjor kan vendes mot Microsoft, til fordel for fellesskapet, heter det i meldingen fra FSF.
I et essay der han går nærmere inn på innholdet i GPLv3, kommer Stallman med denne presiseringen:
– Microsoft gjorde visse feil i avtalen med Novell, og GPLv3 er konstruert med tanke på å bruke disse mot Microsoft, slik at det begrensede patentvernet i avtalen utvides til hele fellesskapet. For å dra fordel av dette, må programvare gå over til GPLv3.
Ellers er det gjort følgende endringer:
- GPLv3 er gjort kompatibel med versjon 2.0 av Apache-lisensen.
- Det er lagt inn formuleringer som klargjør hvordan man kan formulere kontrakter med tanke på endringer av fri programvare, eller med tanke på å la en datasentral kjøre den.
- En henvisning til amerikanske regler om forbrukervern er erstattet av eksplisitte kriterier, med tanke på å gjøre lisensen enklere å bruke utenfor USA.
I essayet tar Stallman også opp muligheten for sameksistens mellom GPLv2 og GPLv3:
– GPLv2 vil fortsatt være en gyldig lisens, og det skjer ingen katastrofe dersom noen programmer holder seg til GPLv2 mens andre går over til GPLv3.
Stallman understreker at kode lisensiert under GPLv2 ikke vil kunne blandes med kode lisensiert under GPLv3: De to lisensene er ikke kompatible. Men det innebærer ikke at GPLv2-programmer og GPLv3-programmer ikke kan kjøres side om side, for eksempel i et operativsystem.
FSF har egne nettsider for den nye lisensen: Welcome to GPLv3.