Haag (NTB-DPA-Reuters): Advokaten til Julian Assange mener at hennes klient snart vil bli siktet for spionasje i USA. Det amerikanske justisdepartementet vil ikke kommentere uttalelsen.
Advokaten Jennifer Robinson sa fredag at hun tror en slik siktelse er rett rundt hjørnet. Hun kommer med spådommen i et intervju med ABC News i London, men sier ingenting om hvorfor hun tror dette.
Den australske WikiLeaks-gründeren Julian Assange sitter nå varetektsfengslet i Storbritannia på grunn av mistanke om overgrep mot to kvinner i Sverige.
Det er ennå ikke klart om han vil bli utlevert til svenske myndigheter.
Samtidig er en 16-årig WikiLeaks-tilhenger i Nederland pågrepet for dataangrep mot nettsidene til Visa og MasterCard. Motivet for hackingen skal være de to kortselskapenes beslutning om å nekte pengeoverføringer til varslersiden WikiLeaks.
Enkelte har ment at amerikanske myndigheter har presset selskapene til å nekte WikiLeaks tjenester, noe som fredag ble avvist av USAs justisminister Eric Holder. Han varsler imidlertid at amerikanske myndigheter vil etterforske dataangrepene, som trolig er blitt utført ved at tusenvis av nettbrukere har forsøkt å gå inn på de samme sidene samtidig. Dermed har tilgangen til sidene brutt sammen.
USA etterforsker
Den nederlandske 16-åringen skal i avhør ha tilstått, ifølge politikilder, og han blir trolig framstilt for varetektsfengsling fredag. Påtalemyndigheten i Haag mener det er sannsynlig at det blir gjort flere pågripelser, både i Nederland og i andre land.
Men til tross for risikoen om straffeforfølgelse, fortsatte den såkalte Operation Payback med flere dataangrep mot aktører som peker seg ut som «fiendtlige» overfor WikiLeaks, fredag.
Like etter at arrestasjonen av 16-åringen ble kjent, krasjet nettsiden til den nederlandske påtalemyndigheten i flere timer. Også det nasjonale politiets nettportal var nede flere ganger fredag formiddag.
Gruppen aktivister som kaller seg Anonymous har angrepet blant andre MasterCard, Visa og PayPal. Dette er ifølge gruppen selv hevn for at selskapene nekter å utføre tjenester for WikiLeaks.
Konkurranse og støtte
I tillegg er det duket for at WikiLeaks nå får en likesinnet konkurrent. Allerede mandag lanseres Openleaks i Sverige – et nettsted for varslere og lekkasjer, dannet av en gruppe tidligere WikiLeaks-medarbeidere.
Ifølge avisen Dagens Nyheter understreker Openleaks at de har samme mål som konkurrenten.
– Begge fokuserer på å gjøre det mulig for varslere å anonymt kunne bringe informasjon ut til allmennheten, sier en av medlemmene.
Samtidig øker også antallet nettsteder som gjør kopier av WikiLeaks tilgjengelig fra egne servere. I Norge har blant andre Dagsavisen gjort et slikt såkalt speil tilgjengelig, mens en 19 år gammel nordmann som i fjor kjøpte domenet wikileaks.no har et annet. Ifølge WikiLeaks finnes det over 1.500 speil. Dette gjør at informasjonen er tilgjengelig selv om WikiLeaks egne sider skulle bli stengt.
Nekter dataangrep
Julian Assange ble fredag ifølge sine advokater flyttet over til en avsperret del av fengselet Wandsworth i London. Ifølge fengselsmyndighetene av hensyn til «hans egen sikkerhet».
Gjennom sine advokater sier Assange at WikiLeaks ikke har noe å gjøre med de mange hackerangrepene som tilsynelatende er iverksatt som støtteaksjoner for WikiLeaks.
Så langt har Assange motsatt seg utlevering fra Storbritannia, og advokatene har varslet at de vil ta saken til høyesterett om nødvendig. Assange selv har hevdet at anklagene fra Sverige er et ledd i en svertekampanje mot ham, satt i scene av amerikanske myndigheter for å stanse publiseringen av mange hundre tusen hemmeligstemplede, amerikanske dokumenter fra krigene i Afghanistan og Irak, og nylig fra den amerikanske utenrikstjenesten. (©NTB)