JUSS OG SAMFUNN

Truer norsk fildelingssentral med søksmål

En norsk Direct Connect-hub skal i forrige uke ha stengt etter press fra musikk- og filmbransjen.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
23. mai 2006 - 08:18

Norske fildelere har for en stor del fått drive virksomheten helt fritt, men i forrige uke skal advokat Espen Tøndel i Simonsen Advokatfirma på vegne av MPA (Motion Picture Association) og IFPI Norge ha greid å ta en relativt stor, norsk Direct Connect-hub av nettet.

Huben, «Stavanger dragon hub», skal ifølge Dagbladet.no i gjennomsnitt hatt 1500 brukere. Huber av denne typen brukes til å formidle kontakt og filoversikter mellom brukerne, men deler vanligvis ikke filer med andre. Filene, både legale og rettighetsbeskyttede, overføres direkte mellom brukernes maskiner (P2P).

Til Dagbladet.no sier administrerende direktør Eirik Gundegjerde i Lyse Tele at nettleverandøren har formidlet en henvendelse fra rettighetshaverne videre til den aktuelle kunden, men at selskapets generelt anser denne typen saker for å være en sak mellom den enkelte og rettighetshaveren. Han avviser derfor at Lyse Tele vil utlevere identiteten til kundene på forespørsel fra andre enn politiet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Til Dagbladet.no vil ikke advokat Tøndel si om de kjenner identiteten til hubeieren, men det går fram at vedkommende ikke er blitt anmeldt ennå. Likevel skriver både Dagbladet.no og Dagens Næringsliv at det er snakk om en "Stavanger-mann".

- Vi har flere muligheter vi kan benytte oss av for å få ut identiteten til nettbrukerne, sier Marte Thorsby, direktør i IFPI, til Dagens Næringsliv.

Til Dagens Næringsliv sier Tøndel at man vurderer å politianmelde personen, og at vedkommende kan vente seg et klekkelig erstatningssøksmål.

- Vi må statuere de eksemplene vi kan. Dette er helt åpenbart kriminell virksomhet, sier han.

    Les også:

Tøndels kollega, advokat Rune Ljostad, sier ifølge NTB at det kan bli aktuelt å reise erstatningssøksmål mot et stort antall personer.

- Vi har flere tusen personer i kikkerten. Men først og fremst vil vi konsentrere oss om de store gutta som organiserer og setter opp de ulike fildelingsnettverkene, sier Ljostad.

NTB har også spurt Telenor, Norges største Internett-leverandør, om deres policy når det gjelder utlevering av navn knyttet til IP-adresser.

- Vi overvåker ikke våre kunder og leverer ikke ut IP-adresser eller navn på våre brukere. Men hvis saken er anmeldt og politiet ber om navnet bak en IP-adresse, vil vi ta stilling til saken. Vi har ikke hatt noen slike saker så langt, sier informasjonssjef Arild S. Johannessen i Telenor til NTB.

Han understreker at det slett ikke er sikkert de vil gi ut navnet på nettbrukerne selv om politiet ber om det.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.