FORBRUKERTEKNOLOGI

Test: digi.no tester

Turbo for din gamle PC

Den nye TurboChip 233 fra Kingston gjør at man kan oppgradere gamle Pentium-baserte PC-er til en 233 MHz Pentium MMX-maskin, selv om hovedkortet egentlig ikke har støtte for slike prosessorer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. juni 1998 - 12:43

Kingstons nye TurboChip 233 er utviklet for å erstatte Pentium-prosessorer med klokkehastighet på 75 MHz og oppover. Oppgraderingen kan brukes sammen med både Socket 5 og Socket 7, noe som skulle tilsi at langt de fleste Pentium-PC-er lar seg oppgradere.

Kingston TurboChip 233, et oppgraderingssett for Pentium-maskiner.
Kingston TurboChip 233, et oppgraderingssett for Pentium-maskiner.

TurboChip 233 består av en Intel Pentium MMX-prosessor med klokkehastighet på 233 MHz og 32 kB primært hurtigminne. Denne prosessoren er montert på et grensesnitt som gjør at man også kan bruke TurboChip på hovedkort som ikke har støtte for MMX-prosessorer når det gjelder antall pinner, spenning og klokkehastighet. På grensesnittet sitter det en spenningsregulator som gjør at man kan bruke prosessoren på hovedkort med spenning på enten 2,8 eller 3,3 volt.

I grensesnittet sitter det også en frekvensmultiplikator som multipliserer hovedkortets busshastighet med 3,5. For å få utnyttet TurboChip fullt ut, må busshastigheten være 66 MHz. De aller fleste hovedkort støtter denne hastigheten. Pentium-maskiner hvor det er en prosessor med klokkehastighet på 100, 133, 166 eller 200 MHz som skal byttes ut, kjører gjerne allerede med en busshastighet på 66 MHz. Hvis prosessoren som byttes ut har en annen klokkehastighet, vil det som oftest være nødvendig å flytte en jumper eller to på hovedkortet. Dette skal være forklart i hovedkortets manual.

Hvis man ikke greier å endre på busshastigheten, er det likevel mulig å bruke TurboChip 233, men da blir klokkehastigheten 165 MHz eller 210 MHz for busshastigheter på henholdsvis 50 MHz og 60 MHz.

Monteringen av TurboChip 233 er ellers enkel. Det er bare å ta ut den gamle prosessoren og sette TurboChip inn på samme måte. Oppå prosessoren i TurboChip sitter det en vifte som kobles til en av strømforsyningskablene i maskinen.

digi.no har kjørt en liten ytelsestest for å sammenlikne prosessorytelsen før og etter oppgraderingen. Maskinen vi satte TurboChip inn i, hadde fra før en 133 MHz Pentium-prosessor. I WinBench 98 hadde denne en heltalls- og flyttallsytelse på henholdsvis 272 og 515 (CPUmark32 og FPU WinMark). Etter at vi installerte TurboChip 233, testet vi maskinen på nytt med de samme testene, og da var resultatene 403 og 904 i henholdsvis heltalls- og flyttallsytelse.

Vi har også sammenliknet dette resultatet med hva en Dell Dimension med opprinnelig 233 MHz Pentium MMX-prosessor presterer, og resultatet er ikke så galt: Dell maskinen har heltalls- og flyttallsytelse på henholdsvis 451 og 899. TurboChip-maskinen slår faktisk Dell-maskinen når det gjelder flyttallsytelse, men henger endel etter på heltallsytelsen. Årsakene til dette kan være mange, ikke minst kan forskjeller i hovedkortene ha stor betydning.

TurboChip gir altså vår 133 MHz-maskin en kraftig forbedret ytelse, og på maskiner med svakere prosessorer vil det ses enda større forskjell. Når man ser på prisen for TurboChip, omtrent 2.945 kroner inkludert mva, vil nok mange lure på om det ikke vil lønne seg å kjøpe et nytt hovedkort med prosessor i stedet. Det er i dag ikke noe problem å få tak i en Pentium II-prosessor med hovedkort til denne prisen. En slik jobb er endel større - men overkommelig, for de fleste med litt maskinvareerfaring.

Saken er imidlertid den at det ikke er mulig å bytte ut hovedkortet i alle PC-er. Spesielt de store PC-produsentene har hovedkort som er spesiallaget for kabinettet det leveres sammen med. Ønsker en bruker av en slik Pentium-basert maskin seg en raskere PC, kan man velge mellom å oppgradere maskinen ved hjelp av TurboChip eller tilsvarende produkt, eller å kjøpe en ny maskin.

Kingston distribueres i Norge av EET.

Smilet kan ha stivnet for Intel-sjef Pat Gelsinger, her fotografert ved lanseringen av Intel Foundry 21. februar 2024.
Les også

Intel sliter på mange fronter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.