Bier er truet av massedød, noe som kan få dramatiske konsekvenser. Nærmere 30 prosent av verdens matforsyning er avhengig av bestøvning, særlig fra honningbier.
Ingen har klare svar på hva som dreper milliarder av bier, til tross for at det har vært forsket mye de siste årene. Midd, sprøytemidler og virus er lansert som mulige årsaker. Enn så lenge er det såkalte CCD-fenomenet (Colony Collapse Disorder) et mysterium.
Forskere fra Australia, New Zealand, Brasil, Mexico og Storbritannia har alliert seg med IT-giganten Intel i et forsøk på å knekke gåten.
«Ryggsekk»
RFID-sensorer blir plassert på insektryggen. De mikroskopiske brikkene skal overvåke hvor biene flyr ved hjelp av strategisk plasserte mottakere i og i nærheten av bikuber.
På mottakersiden består løsningen av et lite Intel Edison-kort med Atom-basert systembrikke. Etter registrering blir dataene analysert i en nettskyløsning.
- Dette lar forskere analysere effekten av stressfaktorer som sykdom, sprøytemidler, luft- og vannforurensning, næringsgrunnlag og ekstremvær har på bienes bevegelse og muligheten til å polinere, sier professor Paulo de Souza i en pressemelding fra den australske forskningsorganisasjonen CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation).
Selv sammenligner han sensorene som biene får påmontert med små ferdskrivere. Brikkene blir også omtalt som ryggsekker på prosjektets hjemmesider.
Så du denne? Intel krymper brikke til frimerkestørrelse
15.000 bier
Det internasjonale prosjektet er døpt Global Initiative for Honey bee Health og ledes av CSIRO.
Innsamlingen av data blir fremstilt som et eksempel på tingenes internett. Og prosjektet har pågått i halvannet år allerede, opplyser Intel.
Hittil er mer enn 15.000 bier utstyrt med de mikroskopiske RFID-taggene på den australske øya Tasmania, samt i Amazonas i Brasil, skriver nettstedet Cnet.
- Biekolonier verden over kollapser og vi vet ikke hva det skyldes. Problemets akutte og globale karakter gjorde det nødvendig å utvikle en metode som enhver forsker kan ta i bruk enkelt, sier professor de Souza.
Her en videosnutt Intel har laget om prosjektet:
Les også: Genierklært unggutt utvikler superbrikke