JUSS OG SAMFUNN

TV2 trosser Datatilsynet

TV2 vil ikke etterkomme Datatilsynets krav om å slutte å logge meldinger i MSN Messenger.

30. mai 2005 - 08:02

TV2 hadde allerede fått nei fra Datatilsynet til å fortsette med sitt system som lagrer alle de ansattes lynmeldinger på MSN Messenger. Så ble de politianmeldt av informasjonsrådgiver i Venstre, Hallstein Braaten Bjercke, fordi hans tipssamtale med en TV2-journalist ble avlyttet og lagret av TV2.

    Les også:

Men TV2 ønsker ikke å gi opp lagringen av meldinger.

– Vi fortsetter som før, og skriver et brev til Datatilsynet der vi presenterer vårt system. Vi vil gå de nødvendige rundene med tilsynet, sier Rune Inderøy, konserndirektør for informasjon og kommunikasjon i TV2.

Han sier selskapet hadde en skikkelig gjennomgang av systemet før det ble implementert, og at det fra før er godkjent av det tyske datatilsynet.

Systemet som har skapt bruduljen er en løsning for å gjøre vanlige lynmeldinger mer akseptable for bedrifter.

Det er IMlogic som leverer teknologien.

I sin anmeldelse kritiserte Bjercke TV2 for brudd på kildevernet. Journalister skal ikke røpe sine kilder til sensitiv informasjon, og selv spredning av denne informasjonen internt i bedriften øker faren for at den blir røpet. Inderøy mener denne problemstillingen er litt søkt.

– Skal man tipse media om kontroversielle ting bruker man ikke lynmeldinger, og man diskuterer ikke statshemmeligheter på en trikkeholdeplass, sier han.

Messenger sender ukrypterte meldinger innom amerikanske servere og tilbake. Det er uansett ikke et sikkert system, mener Inderøy. Men han innrømmer at lagring vil gjøre det lettere å spore kommunikasjonen i ettertid.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Inderøy hevder dessuten at det ikke er mulig for TV2 å lese meldingene uten av den ansatte som deltok har godkjent det.

Dette stemmer ikke helt, viser det seg, etter en samtale med TV2s IT-sjef Arne Berven.

Som behandlingsansvarlig for systemet kan han få opprettet en brukerkonto som kan brukes til å lese loggene. Det er ingen teknisk sperre for at slik lesing, men regelverket sier at den som har deltatt i samtalen skal gi samtykke. Det legges dessuten igjen spor etter lesingen, så den ansatte kan se hva som er lest i ettertid.

Det er ikke snakk om noen aktiv overvåking av de ansatte. Loggingen kan være nyttig hvis informasjon skulle komme skikkelig på avveie, mener Inderøy.

– Det er en del fortrolig informasjon som vi helst ikke ser distribuert via MSN, og det er jo en sikkerhet for bedriften på den måten, sier Inderøy.

Inderøy mener TV2 hadde valget mellom å innføre et slikt system, eller stoppe bruken av lynmeldinger. Nytten av lynmeldinger gjorde at de ville fortsette å bruke det. Men kan lagring bedre sikkerheten?

– Vi var særlig redde for virus, sier Inderøy.

Han viser videre til IT-sjefen på spørsmål om hvordan lagring kan stoppe virus.

En kikk på IMlogics nettsider viser at de har lagt inn virusskanning av lynmeldingstrafikken. Men virussikkerheten kobles tilsynelatende ikke til lagringen av meldingene.

Berven mener loggingen kan hjelpe på sikkerheten ved at innbruddsforsøk som benytter seg av Messenger blir loggført.

Han forteller at TV2 ser på lynmeldinger på tilsvarende måte som e-post, men har gått et skritt videre ved å informere brukerne om at det logges. Det informeres om dette i samtalevinduene, til begge parter.

– Folk logger gjerne meldinger selv også, og det gis det ikke melding om, sier han.

Han er uenig i Datatilsynes oppfattelse av lynmeldinger som en samtaleteknologi, fremfor et skriftlig medium.

– Datatilsynet har definert lynmeldinger som en telefonsamtale, der har vel resten av verden en litt annen holdning, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra