BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tvang og mas fra Microsoft – beskyldes for skadevare-knep

Hvis du blir oppgradert til Windows 10 mot din vilje, ta kontakt, svarer Microsoft Norge.

18. mars 2016 - 11:57

Microsoft hevder at det bare er kunder som har registrert seg for oppgradering, som er blitt tvangsoppgradert fra en eldre Windows-utgave til Windows 10.

– Dette gjelder kun dem som tidligere har registrert seg for oppgradering. Oppdateringen nå handler om å finne et tidspunkt for når oppgraderingen skal skje, skriver kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen i Microsoft Norge til oss.

digi.no har forsøkt å få svar på hvorfor installasjonen for noen også setter i gang uten brukermedvirkning. Det er dette fenomenet som har skapt sinne og frustrasjon blant kunder.

Det er i så fall stikk i strid med hva selskapets operativsystemsjef, Terry Myerson, varslet i fjor høst, da han skrev (vår utheving):

«Depending upon your Windows Update settings, this may cause the upgrade process to automatically initiate on your device. Before the upgrade changes the OS of your device, you will be clearly prompted to choose whether or not to continue

– Kunder skal selvsagt ha kontroll

– Kunder skal selvsagt ha kontroll over sine egne enheter, og kan velge å ikke installere Windows 10-oppgraderingen eller fjerne den fra Windows Update (WU) ved å endre dette i WU-instillingene, svarer Hansen.

Det høres enkelt ut, men som vi skal se lenger ned i saken – har Microsoft tydeligvis gjort noen kontroversielle valg her.

Hansen er ikke kjent med at dette er noe utbredt problem, selv om vi henviste til Reddit-diskusjonen der flere tusen innlegg antyder noe annet.

– Jeg kjenner ikke til at det er et utbredt problem, men hvis det er noen som opplever at de ikke kan endre innstillingen eller opplever at de har blitt oppgradert «mot sin vilje» som du beskriver, vil vi gjerne at de tar kontakt med vår kundesupport. Da er det viktig for oss å høre om det, sier kommunikasjonsdirektøren.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Rev ut strømkabelen

Det er en smal sak å endre reservasjonsstatus, mener Vibeke Hansen og sender oss dette skjermbildet.
Her er ett eksempel på hva kunder har opplevd siste døgnet, hentet og oversatt fra Reddit:

«Jeg er ganske forbannet på Microsoft nå. Jeg har Windows 7 Pro og deaktiverte alle oppdateringer for tre uker siden. Jeg fjernet alle avkrysningsbokser, og la også oppdateringene inn på ignore-listen. I dag ser jeg at konfigurasjonsvalgene for oppdatering har aktivert seg selv! Beskrivelsen er også endret til: viktige oppdateringer vil alltid bli installert (selv når dette er deaktivert wtf). Datamaskinen begynte å skru seg av i forberedelse til installasjonen. Jeg nappet ut strømkabelen, gikk inn i sikkermodus og bokstavelig talt slettet alle de jævla dll-systemfilene Microsoft endret forrige uke uten min godkjennelse. Nå blokkerer jeg alle oppdateringstjenester. Jeg har alltid vært Microsoft-fan, men dette er jo galskap.»

Microsoft beskyldt for skadevare-knep

Microsoft blir nå også anklaget for å bruke teknikker kjent fra skadevare og datavirus i sitt forsøk på å pushe ut Windows 10 til flest mulig.

Det britiske teknologinettstedet The Register har en lengre teknisk redegjørelse hvor de blant annet hevder følgende:

* «Get Windows 10»-verktøyet (GWX) er ekstremt vanskelig å unngå. Brukere som takker nei, vil oppdage at oppmuntringen om å oppgradere likevel stadig kommer tilbake.

* GWX benytter en kanal ment for sikkerhetsfikser til annonsering. Den endrer «angrepsvektor», «skjuler seg selv» og benytter polymorfisme, og overstyrer konsekvent de valg og tillatelser kunden har foretatt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

* Selv om man fjerner "sikkerhetsfiksen" KB3035583, så dukker den opp igjen og igjen.

* Pakken "muterer" til stadighet, og med hver revisjon så blir kunders forsøk på å blokkere oppdateringen ugyldiggjort.

Motgift

Vel har Windows 10 fått gode anmeldelser, og er nok et tilbud Windows-brukere flest kan sette pris på. Ikke minst at oppgradering i en periode er gratis.

De som likevel ikke har en egnet enhet, eller av andre årsaker ikke ønsker eller kan oppgradere, for eksempel av hensyn til driftsmiljøet, kan ha glede av GWX Control Panel, som får gode skussmål.

Dette er et verktøy for dem med Windows 7 eller Windows 8.1, som ønsker å beskytte datamaskinen mot oppgradering til Windows 10.

Det fjerner blant annet ikonet med reklame for oppgraderingen fra systemfeltet (system tray), verner mot at pc-en laster ned Windows 10-installasjonen automatisk, tar vekk installasjonsfiler og stanser nye forsøk på uønsket oppgradering.

Forsøker å nå 1 milliard brukere

Microsoft har utvilsomt startet en pågående, noen vil si i overkant aggressiv, kampanje for å få kunder med eldre Windows til å oppgradere gratis til Windows 10.

Det uttalte målet er at én milliard enheter blir oppgradert til nyeste versjon av operativsystemet deres. Da begynner det kanskje å haste litt?

Ved inngangen til året passerte de 200 millioner. Microsoft ønsker nok helst at flest mulig har oppgradert innen 29. juli, da gratisperioden avsluttes. Alt tyder på at de er langt bak målet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.