Politiet kjører 12 år gamle Windows NT. Datasystemene er så gamle og sårbare at store deler av dem er modne for skraphaugen, advarte Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) i fjor sommer.
Likevel vil datasystemet ikke bli utbedret før om to til tre år.
Komminikasjonsdirektør i PDMT, Espen Stai, sier til Finansavisen at de først i år har fått midler til å iverksette videre IT-prosjekt. Løsningen vil tidligst være på plass i løpet av to til tre år under forutsetning at det bevilges nye beløp de neste årene.
Plattformen er svært sårbar for målrettede angrep. I mars ble politiet rammet av kraftige dataproblemer, som fikk følger for driften over hele landet. Det var den kjente Conficker-ormen som herjet. Dette er det samme viruset som tidligere i år har lammet Helse Vest og Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Politiets operasjonssentraler kom ikke på nett, passkontorer måtte stenge og etterforskere måtte klare seg uten viktige sakspapirer. På Gardermoen måtte politiet slippe inn reisende uten å kunne sjekke dem mot sine dataregistre - stikk i strid med vanlige rutiner.
Dette gir ingen god følelse med tanke på at det er PDMT som har fått som oppgave å utstede det nye nasjonale ID-kortet. Kortet skal gi det høyeste sikkerhetsnivået for privatpersoner i bruk av offentlige tjenester på nett.
I tillegg jobber politiet med selvbetjeningsløsninger som gjør det mer åpent og sårbart mot publikum.
Operativsystemet NT 4.0 er mer enn ti år gammelt, og leverandørene får ikke lenger tak i maskinvare som støtter det. Diskene på serverne er fylt opp av data fra stadig mer bruk av multimedia, som kamera og lyd. I tillegg er ikke NT 4.0 i stand til å håndtere ny programvare.
Selve infrastrukturen, hvor hvert politidistrikt har ansvaret for sine egne servere i motsetning til sentralisert drift, er gammeldags og svært sårbar.
Politiet rundt 1.000 dataservere i dag.